Отиди на
Форум "Наука"

Да си спомним за Зонд 5: първата мисия с живи организми, обиколила Луната


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Да си спомним за Зонд 5: първата мисия с живи организми, обиколила Луната

zond-7-photos.jpg Снимка на земния изгрев, заснета от съветската мисия „Зонд 7“ две седмици след „Аполо 11“. Photo : RKK Energia/Larry Gertsmann

20 ноември 2022 г. 20:40 ч.

Светослав Александров. Днес биологични организми (водорасли, гъби, дрожди, семена на растения) пътуват към Луната благодарение на американската мисия „Артемис“. Но знаете ли, че в миналото съветските кораби „Союз“ също са летели до Луната? Това се е случило в рамките на програмата „Зонд“, като „Зонд 5“ е първата биологична мисия, която успешно облита естествения ни спътник в периода между 15-ти и 21-ви септември 1958 година, преди да се завърне на Земята. А на борда ѝ има разнообразен набор от организми – в това число две костенурки.

За изстрелването на „Зонд 5“ е използвана ракетата-носител „Протон-К“ с горна степен „Блок-Д“. Това е четвъртият опит за окололунен полет и СССР най-сетне жънат успех. Преди това, на 2 март 1968 г., е изстреляна мисията „Зонд 4“. Важна подробност е, че това е първият съветски космически апарат с компютър – 34-килограмовия „Аргон 11“. За съжаление мисията се проваля при кацането. След това, на 23-ти април, е изстреляна мисията „Зонд 1968А“, но тя не успява да достигне орбита заради отказ на втората степен на ракетата (този път обаче спасителните системи сработват и корабът каца безпроблемно). През месец юли, по време на подготовката за полета на „Зонд 1968Б“, степента „Блок-Д“ експлодира, убивайки трима души.

Но при първоначалните етапи от изстрелването на „Зонд 5“ няма проблем и ракетата въвежда мисията в първична околоземна орбита. Около 56 минути по-късно „Блок-Д“ се запалва, за да въведе космическия кораб на правилната траектория към Луната.

По-късно, по време на пътешествието, настъпват откази на някои от системите. Първо се поврежда един от звездните датчици. Това не пречи на 18-ти септември „Зонд 5“ да облети Луната на разстояние 1 950 километра от повърхността ѝ. След това, на обратния път към Земята, още един от звездните датчици се поврежда. Корабът също така изключва навигационните си системи. Поради това кацането на територията на Казахстан, какъвто е първоначалният план, е невъзможно. Слава Богу екипът успява да стабилизира „Зонд 5“ и тя успява да извърши меко приводняване в Индийския океан.

Ненадеждността на съветските ракети и космически кораби е основната причина СССР да загуби на по-късен етап космическата надпревара и през декември същата година „Аполо 8“ с трима астронавти ще обиколи Луната. Въпреки всичко „Зонд 5“ заема важна част от космическата история – за пръв път земни организми прекосяват радиационните пояси, прелитат край Луната и се прибират успешно!

На борда на „Зонд 5“ летят семена, яйца от винени мухи, микроводораслови култури (Chlorella sp.), а също така две костенурки (Testudo horsfieldi). Любопитен факт е, че костенурките са качени на борда на кораба 12 дни преди старта, което означава, че оттогава не се хранят. Други две костенурки остават на Земята като контрола и те също са лишени от храна.

След завръщането на „Зонд 5“, костенурките са превозени обратно към Москва на 7 октомври 1968 година. Дисекцията, проведена на 11 октомври, и последващите анализи показват, че „структурните промени в костенурките са породени от гладуване, а не от окололунния полет или последващия превоз от Индийския океан до Москва“.

Източник: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/20/zond-7-remember/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...