Отиди на
Форум "Наука"

Мисия до Луната "Артемис 1" : изстрелване на 16 ноември 2022 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: НАСА изстреля космическата мисия Артемис 1 към Луната!!!

2022-artemis-1-lifts-off-1024x576.jpg Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Lockheed Martin

16 ноември 2022 г. 11:10 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 08:47 ч. българско време от Площадка №39B на космическия център Кенеди беше проведено дългоочакваното изстрелване на ракетата „Спейс Лонч Систъм“ с космическия кораб „Орион“ на изпитателна роботизирана мисия към Луната, озаглавена „Артемис 1“. Това бе първото изстрелване на кораб, който е сертифициран за пилотирани полети в далечния космос, след половинвековно прекъсване!

„Артемис 1“ е де факто втората мисия от програмата „Артемис“ на НАСА, посветена по завръщането на хора на Луната. Първата е озаглавена „Кепстоун“ и тя бе изстреляна в края на месец юни. Преди два дни „Кепстоун“ благополучно пристигна в окололунна орбита.

Днешното изстрелване бе осъществено след разработка, проточила се в течение на повече от десет години и след вложени милиарди долари. Програмата „Артемис“ е силно критикувана от ред космически експерти и ентусиасти поради две причини: първата е, че тя не разчита на възвръщаеми космически технологии и втората е, че ракетата „Спейс Лонч Систъм“ и корабът „Орион“ са специално проектирани да използват компоненти на совалката и така да поддържат работните места от космическия отрасъл във всички щати. Мнозина считат, че далеч по-разумно би било НАСА просто да закупува ракетите на СпейсЕкс като „Фалкън Хеви“ или „Старшип“.

Но макар че някои от нас бяхме загубили надежда, че ще станем свидетели на реализацията на този проект, днес НАСА и фирмите-доставчици Боинг, Локхийд Мартин, Нортроп Груман и други, най-накрая успяха! Най-после може да кажем, че 50 години след приключването на проекта „Аполо“, човечеството отново разполага с лунна програма!

Днешното обратно броене беше съпътствано от някои проблеми. Отново се появи горивен теч от един от клапаните, който наложи наземните екипи да отидат до ракетата и да ремонтират стартовата система на място. Оказа се също така, че един от радарите, отговарящ за подсигуряването на безопасната зона около стартовата площадка, не работи заради повреден ethernet кабел. Кабелът също трябваше да бъде сменен.

Нямаше обаче други пречки и последните минути преди старта протекоха съвършено гладко. Самото изстрелване премина безупречно, с безпроблемна работа на първата степен и нейните четири двигателя „RS-25“, както и на двата спомагателни ускорителя. Горната степен, оборудвана с единичен американски двигател „RL10“, също си изпълни задачите и час и половина след старта ускори „Орион“ на правилния курс към Луната.

Основната задача на „Артемис 1“ е да изпита готовността на ракетата-носител и на кораба да превозват астронавти от Земята до орбитата на Луната и обратно. Цялата мисия ще продължи около 26 дни, като завръщането на космическия кораб „Орион“ на Земята е насрочено за 11-ти декември.

„Орион“ ще достигне Луната на 22-ри ноември, след което ще влезе в елиптична орбита около нея. Любопитен факт е, че макар и тази мисия да е организирана и построена до голяма степен от НАСА, сервизният модул на „Орион“ е разработен от Европейската космическа агенция (ЕКА) и той осигурява електричество, гориво, вода и въздух.

Макар че фокусът ни през следващите дни и седмици ще е насочен предимно към работоспособността на кораба „Орион“, като вторичен полезен товар на борда на „Спейс Лонч Систъм“ полетяха десет допълнителни мисии.

Една от тях, NEA Scout, ще посети астероид посредством слънчева платноходка. Друга на име Lunar IceCube ще влезе в орбита около Луната, за да търси следи от органични вещества на лунната повърхност. Имаме и спускаем апарат на име OMOTENASHI, създаден от Японската космическа агенция, който ще се опита да кацне на Луната чрез твърдогоривни ракетни двигатели.

Но може би най-интересната вторична мисия е Biosentinel. Това е биологична мисия, като на борда на космическия апарат пътуват дрожди. Тя ще се отправи далеч отвъд орбитата на Луната. Ако всичко мине по план, за пръв път в историята на човечеството земни биологични организми ще напуснат системата Земя-Луна.

Видеозапис от изстрелването:

Източник: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/16/artemis-1-launches/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Видео: космическият кораб Орион напуска Земята!

orion-leaving-earth-1024x773.jpg Photo credit : NASA TV

16 ноември 2022 г. 13:00 ч.

Светослав Александров. Американският космически кораб „Орион“, който днес се отправи към Луната в хода на мисията на НАСА „Артемис 1“, изпрати видео как се отдалечава от нашата планета – Земята!

Видеото беше представено по време на средполетната конференция на НАСА, излъчвана по НАСА ТВ.

Към настоящия момент мисията протича гладко, със съвсем дребни проблеми: леки отклонения от работата на звездните датчици на „Орион“, загуба на комуникационни пакети от някои прибори и неочаквано поведение на заключващите механизми на слънчевите панели.

Подобни проблеми са очаквани, тъй като това е първият полет на чисто нов космически кораб отвъд околоземна орбита.

