Отиди на
Форум "Наука"

Фалшив Test Cut.


Recommended Posts

  • Потребител

 Тест- кат се е наложил защото е имало антични фалшиви монети фуре. Те само са били покрити със сребро или злато, ядрото им е било най често от бронз. По рядко от олово или желязо. По оставените следи можем да съдим, че тест-кат(Test Cut) са го правили основно с нож. След удара се получава дълбока цепнатина и така се вижда,   от какво е направена вътрешноста на монетата.

Явно потокът от фалшификати е бил голям защото "атиняните  приемат закон през 375/4 пр. н. е., който предвижда докимастес или „тестер“ да седи близо до банковите маси в Агората и на пазара в Пейреус. Преценката на този служител относно автентичността на всяка оспорвана монета е окончателна. Всяка монета, която беше от сребро и с правилно тегло  , независимо дали е отсечено в Атина или в чужд монетен двор, трябваше да бъде прието в търговията. Фалшивите парчета, от друга страна, бяха отстранени от dokimastes, изтеглени от обращение и посветени на Майката на боговете. Такива фалшиви  монети всъщност са открити близо до Метроон, светилището на Майката на боговете."

Такива тестове са правили не само докимастес. Търговците и собствениците на монетите също са ги блъскали с ножа за да се уверят лично .То и къде да търсят докимастес в провинцията когато правят сделка.

Тук се натъкнах на една загадка. Някои от монетите са били тествани 2,3 и 4 пъти. При условие, че един тест-кат е бил достатъчен за да се види ядрото на монетата, и да се разбере дали е фалшива. Древните са били практични хора и явно са имали някаква причина за да тестват по няколко пъти една монета. Случайноста ми помогна да разреша тази  мистерия.

През 1980 г., непреднамерено докато си изпробвах металотърсача, намерих една  тетрадрахма на Александър Велики с тест-кат. От разреза се виждаше, че вътрешноста на ядрото е от сребро. (Това беше добра новина защото фалшификатите макар и антични са 10-20 пъти по евтини.) Това успокои наследственото ми, завещано от траките недоверие. Започнах да се наслаждавам на монетата от всички възможни ъгли и в тоя момент забелязах миниатюрна цепнатина по гурта(отстрани на тетрадрахмата). Реших да я изследвам по подробно.Вкарах ножа си в нея и леко го натиснах. В резултат на моята изследователска дейност, монетата  се раздели на три части, едно бронзово ядро и две сребърни тенекийки(с формата на капачки). Това обогати веднага познанията ми, но едновременно с това  ми нанесе и финансови загуби. Разбрах какви чувства е изпитвал тракиеца ,когото също като мен бяха измамили с тая монета.Нищо друго не ми оставаше освен с горчивина да анализирам случката. Тогава установих, че става дума за изумителен,  неописан случай на ювелирна измама. 

Монетата е била направена по следния начин.

Първо са оформили бронзовото ядро след това са го тествали с ножа и едва тогава е било облечено със тънка сребърна пластина. По тоя начин тест-катът е бил облечен със сребро. Така изглежда , че монетата вече е преминала теста и ядрото е сребърно. Това е било направено от фалшификатора за да се предотврати истински тест-кат, който би показал, че ядрото на тетрадрахмата е бронзово.

Това е твърде сложна измама. А аз смятах древните траки от 2-1 век пр.н.е., за наивни хора и със  състрадание гледах на тях от висините на 2 000 год. връх на науката който ни дели . Като спре тока съм им съчувствал, че и  на тях се е налагало да живеят без него. Съжалявал съм ги и за липсата на "Кауфланд", но край, до тук беше.

В случая обаче става дума не толкова за фалшива монета , а за неизвестен(или неописан) досега фалшив Test Cut. 

Въобще не се лаская от мисълта, че аз съм единствения измамен с фалшив тест-кат. Има резон това да е било твърде известно в античноста

Предполагам, че заради съмнения за фалшив тест-кат, са били правени още няколко такива на една и съща монета . Стойноста им не е страдала, защото на монетите се е гледало повече като на кюлчета метал.

 

Това е тетрадрахма  на  Селевк I Никатор. 312-281 пр.н.е. с четири теста.

3304104.m.jpg

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...