Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Шенчжоу 14, старт юни 2022 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Китай обяви официално екипажа на космическия кораб Шенчжоу 14

shenzhou-14-crew.jpg

Екипажът на "Шенчжоу 14". На снимката са (от ляво надясно): Цай Сюйчже, Чен Дун и Лю Ян. Photo : Xinhua news

4 юни 2022 г. 09:10 ч.

Светослав Александров. Верни на традицията, властите на Китай оповестиха имената на тайконавтите, които ще полетят на борда на кораба "Шенчжоу 14", броени часове преди изстрелването. Екипажът се състои от двама ветерани, които са добре познати на почитателите на китайската космонавтика, както и от един новобранец. 

Командирът на експедицията е Чен Дун - този тайконавт летя през октомври 2016 г. заедно с колегата си Цзин Хайпен с кораба "Шенчжоу 11" до малката орбитална лаборатория "Тянгон 2", която предшестваше сегашната орбитална станция. На борда на "Тянгон 2" Чен и Цзин престояха 33 дни, с което се превърнаха в най-опитните китайски астронавти. Не е изненадващо, че Чен отново ще полети, имайки предвид колко важна е предстоящата мисия ня "Шенчжоу 14" - тя ще трябва да завърши строежа на китайската станция, като бъдат добавени лабораторните модули "Уентян" и "Ментян". 

Лю Ян е "китайската Терешкова". Тя полетя на 12 юни 2012 г. с кораба "Шенчжоу 9" до орбиталната лаборатория "Тянгон 1", с което се превърна в първата китайка в космоса. В рамките на своята мисия Лю проведе серия от биомедицински експерименти.

Цай Сюйчже е "заекът" от екипажа, но макар и до този момент да не е летял в космоса, той, подобно на Лю и Чен, има опит в бойната авиация на Китай.

По последна информация изстрелването на "Шенчжоу 14" е насрочено за идната нощ, на 5-ти юни, в 05:44 ч. българско време.

Източник: Синхуа

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4563-2022-shenzhou-14-crew-unveiled

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Шенчжоу 14 с трима души се завърна на Земята!

shenzhou-14-descending.png На кадъра: космическият кораб “Шенчжоу 14” се спуска към Земята с парашут. Photo credit : CCTV

4 декември 2022 г. 14:25 ч.

Светослав Александров. Днес, на 4 декември, малко след 14:00 ч. българско време, пилотираният космически кораб на Китай “Шенчжоу 14” с трима души на борда се завърна успешно на Земята. Това бе историческа мисия за китайската космонавтика, благодарение на която китайската космическа станция “Тянгон” бе успешно построена.

“Шенчжоу 14”, за разлика от предходния кораб “Шенчжоу 13”, не кацна в изправено положение, а се преобърна настрани. На Земята се прибраха астронавтите Чен Дун (командир на експедицията), Лю Ян и Цай Сюйчже. Понастоящем наземните екипи отварят шлюза на спускаемата капсула и ги изваждат.

Напомням на читателите, че корабът бе изстрелян на 5-ти юни. По време на шестмесечната си експедиция астронавтите посрещнаха двата модула “Уентян” и “Ментян”, помещаващи шлюзове, роботизирани механизми и научни лаборатории, както и товарен кораб “Тянжоу”. Всички скачвания бяха проведени в нормален режим, като след завършването на строежа “Тянгон” придоби т-образна форма.

На борда на станцията остава да живее екипажът на новоизстреляния кораб “Шенчжоу 15”, състоящ се от астронавтите Фей Дзюнлун, Ден Цинмин и Чжан Лу. Те ще се върнат на Земята след половин година.

https://cosmos.1.bg/space/2022/12/04/shenzhou-14-returns-earth/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Днес Артемис 1 отново ще посети Луната отблизо!

2022-artemis-4-dec-earth.jpg Снимка на космическия кораб “Орион” и Земята, заснета вчера, на 4-ти декември, от камера, монтирана на един от слънчевите панели на кораба. Photo credit : NASA

5 декември 2022 г. 09:15 ч.

Светослав Александров. Днес, на 5-ти декември, американската космическа мисия “Артемис 1” ще посети за втори и последен път Луната отблизо! Живото излъчване ще започне в 16:00 ч. българско време, като най-голямото сближение се очаква в 18:43 ч. българско време – тогава корабът “Орион” ще премине на 127 километра от лунната повърхност.

По подобие на облитането преди две седмици, отново се очаква да има радиозатишие, докато космическият кораб преминава над обратната страна на Луната и то отново ще продължи около половин час. Също така, отново двигателите на “Орион” ще се запалят за около 3 минути и 27 секунди. Това е нужно, за да може корабът да бъде насочен прецизно към Земята за неговото очаквано завръщане на 11-ти декември.

За разлика от облитането преди две седмици обаче, когато на местата, където са кацнали историческите мисии “Аполо”, беше нощ, сега там е ден. По информация от директора на полетите Джъд Фрийлинг камерите на “Орион” ще ги снимат. Космически експерти обаче са на мнение, че тъй като тези камери не са телескопични, а са с широко зрително поле и са предназначени да снимат корпуса на космическия кораб, а не лунната повърхност, вероятно няма да са с достатъчна мощност, за да различат следите от мисиите. Камера с висока резолюция има на борда на друга съвременна мисия на НАСА – “Лунър Риконисънс Орбитър” и тя вече снима следите на “Аполо”:

584638main_apollo12-right-670.jpg Следите от кацане на “Аполо 12”. Photo credit : NASA

Индия също разполага със съвременна мисия, която е успяла да снима следите от “Аполо 11”:

Chandrayaan-2_Apollo.jpg Следите от кацане на “Аполо 11”. Photo credit : ISRO

Междувременно НАСА продължава да излъчва непрекъснато на живо видео от борда на космическия кораб “Орион”:

Video credit : NASA

Ето и препратка към официалното живо предаване с коментар по НАСА ТВ:

Video credit : NASA

https://cosmos.1.bg/space/2022/12/05/artemis-1-close-flyby/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...