Отиди на
Форум "Наука"

Военните конфликти - Израел


Recommended Posts

  • Администратор

Израел и силите на "Ислямски джихад" в "вицата Газа се споразумяха за прекратяване на огъня с посредничеството на Египет, което трябваше да влезе в сила в неделя вечерта. Само час след влизането в сила, обаче, се чуха сирени за ракетен обстрел в Южен Израел. 

Израелските въздушни удари по Газа, които започнаха в петък, убиха 43 души. Най-малко двама високопоставени членове на движението "Ислямски джихад", са сред убитите. Ответните ракети, изстреляни срещу Израел, активираха въздушните сирени в Тел Авив и Йерусалим - няма израелски жертви.

Хамас, които управляват Ивицита Газа, не се намесват и засега остават неактивни спрямо въздушните удари на Израел. "Ислямски джихад" имат подкрепата на Иран, като част от лидерството на движението се намира в Техеран и Дамаск.

https://t.me/drmjournal/2888

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Мнения 371
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Администратор

Израелска артилерия и дронове бяха използвани при атака върху база на сирийската армия и ракетни установки, след като шест ракети бяха изстреляни от #Сирия в Голанските възвишения.

Властите съобщиха, че три ракети са навлезли на израелска територия. 

Междувременно сирийски държавни медии съобщиха за експлозии близо до столицата Дамаск. Най-вероятно е ударена базата на 4-та дивизия на сирийската армия, командвана от братът на Башар Асад, Махер Асад. Атакувани са позиции на противовъздушната отбрана и ракетни установки.

По-рано сирените за въздушна атака прозвучаха на Голанските възвишения, след като бяха изстреляни ракети от сирийска територия, но нямаше съобщения за жертви или щети.

Ливанските медии съобщиха, че бригадата Ал-Кудс - въоръжено крило на подкрепяното от #Иран палестинско движение "Ислямски джихад" - твърди, че стои зад атаките.

https://t.me/drmjournal/4953

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Израелското военно разузнаване предупреди политическото ръководство на страната, че вероятността от голяма война в момента “е по-висока от вероятността от затишие”. 

Военното разузнаване отбелязва, че иранският върховен лидер Али Хаменей е решил преди година да отмъсти за действията на Израел срещу режима в Техеран и иранците внимателно се подготвят да ударят Израел.

https://t.me/drmjournal/4987

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Данни от Йерусалимският институт за стратегия и сигурност (JISS) показват (https://www.maariv.co.il/news/politics/Article-995817), че #Израел трябва да се подготви за възможността за голяма война в много близко бъдеще.

Израелското военно разузнаване (AMAN) наскоро предупреди политическото ръководство на страната, че вероятността от голяма война е по-висока от вероятността от затишие.

https://t.me/drmjournal/5018

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

Израелската авиация атакува различни цели в сирийския град Алепо, включително летището. Има данни за поне 12 ракети, използвани при нападението. 

Има данни за жертви сред ирански части, разположени в района, като по непроверена за момента информация, една от ракетите е поразила пистата на летището.

https://t.me/drmjournal/5121

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

Израел продължи атаките си срещу Газа, като израелската армия причини смъртта на 21 души в отговор на ракети, изстреляни от палестински групировки.

Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че седем души са били убити, ден след като израелските удари на палестинската територия оставиха 15 жертви. Четирима от убитите са бойци на Народния фронт за освобождение на Палестина. 10-годишно момиче беше убито при взрив в дома си в град Газа при неизяснени обстоятелства.

Израелски официални лица заяви, че повече от 400 ракети са били изстреляни към сряда вечерта. Повечето са били прихванати или паднали на открито, но министърът на отбраната Йоав Галант съобщи, че около една четвърт са паднали в Газа.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди смъртта на цивилни в Газа като „неприемлива“ и призова всички страни да проявяват максимална сдържаност.

Първоначалните израелски въздушни атаки във вторник, които предизвикаха размяна на огън, убиха трима висши палестински бойци на "Ислямски джихад" и най-малко 10 цивилни, повечето от които жени и деца. Израел беше подложен на международна критика за големия брой цивилни жертви от тези въздушни атаки, които включваха съпруги на двама от командирите на организацията, техни деца и зъболекар, който живееше в една от атакуваните сгради заедно със съпругата и сина си.

Израелската армия заяви, че атаките й са насочени към инфраструктурата на "Ислямски джихад" в Газа.

