Отиди на
Форум "Наука"

Тим Елис изпревари Илон Мъск като първия американец, изпратил ракета на метан в космоса


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Тим Елис изпревари Илон Мъск като първия американец, изпратил ракета на метан в космоса

2023-tim-ellis-beats-elon-musk-1024x683. Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Relativity Space

23 март 2023 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Днес, по време на дебютното ѝ изстрелване, ракетата “Теран 1” не успя да влезе в орбита – но все пак премина 100-километровата граница на Карман, разделяща земната атмосфера в космоса. Така Тим Елис, изпълнителният директор на Релативити Спейс, изпревари Илон Мъск като първия американец, изпратил ракета на течен метан и кислород в космоса. За сравнение прототипите на СпейсЕкс “Старшип” са летели единствено на 10-12 километрова височина, а първият орбитален полет е насрочен за април.

“Теран 1” не е първата метанова ракета в историята на космонавтиката, достигнала космоса – това е постигнато от китайския стартъп ЛандСпейс през декември миналата година. Тогава ракетата “Чжюкуе 2” също успя да навлезе в космическото пространство, макар и тя също да не навлезе в орбита.

Самият Тим Елис е фен на Илон Мъск, но е доста критичен към него и го нарича шеговито “технологичен Тръмп”. “Аз съм голям фен на СпейсЕкс. Мъск очевидно е гений. Той е постигнал изключително много. Не му пука какво мислят хората. Иска да мушка и ръга обществото, за да се види къде са му границите, така открива, че може да огъва правилата. Просто смятам, че той не осъзнава какво количество вреда това може да нанесе. Моят тип лидерство е съвсем различно”, твърди Елис.

Подобно на Мъск, визията на Тим Елис е да достигне Марс. Но докато Мъск разглежда Марс като резервен вариант на човечеството в случай че се самоунищожим, Елис акцентира на положителното бъдеще, в което хората ще заживеят на две планети и това ще доведе до ползи за всички. Неслучайно логото на Релативити Спейс представлява организъм, който се дели на две – по подобен начин човешката популация ще се раздели на две и едната ще заживее на Марс.

https://cosmos.1.bg/space/2023/03/23/tim-ellis-first-us-methalox-rocket-space/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...