Няма спор, че в близките часове и дни ще видим още снимки и кадри от Земята и Луната! Следим мисията с голямо вълнение!

Изгледайте цялото видео:

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/16/video-orion-leaves-earth/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Япония ще се опита да проведе кацане на Луната с миниатюрен спускаем апарат

japan-try-landing.png

Япония ще се опита да проведе кацане на Луната с миниатюрен спускаем апарат

 
Spread the love
 
 
 
japan-try-landing.png На илюстрацията: спускаемият апарат „Омотенаши“. Image credit : JAXA

16 ноември 2022 г. 14:20 ч.

Светослав Александров. Сред най-интересните вторични мисии, изстреляни днес посредством американската ракета „Спейс Лонч Систъм“ в хода на програмата на НАСА „Артемис“, е тази на японския спускаем апарат „Омотенаши“. С дължина 11 cm, широчина 24 cm, височина 37 cm и тегло 14 килограма, това е най-малкият спускаем апарат в историята на човечеството, който ще се опита да кацне меко на Луната.

„Омотенаши“ е една от десетте вторични мисии, които полетяха на борда на „Артемис 1“ и е координирана от Японската космическа агенция. Стига всичко да мине наред, апаратът би могъл да се спусне на лунната повърхност до 4-5 дни. Шансът за неуспех се изчислява на 40%, което означава, че „Омоташи“ е високорискова мисия.

Очаква се посредством единствено запалване на орбиталния си модул „Омоташи“ да влезе в орбита, която да го отведе към съприкосновение с Луната. След това, на височина 100-200 метра над лунната повърхност, ще се запали твърдогоривен спирачен ракетен двигател. След приключването на работата на двигателя „Омотенаши“ ще бъде предпазен от съприкосновението с повърхността посредством въздушни възглавници.

Стига кацането да е успешно, спускаемият апарат ще измери какви са нивата на радиация на Луната.

За повече информация: Японската космическа агенция

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/16/jaxa-omotenashi-preview/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Мисия Биосентинел: за пръв път живи организми излетяха към междупланетното пространство!

biosentinel-1024x314.png Астробиологичната мисия „Биосентинел“. Image credit : NASA

16 ноември 2022 г. 15:15 ч.

Светослав Александров. През 1968 г. СССР изстреля мисията „Зонд 5“ с костенурки, която обиколи Луната и се върна на Земята. Година по-късно американски астронавти стъпиха на естествения ни спътник. А през 2019-та Китай отгледа растения на обратната страна на Луната. Досега обаче никога живи организми не са напускали системата Земя-Луна и не са се отправяли към междупланетното пространство. Днес това се промени, след като в космоса бе изстреляна мисията на НАСА „Биосентинел“ като вторичен полезен товар на ракетата „Спейс лонч Систъм“ в хода на проекта „Артемис 1“.

На борда на „Биосентинел“ пътуват дрожди (Saccharomyces cerevisiae). И докато през следващите седмици корабът „Орион“ ще обиколи Луната и ще се върне на Земята, „Босентинел“ ще прекоси орбитата на Луната и ще продължи да пътува в околослънчева орбита. Така S. cerevisiae ще се превърнат в първия земен биологичен вид, напуснал системата Земя-Луна!

Очаква се мисията на „Биосентинел“ да трае между 6 и 12 месеца. През това време периодично плаките с клетки ще бъдат активирани, като в тях бъде вкарвана хранителна среда. След като дрождите започнат да се размножават чрез пъпкуване, учените ще наблюдават как радиацията в междупланетното пространство влияе върху тях. Подбрани са два щама S. cerevisiae, от които единият се среща широко в природата, а при другия системата за репарация (т.е. поправка) на ДНК не работи ефективно.

Очаква се получените данни да помогнат при планирането на бъдещи дългосрочни пилотирани експедиции към Марс, тъй като космическата радиация се счита за един от най-съществените рискове.

Източник : НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/16/biosentinel-launches/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Лунар Полър Хайдроджен Мапър е в добро състояние след изстрелването си

20150828_lunah-spacecraft-1024x730.png Космическият апарат „Luna-H Map“ в орбита около Луната. Image credit : Sean Amidan / ASU / SpaceTREx

16 ноември 2022 г. 16:00 ч.

Светослав Александров. Лунната изследователска мисия „Лунар Полър Хайдроджен Мапър“, която бе изстреляна днес като вторичен полезен товар в хода на проекта на НАСА „Артемис“, е в добро състояние.

Новината бе съобщена днес от Крег Хардгроув, ръководителят на мисията. Според него първите получени на Земята данни показват, че космическият апарат се е отделил от горната степен на ракетата-носител „Спейс Лонч Систъм“, ориентиран е правилно и презарежда нормално батериите си.

„Лунар Полър Хайдроджен Мапър“ ще използва собствените си двигатели, за да влезе в орбита около Луната. Оттам космическият апарат ще картографира разпределението на водорода до дълбочина 1 метър под лунната повърхност, за да се разбере къде на Луната има воден лед.

„Лунар Полър Хайдроджен Мапър“ е изграден по стандарта CubeSat и се състои от шест стандартизирани единици. Очаква се мисията да работи около 96 дни.