Държавна египетска телевизия обяви, че Египет е посредничил за прекратяване на огъня в сряда. Израелски официални лица потвърдиха информацията. Усилията за обявяване на примирие се провалиха, а боевете се засилиха късно през деня, като нито една от страните не показа признаци на отстъпление.

Израелските телевизионни станции показаха системи за противовъздушна отбрана, прихващащи ракети над небето на Тел Авив. Израелската армия заяви, че за първи път система за противовъздушна отбрана, известна като "Прашката на Давид", е прихванала ракета.

Системата, разработена съвместно със САЩ, е предназначена за прехващане на заплахи със среден обсег и е част от многопластова противовъздушна отбрана, която включва и по-известната противоракетна система "Железен купол". Предишен опит за използване на системата преди няколко години се провали.

https://t.me/drmjournal/5153

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

Израелската армия започна мащабна военна операция в лагера Дженин в северната част на Западния бряг.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че най-малко трима са били убити, а други 12 са били ранени по време на продължаващата атака, която включва и въздушни удари.

----------

Израелската атака продължава и в момента, като има битки в района на Дженин. 

https://t.me/drmjournal/5571

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Израелската операция в Дженин продължава, като през цялата изминала нощ се водеха боеве по улиците на града. 

Хиляди палестинци напуснаха бежанския лагер Дженин (разположен в рамките на град Дженин). Припомняме, че Израел започна широкомащабна военна операция срещу палестински бойци в лагера в понеделник.

Израелските сили съобщиха, че са арестували 120 заподозрени и имат още 10 цели в центъра на бежанския лагер в Дженин. Палестински власти съобщиха, че 10 палестинци са били убити и 100 други ранени до този момент.

Хуманитарните агенции на ООН изразиха тревога от мащаба на израелската военна операция в Дженин. Говорител на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че спешните здравни екипи са били блокирани да влязат в Дженин, за да лекуват ранените, добавяйки, че СЗО има доклади, че най-малко две болници са били атакувани. 

Говорител на координацията на ООН за спешна помощ (OCHA) призова за незабавен достъп за здравни работници, предупреждавайки, че стотици хора са ранен, а три деца са сред загиналите.

--------

Съобщава се за най-малко петима ранени при предполагаемо нападение с кола в Тел Авив.

https://t.me/drmjournal

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Палестински бойци изстреляха пет ракети от Газа към Израел рано тази сутрин, вероятно като отговор на нахлуването на Израел в град Дженин в Западния бряг.

Израел отговори с въздушни удари по северната част на Ивицата Газа.

https://t.me/drmjournal/5586

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Администратор

Ynet: Израелските разузнавателни служби поискаха руските разузнавателни служби незабавно да спрат операциите си за влияние върху израелското обществено мнение в интернет. 

Целите на руските психологически атаки са: задълбочаване на разделенията в Израел, разцепване на обществото, убеждаване на израелската общественост да не подкрепя Украйна, подкопаване на доверието на Израел в САЩ и не само.

Това е вторият път, когато израелските разузнавателни служби настояват руските разузнавателни служби да спрат операциите си. Предишното искане беше изразено преди последните избори, на които руснаците бяха помолени да не се намесват в изборите в Израел, както направиха в Съединените щати.

https://t.me/drmjournal/5683

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Израел е подложен на масирана ракетна атака от ивицата Газа.

Поразени са южната и централната част на страната, включително Тел Авив. Има загинали и ранени.

Неизвестен брой бойци също са проникнали в страната. В някои градове се водят улични сражения с тях (в един от видеоклиповете).

Властите молят гражданите да не напускат убежищата и безопасните места, а за жертвите на бомбардировките са разположени временни приюти.

Правителството обвинява групировката Хамас за нападението.

Между другото, днес се навършват точно 50 години от началото на "Войната на Страшния съд", в която коалиция от арабски държави губи от Израел.

https://t.me/stranaua/125768

--------------

Израелската армия обяви "готовност за война" и обяви мащабно събиране на резервисти.

По-рано съобщихме за масирана ракетна атака от ивицата Газа, както и за нахлуване на бойни групи.

Известно е, че в южната част на Израел (по-специално в град Сдерот) се водят улични боеве, има данни за загинали израелски военни, както и за взети в плен.

Израелската авиация започна да нанася удари по ивицата Газа.

Междувременно в Хамас обявиха началото на "великата революция" и призоваха арабите, живеещи в Израел и около него, да се присъединят към нея.

Припомняме, че военните действия започнаха на 50-годишнината от началото на мащабната арабско-израелска война, известна като конфликта "Денят на Страшния съд".

