Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Консумацията на някои риби може да ви навреди значително


Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано (edited)

Консумацията на изкуствено отгледани риби като сьомга, пъстърва, шаран, пангасиус и други, може да ви натовари с доста токсини като диоксини, живак, различни пестициди, антибиотици и други. При отглеждането на рибите във ферми и развъдници се използват много антибиотици и пестициди, тъй като когато живеят накуп в малки развъдници рибите страдат от паразити и бактерии и умират ако не се третират. Най-голям проблем обаче се оказва, че идва не от антибиотиците и пестицидите, а от гранулираната суха храна, с която са хранени рибите. Тази храна се произвежда от най-нискокачествените морски риби, като често това са риби от силно замърсени с токсини региони, а същевременно при процесът на производство на сухите храни, за да не гранясват рибните мазнини се използва и химикалът етоксикин (създаден от Монсанто като пестицид). 

При много от диво уловените риби положението е подобно, като при тях замърсяването е основно от техногенни замърсители.

Диво уловените риби пангасиус от Южен Виетнам са замърсени от промишлени и битови замърсители, но и с различни пестициди използвани при производството на ориз в региона, а също така и от токсините изпускани от водораслите в силно замърсените реки. 

Рибата от силно замърсеното Балтийско море според правителството на Швеция не трябва да се яде повече от веднъж седмично, а за бременни е забранена изцяло. 

В океанската риба тон също са открити високи нива на живак и други тежки метали, поради което се препоръчва консумацията й максимум веднъж месечно. 

При сладководните риби като шаран, костур, сом, пъстърва, щука, бяла риба и др., по целия свят е открито значително количество химикали, като това са най-вече "вечни" химикали като пер- и полифлуорирани вещества (PFAS), каквито са перфлуорооктан сулфонат (PFOS) и тефлонът. 

 

 

Редактирано от makebulgar

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.