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/16/lunah-orbital-mission-post-launch/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

На път към Луната: космическият кораб Орион засне черно-бяла снимка на Земята

Orion-Moon-Second-day.jpg Снимка на Земята, заснета вчера от космическия кораб „Орион“ посредством оптичната му навигационна камера. Photo credit : JSC

18 ноември 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Американският космически кораб „Орион“, който на 16-ти ноември беше изстрелян към Луната в рамките на мисията „Артемис 1“, изпълни вчера маневра за корекция на траекторията и посредством оптичната си навигационна камера започна да заснема черно-бели снимки на Земята.

Разбира се, това не означава, че няма да видим цветни снимки на Земята и Луната – навигационната камера е само една от общо 16 камери, като нейната задача е да заснема бързи черно-бели изображения, а не научни с цел подпомагане на екипите по време на пътешествието на „Орион“.

През идната нощ в 00:00 ч. българско време НАСА ще излъчи пресконференция, на която ще бъдат представени плановете на мисията преди предстоящото навлизане на „Орион“ в лунната гравитационна сфера на влияние и пристигането на кораба в далечна ретроградна окололунна орбита.

Навлизането в лунната гравитационна сфера на влияние означава, че Луната, а не Земята е основният обект, чиято гравитационна сила въздейства на „Орион“. Оттук насетне корабът трябва да извърши облитане на Луната на разстояние 130 километра от нейната повърхност, като маневрата ще е нужна за неговото ускоряване на правилния път към далечната ретроградна окололунна орбита, където ще пристигне четири дни по-късно.

Разбира се, облитането на Луната ще бъде излъчвано на живо, като предаването ще започне в понеделник, 21-ви ноември, в 14:15 ч. българско време.

За повече информация: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/18/orion-black-white-photo-earth/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Пристигането на Артемис 1 около Луната: какво да очакваме?

Orion-Earth-Deep-Space-1024x520.jpg Снимка на Земята, заснета от „Орион“ на път към Луната. Вляво се вижда служебният модул на кораба, построен от Европейската космическа агенция. Photo credit : NASA TV

19 ноември 2022 г. 14:15 ч.

Светослав Александров. Космическият кораб „Орион“ ще пристигне в околностите на Луната в понеделник, като НАСА ще излъчва на живо! За мнозина, живеещи на тази Земя, по-точно за родените след 60-те и 70-те години, това ще е първата възможност да видим пристигането на истинска лунна мисия в реално време. В тази статия съм описал подробно как ще можете да наблюдавате историческото за нашето поколение събитие и какво да очаквате.

Най-удобно е да следите официалния стрийм на НАСА ТВ в Youtube:

Стриймът на НАСА ТВ в Youtube. Предаването започва на 21-ви ноември в 14:15 ч. българско време.

Какво ще се случи на 21-ви ноември? Корабът „Орион“ ще се сближи с Луната, като ще прелети само на 130 километра над нейната повърхност. По време на това сближение двигателите на кораба ще бъдат запалени, за да може той да бъде ускорен към неговата окололунна орбита. Окончателното пристигане в тази орбита ще е няколко дни по-късно (на 25-ти ноември), като тя се нарича с понятието „далечна ретроградна орбита“. „Далечна“ означава, че „Орион“ ще кръжи на далечно разстояние от лунната повърхност. Колко далечно? Очаква се корабът да се отдалечи на 64 000 километра от Луната, с което ще бъде счупен рекордът на „Аполо 13“ за най-голямото отдалечаване на космически кораб, сертифициран за пилотирани мисии. „Ретроградна“ означава, че „Орион“ ще кръжи в посока, обратна на околоосното въртене на Луната.

На 21-ви ноември предаването ще започне в 14:15 ч. българско време. Корабът „Орион“ ще запали двигателите си, за да се отправи на път към далечната ретроградна орбита, в 14:44 ч. българско време. Най-голямото сближение между кораба и лунната повърхност се очаква за 14:57 ч. българско време.

На 25-ти ноември, когато е пристигането в окололунната орбита, НАСА ще започне да излъчва в 23:30 ч. българско време, като запалването на двигателите е предвидено за 23:52 ч. българско време.

Важно уточнение за събитията на 21-ви ноември: по време на част от живото предаване космическият кораб „Орион“ ще премине зад Луната и тогава връзката със Земята няма да е възможна. Очаква се радиозатишието да продължи около 34 минути. През това време корабът ще продължи да снима Луната, като видеата и снимките ще бъдат даунлоуднати и излъчени по-късно.

Нека сега да насочим вниманието към това какви видеа и снимки да очакваме.

На борда на космическия кораб „Орион“ има 16 камери. Снимките и видеата, които те ще правят, са в различни формати, в стандартна дефиниция, висока дефиниция и 4K-резолюция. Важно е да се знае, че по време на живото излъчване, получаваното на Земята видео ще е с по-ниско качество от това, което ще бъде препредадено по-късно, защото приоритетни са инженерните данни, които корабът ще изпрати. А материалът с най-високо качество и резолюция ще бъде записан на борда на „Орион“ и ще бъде анализиран чак когато той се завърне.

Също така е важно да се подчертае, че зрителното поле на камерите е оптимизирано за наблюдения на корпуса на космическия кораб, а не на далечния космос (все пак това е мисия, която цели да провери готовността на „Орион“, преди да може да превозва астронавти). Това което ще се види на снимките или видеата, ще зависи от множество фактори като осветяване, ориентация на кораба, възможности за комуникация.