---------------

Съдейки по снимките и видеоклиповете, публикувани от палестинците, те са поразили няколко израелски бронирани превозни средства, включително танк "Меркава".

Има и видеозапис, на който се вижда как бойците карат по улиците на неизвестен град и крещят "Аллах Акбар". На други кадри те повалят на земята местни жители.

Припомняме, че в южната част на Израел от сутринта започна сухопътна инвазия от ивицата Газа.

Също така по страната беше нанесен масиран ракетен удар с няколкостотин ракети.

https://t.me/stranaua/125780

На други места се съобщава, че за първите 20 минути по страната са изстреляни 5000 ракети.

------------

По улиците се виждат трупове на хора.....

------------

"Израелската армия е изгубила контрол над една от базите си на граничния пункт Ерез в Газа", съобщи Al Jazeera.

https://t.me/insiderUKR/62917

Редактирано от scaner
  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Съвсем се чална тоя свят. В 21 век да си говорим ежедневно за войни не е нормално.

Какъв Алах какъв Акбар, нещата яко ще загрубеят ;)

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Приблизителна карта на местата, където бойците на Хамас са успели да проникнат. Понастоящем сраженията се водят в 7 града...

https://t.me/Donbas_Operativniy/58060

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"През последното десетилетие Русия постоянно укрепва връзките си с подкрепяната от Иран организация Хамас"

"Не се заблуждавайте: това, което виждате в Израел днес, е пряко свързано с това, което виждате в Украйна всеки ден", смята политическият анализатор Джесика Берлин, коментирайки нападението на бойците на Хамас срещу Израел.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Войната в Израел и нейните причини. Какво е важно да се разбере?
 
1. Движението Хамас, което контролира ивицата Газа, се финансира от два основни източника - Иран и Катар. И сегашната мащабна атака срещу Израел не би могла да бъде предприета от Хамас без съгласието на поне един от основните ѝ спонсори. С вероятност, близка до 100 %, това е Иран, който вече подкрепи нападението срещу Израел.
 
2 Една от възможните цели на нападението е да се наруши нормализирането на отношенията между Израел и Саудитска Арабия, преговорите по които напоследък напредват много добре (по-специално това беше заявено от израелския министър-председател Нетаняху по време на Общото събрание на ООН през септември). Подобно нормализиране е ненужно и изключително опасно за Иран. Освен това нормализирането на отношенията между Израел и Саудитска Арабия е част от по-глобален процес на възстановяване на отношенията между саудитците и САЩ, които са доста хладни, откакто Байдън дойде на власт. Но напоследък те отново започнаха да се засилват. А това може да има далечни последици. Например под формата на съгласие на Саудитска Арабия да увеличи добива на петрол, за да намали цените на петрола в света, което е много необходимо на Байдън от гледна точка на укрепване на електоралните му позиции, както и за отслабване на Русия. Естествено, всичко това изобщо не е нужно на Иран, затова той реши да взриви нещата. Отношенията на Саудитска Арабия с Хамас са много неспокойни. Въпреки това саудитците, които претендират за водеща роля в мюсюлманския и арабския свят, не могат да пренебрегнат темата за Палестина. Традиционно саудитците настояват в преговорите с Израел да се предостави на палестинците правото да създадат своя държава. Ето защо, ако настоящият конфликт доведе до мащабна израелска сухопътна операция на територията на ивицата Газа, при която жертвите сред цивилното население са неизбежни, за Саудитска Арабия ще бъде трудно да постигне каквото и да било съгласие с Израел и преговорите може да бъдат отложени. Между другото, Саудитска Арабия и нейният съюзник Египет вече призоваха за незабавно прекратяване на конфликта.
 
3 Въпреки огромния медиен ефект, който имаше нападението на Хамас срещу Израел, няма съмнение, че израелската армия скоро ще успее да прогони напълно бойците от страната. Силите са напълно несравними. Със сигурност израелската общественост ще има въпроси за това как армията и разузнавателните служби са успели да "проспят" подготовката за нападението и защо не са били подготвени за него (и тези въпроси вече се задават). Премиерът Нетаняху, който превърна въпросите на сигурността в сърцевина на политическото си позициониране, вероятно също ще има големи проблеми. Но от чисто военна гледна точка Хамас няма никакъв шанс да задържи завзетите от него територии. И далеч не е сигурно, че организацията изобщо има такава цел.

