Отиди на
Форум "Наука"

НАСА: 2022 г. влезе в историята като петата най-топла година, откакто се води статистика


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

НАСА: 2022 г. влезе в историята като петата най-топла година, откакто се води статистика

emit-1024x585.png Приборът EMIT на Международната космическа станция служи за измерването на парникови газове. Image credit : NASA

13 януари 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Анализите на НАСА показват, че 2022 г. заедно с 2015 г. си споделят петото място за най-топла година, откакто се води ежегодна статистика за средната температура на повърхността. Такава статистика се води от 1880 г., а последните девет години са най-топлите оттогава.

“Причината за тази тенденция на затопляне се корени в човешката дейност, която продължава да изпомпва огромни количества парникови газове в атмосферата, като дългосрочното влияние върху планетата ще продължи”, съобщава Гавин Шмит, директор на центъра на НАСА за климатично моделиране GISS.

Агенцията установява, че температурите на Земята през 2022 г. са били с 1.1°C по-високи в сравнение с тези в края на 19-ти век и с 0.89°C по-високи в сравнение със средните за базовия период на НАСА (1951-1980 г.).

На Международната космическа станция работи приборът EMIT, чиято задача е да установява кои са източниците на парникови газове. Макар че през 2020 г., вследствие на пандемията, имаше спад в отделянето на парникови газове, през 2022 г. емисиите на въглероден диоксид бяха най-високи в историята на човечеството. EMIT също така откри някои свръхзамърсители на метан – друг важен парников газ.

Анализите на НАСА не разчитат само на космически прибори, агенцията също така се обляга на измервания от метеорологични станции, антарктически изследователски станции, както и на инструменти, позиционирани в океана на кораби и шамандури. Учените анализират получените данни, отчитайки несигурностите, за да могат да изчислят точно средногодишните температури на повърхността. Наземните измервания съвпадат с тези от спътника на НАСА “Аква”, които се събират от 2002 г.

Има много фактори, които могат да повлияят на средногодишните температури. Например 2022 г. влезе в историята като една от най-горещите години въпреки че това бе третата поредна година на феномена Ла Ниня в тропичния Тихи океан. Учените от НАСА преценяват, че охлаждащото въздействие на Ла Ниня вероятно е понижило глобалните температури в сравнение с това, което би било ако условията в океана бяха по-класически.

Независим, отделен анализ на агенцията НОАА пък установи малко по-различен резултат – че 2022 г. е била шестата най-топла година след 1880. Учените на НОАА използват същите данни, но имат различна методология и различен базов период (1901-2000 г.). Независимо че има известни разлики между изчисленията на различни агенции, налице е широк консенсус, че Земята се затопля.

Източник: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2023/01/13/2022-fifth-warmest-year/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...