„Много хора си представят земния изгрев от Луната на базата на класическата фотография, заснета от Аполо 8“, съобщава Дейвид Мелендрез, който отговаря за камерите на „Орион“. „Снимките, които ще бъдат получени по време на мисията, ще са различни от това, което човечеството видя по времето на Аполо, но събития като земния изгрев, най-голямото разстояние на „Орион“ спрямо Земята и лунното облитане ще са с топ приоритет“.

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/19/artemis-1-what-to-expect/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Артемис 1: Луната, заснета от борда на кораба Орион!

orion-moon.png На този кадър се вижда Луната на фона на корпуса на кораба „Орион“. Photo credit : NASA

19 ноември 2022 г. 18:30 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 18-ти ноември, космическият кораб на НАСА „Орион“ засне Луната за първи път, докато придвижваше слънчевите си панели.

Към момента на заснемането на показаното по-долу видео, „Орион“ вече бе преполовил пътя си към нея. Естественият ни спътник все още изглежда невзрачен, но безспорно ще се уголемява през следващите часове и дни.

Изглед към Луната от борда на „Орион“.

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/19/artemis-1-first-moon-video/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Артемис 1: Черно-бялата камера на Орион вече снима Луната

2022-orion-black-white-moon.png Снимка на Луната, заснета на 19-ти ноември 2022 г. от черно-бялата камера на кораба „Орион“. Photo credit : NASA TV

20 ноември 2022 г. 00:40 ч.

Светослав Александров. На 19-ти ноември (в събота), четвъртия ден от началото на новата лунна мисия на НАСА „Артемис 1“, черно-бялата навигационна камера на кораба „Орион“ започна да снима Луната.

Много хора недоумяват как в 21-ви век имаме черно-бяла фотография в космонавтиката, но космическият кораб е оборудван с достатъчно други цветни камери. Черно-бялата навигационна камера на „Орион“ не е предназначена да прави заснема фотографии с пиар цел. Тя е проектирана да наблюдава Земята и Луната при различни разстояния и фази и така да помага на бордовия компютър да определя местоположението на кораба в космическото пространство.

Технологията ще залегне в изкуствения интелект на бъдещи лунни и междупланетни мисии.

Източник: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/19/artemis-1-black-white-moon/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Водорасли, гъби и семена пътуват към Луната на борда на Артемис 1

chlamydomonas-reinhardtii.jpg Микроводораслото Chlamydomonas reinhardtii е един от пътниците на мисията „Артемис 1“

20 ноември 2022 г. 16:00 ч.

Светослав Александров. Когато космическият кораб „Орион“ бе изстрелян към Луната на 16-ти ноември (мисия „Артемис 1“), на борда му полетяха общо четири биологични експеримента. Микроводорасли от вида Chlamydomonas reinhardtii, дрожди (Saccharomyces cerevisiae), гъби и семена са най-новите пътешественици, които утре, на 21-ви ноември, ще прелетят край естествения ни спътник.

Както съобщава уебсайтът на Университета на щата Мичиган, изучаването на влиянието на космическите условия върху растителните организми е от съществено значение, за да може да отглеждаме растения в космоса и така да изхранваме астронавтите, които някой ден ще заселят Луната и Марс. Поради тази причина на борда на „Орион“ бяха качени семена от растението Arabidopsis thaliana – то не се използва за храна, но е ценен за науката моделен организъм. Понятието моделен организъм обозначава биологичен обект, който бива изучаван интензивно с очакването, че откритията, които бъдат направени за него, ще касаят биологичните процеси и на други видове. В конкретния случай резултатите от опита с A. thaliana биха могли да се приложат и за отглеждането на тези растителни видове, които ядем.

Друг опит включва микроводораслото Chlamydomonas reinhardtii и общо 6 000 мутанта на дрожди. C. reinhardtii е добре познат моделен организъм, лесен за култивиране и удобен за генетични изследвания. Дрождите (S. cerevisiae), освен че са незаменими за производството на хляб и бира, не просто представляват прекрасен моделен организъм, но техните гени наподобяват човешките гени. Изследователите искат да разберат как условията на далечния космос водят до генетични промени.

Що се касае до гъбния експеримент, организмът, избран за окололунното пътешествие, е черната плесен – Aspergillus niger. Плесените са разпространени повсеместно – не само навсякъде около нас, включително в домовете, но също така и в космическите кораби. Те притежават забележителни механизми за репарация на увредена ДНК вследствие на космическата радиация.

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/20/algae-fungi-to-the-moon/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Живото предававане относно облитането на Луната от Артемис 1 започва в 12:15 ч. българско време

orion-moon-1024x576.jpg На снимката: космическият кораб „Орион“ доближава Луната. Photo credit : NASA

21 ноември 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Живото предаване днес, на 21-ви ноември, относно облитането на Луната от мисия „Артемис 1“ на 130 километра от нейната повърхност ще започне в 12:15 ч. българско време – два часа по-рано от планираното!

Корабът „Орион“ ще запали двигателите си в 14:44 ч., като най-голямото сближение си остава за 14:57 ч. българско време – орбиталната механика не се променя. По-ранното начало на живото предаване единствено гарантира, че обществеността ще получи по-продължително видео от камерите на „Артемис 1“.