4. По-нататъшното развитие на конфликта и неговите военни перспективи зависят от отговорите на два въпроса. Първият въпрос е дали Израел ще започне сухопътна операция в ивицата Газа, за да унищожи основните сили на Хамас. Вероятността за подобно развитие изглежда голяма. Това обаче би означавало удължаване на конфликта и тежки жертви, включително сред цивилното население, което, както беше описано по-горе, би могло да провали преговорите за нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Израел и САЩ.
 
5. Вторият ключов въпрос е дали ливанската "Хизбула", съюзена с Иран, ще се намеси във войната на страната на "Хамас", откривайки втори фронт срещу Израел на север. Хизбула е военна организация, многократно по-мощна от Хамас, и би могла да създаде на Израел много проблеми. В такъв случай обаче съществува възможност за максимална ескалация на конфликта до нанасяне на удар от страна на Израел срещу Иран. Освен това Израел неофициално е ядрена сила и следователно теоретично може да нанесе ядрен удар по Иран, обявявайки заплаха за съществуването на страната. И тогава ситуацията в целия Близък изток може да се взриви. Но все още не е ясно дали Иран е готов да започне игра с толкова високи залози, в която да участва и Хизбула, или възприема настоящите събития само като "разузнаване на бойното поле" и локален опит да попречи на саудитците да нормализират отношенията си с Израел и САЩ.

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 9 часа, scaner said:

Приблизителна карта на местата, където бойците на Хамас са успели да проникнат. Понастоящем сраженията се водят в 7 града...

https://t.me/Donbas_Operativniy/58060

Нещата изглеждат много сериозни.Пълномащабна атака която прекалено много прилича на война .Хамас определено изненадаха  израелците.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 48 минути, resavsky said:

Нещата изглеждат много сериозни.Пълномащабна атака която прекалено много прилича на война .Хамас определено изненадаха  израелците.

Хезболах още не са предприели акции. Нито други ирански приятелски групи от Сирия....."Само" събират заложници....

 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Нова вълна пускове на ракети от Газа към Израел. Обявена е въздушна тревога в Тел Авив.

------

Обзор:

- 200 убити израелци, но броят им може да е още по-голям;
- Хамас твърди, че има "десетки" израелски заложници и че те са в тунели в Газа;
- повече от 3000 потвърдени ракети; според други данни, броят на изстреляните ракети към Израел е вече 7000;
- нападнати са повече от 20 обекта;
- Хамас превзе щаба на поделението в Газа. Щабът вече отново е под контрол на израелските сили;
- Министерство на здравеопазването в Газа съобщава, че са убити 230 палестинци;
- Израел сигнализира за възможна широкомащабна операция, продължава да призовава резервисти;
- по данни на израелската армия, сраженията продължават в 22 израелски селища и все още има две активни ситуации със заложници в Израел;

‐----
Израелската армия твърди, че е възстановила контрола си над повечето селища в южната част на границата с Ивицата Газа.

Нетаняху в обръщение към нацията: "Ние ще превърнем всички места в този зъл град, където Хамас се крие, в руини. Израелската армия ще използва цялата си мощ. Жители на Газа, напуснете незабавно."

Броят на загиналите в Израел достигна 250 души по официални данни.

https://t.me/drmjournal

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Едно е сигурно. Израелското разузнаване което беше толкова прочуто се у..ра. 

Първо, такова количество ракети да се произведът, купят, приготвят би трябвало да се забележи. Ако са купешки от къде са ги внесли...Толкова други средства, мотори, ръчни оръжия също...Това води по себеси и движения на пари, средства...И от това нищо да не знаят?

Нооо. Според мексикански телеканал, нещо са се досещали израелците защото са почнали тенденционно да арестуват палестинци, мъже, юнуши, даже и момчета до 8 годешна възраст...Това го казват, защото точно сега са подготвяли репортаж за контфликтът и там, палестинки са се оплаквали....

Но явно не са открили подготовката защотоивначе нямаше да ги изненада....Тези загуби за израел са ужасно големи....

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

От тази сутрин:

Израелски изтребители нанесоха удар по сграда, в която се намира ръководителят на разузнавателния отдел на Хамас, съобщиха от ЦАХАЛ.

----

Сирени са се задействали в израелския граничен селищен пункт Кисуфим. (10:30)

----

ЦАХАЛ съобщиха, че броят на израелците, убити след нападението на Хамас вчера, е нараснал до 350.

На брифинг тази сутрин говорителят на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари заяви, че сега приоритетите са прекратяване на сраженията в израелските общини и контролиране на пробивите в оградата, разделяща Газа и Израел.

https://t.me/drmjournal

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...