Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Ню Шепърд на Блу Ориджин. Старт 4 август 2022 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американският пилотиран кораб Ню Шепърд изведе шестима души в космоса и ги върна на Земята!

2022-4-august-successful-mission-bo.jpg

На кадъра: пилотираният космически кораб "Ню Шепърд" се завръща на Земята след успешна туристическа мисия. Photo credit : Blue Origin

4 август 2022 г. 17:20 ч.

Светослав Александров. Пореден голям успех за Блу Ориджин, космическата компания на Джеф Безос! Днес в 16:57 ч. българско време от базата на фирмата в Тексас излетя суборбиталният кораб "Ню Шепърд" с шестима души на борда. Това бе шестият пилотиран космически полет, осъществен от Блу Ориджин, общо 22-рият за "Ню Шепърд" (ако включим и безпилотните мисии) и третият за компанията през 2022-ра година.

Така, въпреки че Ричард Брансън пръв от всички предприемачи излетя в космоса със собствен кораб през лятото на 2021-ва година, той изостана и неговата компания Върджин Галактик все още не е осъществила друг космически полет след това постижение (възобновяването на изстрелванията на "СпейсШипТу" след реновацията му се очаква да е през есента или зимата на тази година). И макар че Джеф Безос излетя втори, той създаде по-добрия космически кораб: "Ню Шепърд" може да достига височини повече от 100 километра и така полетите му беспорно са космически, за разлика от тези на "СпейсШипТу", при които могат да бъдат достигани височини единствено от 80 километра, минималната граница, приета в САЩ за начало на космическото пространство, но не и в други държави. И също така, за разлика от "СпейсШипТу", "Ню Шепърд" вече провежда редовни туристически рейсове.

С други думи, Джеф Безос, а не Ричард Брансън бе този, който сбъдна отколешната мечта - създаването на устойчив бизнес за космически туризъм. 

Но да се върнем на днешния старт. Екипажът, както подчертах по-горе, бе шестчленен. Марио Ферейра и Сара Сарби станаха първите жители съответно на Португалия и Египет, които достигнаха космическото пространство.

Към тях се присъедини Ванеса О'Брайън, която влезе в историята като първия човек, достигнал Марианската падина, изкачил Еверест и летял в космоса.

Другите трима души бяха инфлуенсърът Коби Котън от Youtube канала Dude Perfect, технологичният пионер Клинт Кели и бизнесменът Стийв Йънг.

Сарби и Котън не са си платили сами космическото билетче - полетът им беше спонсориран от организациите MoonDAO и Space for Humanity.

"Няма да умрем!", възкликна малко преди кацането Котън. 

И действително, нямаше никакви отклонения от полета. Около десетина минути след старта космическата ракета-носител се завърна на Земята посредством собствения си ракетен двигател "BE-3", работещ на течен водород и кислород, а капсулата с пътниците се прибра чрез три основни парашута. Малко преди съприкосновението на капсулата със земната повърхност се запалиха двигателчета за допълнително омекотяване. По тази особеност "Ню Шепърд" е единственият пилотиран космически полет в САЩ, която наподобява руския кораб "Союз-МС", за разлика от кораба "Крю Драгън" на СпейсЕкс, който се приводнява в океана и кораба "Старлайнър" на Боинг, който каца на суша, но с въздушни възглавници.

След днешното изстрелване Блу Ориджин са изстреляли общо 31 души в космоса от началото на експлоатацията на "Ню Шепърд".

Любопитен факт е, че по показателя брой изстреляни астронавти Джеф Безос изпреварва Илон Мъск. Корабът "Крю Драгън" досега е извел в космоса 26 души. И все пак трябва да се подчертае, че "Ню Шепърд" е суборбитална машина, докато "Крю Драгън" е орбитална.

За щастие Джеф Безос няма да стои встрани от орбиталните полети още дълго време - първите два двигателя "BE-4", които ще се използват на ракетата "Вулкан" и ще заменят руските ракетни двигатели "РД-180", досега ползвани на "Атлас 5", са вече произведени, биват подлагани на финални тестове в Тексас и до няколко седмици ще бъдат доставени за интеграция и първи полет. 

Космическото съревнование в Щатите става все по-разгорещено! 

Видеозапис от днешния полет - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4679-2022-4-aug-bo-success

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...