Можете да наблюдавате предаването на официалния сайт на НАСА ТВ (https://www.nasa.gov/ntv) или на официалния Youtube стрийм на агенцията:

Стрийм

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/21/flyby-broudcast-start-12-15/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американската мисия Артемис 1 облетя Луната!

sunset-2.png Снимка на залеза на Земята, заснет от космическия кораб „Орион“. Photo credit : NASA TV

21 ноември 2022 г. 15:15 ч.

Светослав Александров. Уникален момент за поколението, родено след епохата на „Аполо“: за пръв път през 21-ви век хората имаха възможността да наблюдават на екраните си в реално време земния залез от Луната! Всичко това се случи днес, след като космическият кораб „Орион“ прелетя над обратната страна на естествения ни спътник на 130-километрова височина над лунната повърхност. Така 54 години по-късно НАСА успя да повтори „Аполо 8“ – макар и без астронавти, но с живи организми на борда на кораба (водорасли, гъби, дрожди, семена от растения).

НАСА започна да излъчва в 12:15 ч. българско време, като зрителите имаха възможност на живо време да наблюдават как Луната все повече се уголемява пред камерите на „Орион“. След това, докато корабът преминаваше откъм обратната ѝ страна, се появиха красиви кадри (като този, показан по-горе), на които се виждаха едновременно Земята, Луната и част от корпуса на кораба. Това продължи до 14:26 ч. българско време, когато Земята залезе и радиосигналът от „Орион“ временно прекъсна.

През времето на радиозатишие корабът запали двигателите си в 14:44 ч. българско време. Маневрата беше необходима, за да може на 25-ти ноември в 23:52 ч. „Орион“ да навлезе в далечна ретроградна орбита около Луната.

През следващите часове и дни наземните екипи ще даунлоудват още подробни снимки и видеа на Земята и Луната, които са записани на борда на кораба и все още не са получени.

А дотогава вие отново можете да изгледате видеозаписа на земния залез:

Кадри на Земята и Луната, заснети от борда на „Орион“. Photo credit : NASA TV

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/21/artemis-1-flies-by-moon/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Глобална снимка на Луната, заснета от Артемис 1

21-nov-moon-approach.png Снимка на Луната, заснета от космическия кораб „Орион“ днес, на 21-ви ноември. Photo credit : NASA

21 ноември 2022 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Часове преди днешното облитане на Луната от космическия кораб на НАСА „Орион“, той успя да направи тази фотография на естествения ни спътник.

Междувременно НАСА оповести, че в полунощ (00:00 ч. на 22-ри ноември) ще бъде излъчена пресконференция, на която ще бъдат оповестени получените резултати от посещението на Луната.

Можете да наблюдавате конференцията на този линк: https://www.nasa.gov/nasalive

Източник : НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/21/moon-global-photo/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Снимките на Луната с висока резолюция, заснети от Артемис 1, започнаха да пристигат

orion-moon-1.jpg Снимка на Луната, заснета от космическия кораб „Орион“. Photo credit : NASA

22 ноември 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. НАСА започна поетапното качване на снимките с висока резолюция от вчерашното облитане на Луната от космическия кораб „Орион“ в хода на мисията „Артемис 1“.

Напомням на читателите, че по време на облитането НАСА излъчваше на живо видео от бордовите камери на „Орион“, но с ниска резолюция, тъй като приоритетно беше получаването на инженерни данни. Беше ни обещано, че висококачествено видео и снимки ще бъдат получени по-късно, след като критичните маневри преминат успешно.

Ето как да свалите снимките с висока резолюция. Отидете на Flickr уебсайта на космическия център на НАСА „Джонсън“ на този линк:
https://www.flickr.com/photos/nasa2explore/with/52515455963/

След това, когато щракате на индивидуалните снимки, имате опция за даунлоуд долу вдясно (стрелкат надолу), откъдето можете да изберете да ги свалите в пълен размер.

Междувременно НАСА продължава да излъчва непрекъснато видео НА ЖИВО с ниска резолюция от кораба „Орион“ на този линк: https://video.ibm.com/channel/b4dEcL3bJKW

Тук ще кача получените досега снимки от Луната със средна резолюция (800×600):

orion-moon-2.jpg Photo credit : NASA orion-moon-3.jpg Photo credit : NASA orion-moon-4.jpg Photo credit : NASA

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/22/moon-photos-highres/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Италианската мисия Аргомуун засне Луната отблизо!

2022-mare-orientale-argomoon-819x1024.jp Снимка на Източното море на Луната, заснета от италианската мисия “Аргомуун”. Photo credit : ASI/NASA

22 ноември 2022 г. 23:20 ч.

Светослав Александров. Италианската космическа мисия “Аргомуун”, която беше изстреляна на 16-ти ноември заедно с американската мисия “Артемис 1” на същата ракета “Спейс Лонч Систъм” като вторичен полезен товар, е успяла да заснеме Луната отблизо по време на вчерашното облитане!

На фотографията, показана по-горе, се вижда ясно Източното море на Луната (Mare Orientale).

“Аргомуун” също така сполучи да заснеме отдалече и обратната страна на Луната, като на снимката се вижда кратерът Джаксън:

2022-argomoon-far-side-819x1024.jpg Photo credit : ASI/NASA

Източник: Argotec

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/22/argomoon-closeup-photo/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Японската мисия Икуълиъс засне терминатора на обратната страна на Луната!

equuleus.png Фотографията, заснета от “Икуълиъс”. Photo credit : EQUULEUS

23 ноември 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Японската космическа мисия “Икуълиъс” (или “Жребче”), която беше изстреляна като вторичен полезен товар заедно с американската “Артемис 1” посредством ракетата на НАСА “Спейс Лонч Систъм”, успя да фотографира терминатора (границата между деня и нощта) на обратната страна на Луната!

“Икуълиъс” е една от двете мисии на Япония, които бяха качени на борда на “Спейс Лонч Систъм”. Другата – “Омотенаши”, представляваше миниатюрен спускаем апарат, който трябваше да кацне на Луната, но скоро след разделянето от горната степен на ракетата той прекъсна радиоконтакта си. Докато развитието за “Омотенаши” бе неблагоприятно, мисия “Икуълиъс” бе напълно успешна. Тя коригира самостоятелно курса си към Луната, облетя я, фотографира я и сега е на път към една от точките на Лагранж от системата Земя-Луна.

Източник: Икуълиъс

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/23/еquuleus-terminator/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Летят ли НАСА до Луната? Руски експерт сравни американски с руски снимки и отсече: Да, летят!

americans-fly-moon-1024x360.jpg Гледки към Земята от стрийма на “Артемис 1” с ниска резолюция (вляво), американската мисия “DSCOVR” (в центъра) и от руската мисия “Електро-Л”. Photo credit : NASA/Roscosmos/Vitaly Egorov

23 ноември 2022 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. Лети ли американската мисия “Артемис 1” до Луната … или всичко е CGI и манипулация във филмово студио? Руският космически експерт Виталий Егоров реши да сравни кадри от американските мисии с руски и установи – снимките съвпадат, мисията на НАСА е истинска!

“Реших да проверя дали мога да вярвам на прякото предаване на НАСА от борда на космическия кораб “Орион”, който наскоро облетя Луната”, пише Егоров в Телеграм. “Взех снимка от “Орион” (вляво) и я сравних с други кадри, които позволяват да се види какво е било разположението на облаците към този момент, когато “Орион” бе край Луната. После взех снимки от още два апарата – този на НАСА “DSCOVR” (в центъра) и на руския “Електро-Л” (вдясно – не обръщайте внимание на кафявия цвят, това е резултат от инфрачервения канал на камерата на спътника).

Както е видно, разположението на облаците е идентично във всеки един от случаите. Тоест “Орион” действително е снимал Земята по времето на прякото предаване. Надявам се, че на никой няма да му влезе в главата предположението, че Русия помага на Америка да фалшифицира лунната си програма”.

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/23/nasa-roscosmos-images/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

НАСА публикува серия от снимки с висока резолюция на Луната, заснети от Артемис 1

2022-dump-1-1024x809.jpg Снимка на Луната, заснета от черно-бялата навигационна камера на “Орион”. Photo credit : NASA

23 ноември 2022 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Днес американската космическа агенция НАСА публикува серия от снимки на Луната, заснети от “Артемис 1” на 21-ви ноември по време на голямото сближение. Фотографиите са заснети посредством черно-бялата навигационна камера на кораба “Орион”.

За да ги свалите, отидете на следния уебсайт: https://images.nasa.gov, като в опциите за Download можете да изберете да ги даунлоуднете в пълен размер. Тук качвам вариант на изображенията със средна резолюция.

Тъй като много хора задават въпроса – “защо по-голямата част от изображенията на космическите мисии са черно-бели, а не цветни?” и “как може в 21-ви век НАСА още да не е изобретила цветната фотография”, припомням обяснението, дадено от учения Ноам Айзенбърг, който работеше по мисията “Месинджър”, изучавала Меркурий от 2011 до 2015 година.

Много хора не знаят, но дори и камерите в бита са монохромни, по-точното понятие е панахромни. За да може една цифрова камера да снима цветно, пред всеки светлинен рецептор (пиксел) има филтър, през който минава червена, синя или синя светлина. Електрониката на цифровия ви фотоапарат композира всичко това, за да генерира резултата, който виждате на вашите снимки – по подобие на цветната телевизия. Нещо повече – филтрирането смъква качеството на фотографията, тъй като регистрира само част от светлината, която панахромните детектори могат да уловят. При вашите камери, които използвате в ежедневната употреба, част от информацията се губи.

Космическите камери обаче се конфигурират различно. Често пъти те могат да измерват не само видимата светлина, но също така инфрачервената и ултравиолетовата светлина, които са неуловими за човешкото око. В случая филтрите се използват, за да изпъкне определена научна информация. Повечето камери, използвани в междупланетната фотография, имат механизъм, който премества различните филтри пред датчиците. Тези филтри не са предназначени, за да виждат “реалистичните” цветове, които човешкото око вижда. Те събират светлина в дължини на вълните, които дават информация за минералния състав.

Айзенбърг пояснява, че, отчитайки ограниченото време, възможности и радиокомуникация с мисията, много често се правят т.нар. “изображения във фалшив цвят” – например, инфрачервени снимки, които разкриват индивидуалния състав на скалите. Друг път обаче учените искат да разберат формата на дадена структура, да измерят кратер или планина. В такъв случай те заснемат черно-бели изображения с максимална резолюция, които са най-добрата възможност, за да изпъкнат детайлите.

Чудесно, но тук възниква въпросът: тези учени не осъзнават ли пиар стойността на една цветна фотография?

Осъзнават го много добре, но тук има една малка тайна, за която много хора не знаят. Голяма част от Слънчевата система, а и космосът като цяло, са мрачни. Например повърхността на нашата Луна е сива с 50 нюанса и само тук-таме зелено и оранжево стъкло.

Айзенбърг ни информира, че преди години някои негови колеги са поискали на космическите мисии да се добавят и обикновени фотоапарати, каквито се срещат на пазара, като допълнение към космическите камери. Идеята не мина, отчасти заради това, че такъв апарат надали ще оцелее в суровите космически условия, но има още една важна причина – крайният резултат няма да е особено забележителен. Опитът показва, че за изготвянето на добрите космически изображения е необходимо малко изкуство.

(Относно мисията “Артемис 1”, черно-бялата навигационна камера е именно такава – навигационна. Тя измерва точно разстоянието от космическия кораб до обектите. Поради това детайлните снимки в черно-бяло с висока резолюция са най-добрият вариант за измерването на това разстояние).

Ето галерията от снимки, заснети от “Орион” на Луната:

2022-dump-2-1024x809.jpg2022-dump-3-1024x809.jpg2022-dump-4-1024x809.jpg2022-dump-5-1024x809.jpg Credits : NASA

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/23/nasa-images-highres/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Японската мисия Икуълиъс е заснела още две снимки на обратната страна на Луната

equuleus-2.png Снимка, заснета от “Икуълиъс”

24 ноември 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Японската космическа мисия “Икуълиъс” (т.е. “Жребче”), която бе изстреляна заедно с “Артемис 1” посредством американската ракета “Спейс Лонч Систъм”, е успяла да заснеме още две снимки на обратната страна на Луната.

Първата е показана по-горе, а втората е тази:

equuleuss-3.png Снимка, заснета от “Икуълиъс”.

Първата снимка изобразява множество кратери с различни размери, а на втората се вижда Московско море.

Напомням на читателите, че екипът на “Икуълиъс” публикува вчера дебютната си снимка. Припомням я:

equuleus-1.pngПървата снимка на обратната страна на Луната, заснета от “Икуълиъс”.

Ето къде са разположени фотографираните от “Икуълиъс” региони на следната карта:

equ-farside-map-1024x576.jpg Карта на обратната страна със снимките на “Икуълиъс”

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/24/equuleus-two-more-photos/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Днес Артемис 1 ще пристигне в орбита около Луната!

2022-artemis-moon-day-8.jpg На снимката: космическият кораб “Орион” на фона на Луната. Photo credit : NASA

25 ноември 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Късно тази вечер космическата мисия на НАСА “Артемис 1” ще пристигне в орбита около Луната.

Живото предаване по НАСА ТВ ще започне в 23:30 ч. българско време, като двигателите на космическия кораб “Орион” ще се запалят в 23:52 ч. българско време.

“Артемис 1” ще пристигне в т.нар. далечна ретроградна окололунна орбита. “Далечна” означава, че корабът ще е на далечно разстояние от повърхността на Луната (около 80 000 километра) и ще извършва една пълна обиколка около нея за 12 дни. На практика ръководството на мисията няма да изчака това да се случи, след половин обиколка (т.е. след 6 дни) ще започне завръщането към Земята. “Ретроградна” означава, че “Орион” ще обикаля в посока, обратна на околоосното въртене на Луната.

Линк към живото предаване:

Живо предаване

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/25/artemis-set-to-arrive-lunar-orbit/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Артемис 1 пристигна в орбита около Луната!

2022-flight-day-9-moon-1024x768.jpg Снимка на Луната, заснета на 24 ноември. Photo credit : NASA

26 ноември 2022 г. 00:10 ч.

Светослав Александров. Космическият кораб на НАСА “Орион” се превърна в изкуствен спътник на Луната! Това се случи на 25-ти ноември в 23:52 ч. българско време, когато той запали основния си двигател, за да навлезе в т.нар. далечна ретроградна орбита. С това първият етап от мисията, а именно пътешествието към Луната, официално завърши!

Започва вторият етап от мисията – работа на “Орион” в окололунна орбита и изпитания на различните му системи. Този втори етап ще продължи до 1-ви декември 23:53 ч., когато корабът ще запали двигателите си за излизане от орбитата и ще започне завръщането към Земята, което е третият етап. На път към нашия дом, на 5-ти декември в 18:43 ч., “Орион” ще направи ново сближение с Луната и ще заснеме снимки на нейната повърхност с висока разделителна способност. Завръщането на Земята е насрочено за 11-ти декември.

2022-flight-day-9-earth-1024x768.jpg Снимка на Земята, заснета на 24-ти ноември. Photo credit : NASA

Но дотогава има още време. Сега “Орион” е в своята далечна ретроградна окололунна орбита. Далечна” означава, че корабът е на далечно разстояние от повърхността на Луната (около 80 000 километра), а “ретроградна” означава, че “Орион” обикаля в посока, обратна на околоосното въртене на Луната.

Докато “Орион” в тази орбита, очакваме още едно важно постижение. На 28-ми ноември той ще се намира на най-голямо разстояние от Земята – около 434 000 километра. С това мисията “Артемис 1” ще счупи рекорда на “Аполо 13” за най-далечно разстояние, покрито от кораб, сертифициран за пилотируеми полети.

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/25/artemis-1-arrives-lunar-orbit/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Космическата мисия Артемис 1 засне земно затъмнение!

2022-earth-eclipse-1024x1024.jpg Земно затъмнение, заснето от космическия кораб “Орион”. Photo credit : NASA

28 ноември 2022 г. 22:15 ч.

Светослав Александров. Космическият кораб на НАСА “Орион”, който изпълнява първата мисия от програмата за завръщане на Луната “Артемис”, засне гледка, каквато не сме виждали досега, включително по времето на старата лунна програма “Аполо”. А именно затъмнение на Земята от Луната!

Това стана възможно благодарение на далечната ретроградна окололунна орбита, в каквато понастоящем се намира “Орион”. Към момента на заснемането на тези кадри Земята бе на 418 000 километра от космическия кораб.

Видеозапис на “земното” затъмнение:

Credit : NASA

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/28/artemis-1-earth-eclipse/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Днес Артемис 1 ще напусне своята орбита около Луната

earth-moon-orion-1024x682.jpg Земята и Луната, заснети от борда на космическия кораб “Орион”. Photo credit : NASA

1 декември 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Космическата мисия на НАСА “Артемис” започва своето завръщане към Земята днес! Основният двигател на космическия кораб “Орион” ще се запали в 23:53 ч. българско време и така той ще напусне своята далечна ретроградна окололунна орбита. Но на обратния път предстои още едно сближение с Луната, което е планирано за 5-ти декември в 18:53 ч. българско време и отново ще видим подробни видеа и снимки!

Космическият кораб “Орион” се състои от два компонента: Команден модул, построен от американската фирма Локхийд Мартин, и Европейски сервизен модул, който е построен от европейското предприятие Еърбъс. Именно европейският модул отговаря за двигателните маневри и облитанията на Луната. Той е базиран на товарния кораб на Европейската космическа агенция “ATV”, който се използваше за обслужването на Международната космическа станция в периода между 2008 и 2015 година. Накрая “ATV” бе пенсиониран, но технологията не беше загубена – просто бе преобразуван в част от архитектурата за завръщането на човек на Луната. За пръв път в своята история НАСА делегира такава важна част от пилотираната си космонавтика на Европейската космическа агенция!

Засега Европейският сервизен модул се справя безупречно. След като “Орион” посети за последно Луната на 5-ти декември, предстои шестдневно завръщане към Земята. На 11-ти декември в 19:42 ч. космическият кораб ще се приводни в Тихия океан, с което мисия “Артемис 1” официално ще приключи.

За повече информация: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2022/12/01/artemis-1-prepares-return-home/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Артемис 1 започна своето завръщане към Земята!

2022-2-dec-burn-success-1024x768.jpg Снимка на Земята, заснета от борда на космическия кораб “Орион” на 29-ти ноември. Photo credit : NASA

2 декември 2022 г. 00:05 ч.

Светослав Александров. Космическата мисия на НАСА “Артемис 1” започна своето завръщане към Земята, след като на 1-ви декември в 23:53 ч. основният двигател на кораба “Орион” се запали безпроблемно с цел напускане на далечната ретроградна окололунна орбита. На път към нашата планета “Орион” ще прелети на 130 километра над повърхността на Луната и ще заснеме нови подробни снимки, като това ще се случи на 5-ти декември в 18:53 ч. българско време.

Двигателят на кораба работеше в продължение на 1 минута и 25 секунди.

Напомням на читателите, че изстрелването на “Артемис 1” беше проведено на 16-ти ноември посредством ракета-носител “Спейс Лонч Систъм”. Към настоящия момент няма никакви сериозни проблеми. Завръщането на Земята остава насрочено за 11-ти декември в 19:42 ч. българско време.

https://cosmos.1.bg/space/2022/12/01/artemis-1-begins-return-to-earth/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Артемис 1 засне звездите от орбитата на Луната!

orion-stars.png Звездите от съзвездието Водолей, заснети от борда на космическия кораб “Орион”. Photo credit : NASA

2 декември 2022 г. 13:20 ч.

Светослав Александров. Защо на снимките от Луната (или от орбитата на Луната) няма звезди? Това е факт, който непрекъснато се изтъква от привържениците на конспиративни теории – но истината е, че тези привърженици не разбират много от фотография. Когато фотоапаратът бива настроен да снима ярки обекти (като лунната повърхност или корпуса на космическия кораб), времето за експозиция се задава да е кратко и бледите обекти (каквито са звездите) не се виждат. Но при подходящите настройки, т.е. когато времето за експозиция се зададе да е достатъчно дълго, бледите обекти, в това число звездите, се визуализират.

В случая с това видео (вж. долу), заснето посредством камера на борда на космическия кораб “Орион” (понастоящем изпълняващ мисията до Луната “Артемис 1”), времето за експозиция е зададено така, че могат да се визуализират планетата Сатурн и звездите от съзвездието Водолей.

Видео от борда на “Орион”, на което се виждат Луната, Сатурн и звездите. Credit : NASA

https://cosmos.1.bg/space/2022/12/02/artemis-orbit-stars/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...