Отиди на
Форум "Наука"

Внимание, астероиди!


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

От стотици години насам песимисти, учени и писатели фантасти се опитват да предвидят какво е следващото фатално бедствие, което ще се стовари върху човечеството.

Днес на мода са глобалното затопляне и изчерпването на изкопаемите горива. Група астронав­ти обаче е загрижена за още една опасност - към Земята да се насочи голям астероид. Познатата от холивудски продукции под името Армагедон заплаха всъщност е съвсем реална. Дотолкова, че започва изготвяне на международно споразумение, което ще определя кой, как и с какви пари ще организира спасителна мисия при подобен случай. Междувременно пред американската космическа агенция NASA стои сложната задача да следи движението на хиляди астероиди, които минават в близост до Земята.

Поводи за стрес

Защитата от сблъсък излиза на дневен ред преди две и половина години. Тогава космически изследователи алармират, че са забелязали астероид, орбитиращ около Слънцето, който може да се блъсне в Земята през 2029 г. За известно време вероятността това да се случи е оценявана на 1 към 37 и страховете нарастват. Астероидът - по-късно наречен Апофис по името на египетски бог на хаоса и смъртта - е с размери около 400 метра. Сблъсъкът му със Земята би могъл да има сериозни последици както директно от удара, така и от праха, който би се вдигнал в атмосферата след това. След събирането на повече данни и симулации на траектории учените успяват да се убедят, че опасността не е чак толкова сериозна. Последните изчисления показват, че Апофис не представлява реална опасност за нас през 2029. Тогава астероидът просто ще мине в близост до нашата планета и посоката му на движение ще бъде променена от нейната гравитация. Неприятности ни очакват само ако по това време Апофис премине през точно определен регион с площ няколкостотин квадратни километра, който учените наричат гравитационна ключалка. В този случай пътят на астероида ще се размести точно така, че на 13 април 2036 г., когато пак преминава близо до Земята, да се блъсне в нея. Към края на миналата година обаче астрономите оценяват рис­ка това да се случи като 1 към 45 000.

Макар да се оказва по-малко опасен от очакваното, Апофис напомня на всички, че не сме готови да се справим с подобна заплаха. А тя не е чак толкова немислима - в историята на планетата ни неведнъж са се намесвали големи метеорити (включително онзи, ударил преди 65 млн. години днешно Мексико, който е често обвиняван за изчезването на динозаврите. Неговият размер е оценяван на 5 до 15 километра в диаметър).

Близки до Земята обекти

През 2005 г. щатският конгрес възлага на NASA да следи, описва и каталогизира астероиди и комети, преминаващи близо до Земята. По програмата Near Earth Objects (neo.jpl.nasa.gov) досега са открити 4417 обекта. Малко над сто от тях са потенциално опасни, макар и с много малък процент вероятност. За момента NASA се занимава само с обекти, чийто диаметър е над 700 метра. Целта е в бъдеще да се картотекират такива с размери над 70 метра. За да стане това обаче, агенцията ще има нужда от нов телескоп. Вариантите са NASA сама да си построи такъв или да се включи в един от двата големи проекта, които ще влязат в действие през следващите години. Първият, LSST (Large Synoptic Survey Telescope), ще бъде разположен в Чили. Той ще има много широко поле на видимост, постигнато с използване на три огледала. Най-голямото от тях е с диаметър 8.4 метра. Строежът на LSST трябва да започне 2010 г. и да бъде приключен преди 2015 г.

Вторият проект, в който NASA може да се включи, се нарича Pan-Starrs (Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System). Той предвижда слагането на четири 1.8-метрови телескопа в Хавай. Дигиталната камера, с която те трябва да работят, ще записва 1.4 милиарда пиксела на изображение. Очаква се Pan-Starrs да започне работа преди края на 2007 г.

Снабдени с подобни сериозни инструменти, учените от NEO програмата на NASA очакват броят на откритите обекти да се повиши до 100 пъти. Дейвид Морисън, един от астрономите на щатската космическа агенция, казва, че при това положение заплахи като Апофис вероятно ще бъдат откривани всеки месец.

Армагедон?

И докато откриването на астероиди с опасни орбити може да бъде улеснено с построяване на нови телескопи, въпросът какво да се прави след това остава отворен. Ако някой от 20-те хиляди потенциално заплашителни обекта, които NASA очакват да открият, има висока вероятност за удар в Земята, не е зле да знаем как да го отклоним. Според учените проектиране, създаване и тестване на необходимите технологии може да отнеме десетилетия. Понастоящем преобладаващото мнение е, че методът на Брус Уилис - взривяване на астероида - не е препоръчителен. Причината е, че и раздробени, отломките могат да се окажат опасни.

Астронавтът от NASA Едуард Лу предлага друго: да се използва космически кораб с достатъчно голяма маса (до 20 тона), който да промени леко посоката на движение на опасния обект. За целта няма да е нужно корабът да се блъска в астероида, а само да се доближи до него и да остави гравитационните сили да си свършат работата. За да е ефективен този план обаче, той трябва да се изпълни години, дори десетилетия преди очаквания сблъсък. Според Лу за отклоняване на обект с размерите на Апофис ще са необходими 12 дни гравитационно "побутване" и финансиране от около 300 милиона долара. Парите обаче са само част от проблема. По време на преместването ще се променят и държавите, чието население е най-силно заплашено при евентуален сблъсък. Това би могло да предизвика сериозни световни конфликти.

За да избегне тези проблеми, Association of Space Explorers - асоциацията на астронавтите, се е наела да изготви проект за международен договор, който ще предостави на ООН. Той трябва да опише възможните пътища за справяне с опасността, разпределението на отговорността и източниците на средства. За целта организацията е помолила за съдействие не само учени, адвокати и дипломати, но и експерти по застрахователно дело. Документът трябва да бъде готов през 2009 г., когато ще бъде представен на ООН.

вестник "Капитал"

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Разбира се, Армагедон е супер зле направен филм със лоша наука. Е, има някои неща от строномическа гледна точка, които са правилни... примерно астероиди съществуват и те представляват заплаха за Слънцето.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам как на хората не им писва постоянно да раздухват новини за разни астероиди-убийци. За целта бях отворил цяла тема, но явно хората правят нови теми със същите глупости, вместо да се насочат към например новини за черни дупки. Примерно за Sag *А и елементарните частици излезна доста интересна информация от физическа и астрономическа гледна точка, но няма нищо писано, пък за тия астероиди-убийци, дето никога не идват, все нови теми. На човек чак му идва да напсува :(

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

13-годишният Нико Маркуарт изчислил, че вероятността астероидът Апофис да удари земята е 1:450, а не 1:45 000

13-годишен германски ученик коригира изчисления на американската космическа агенция (NASA.gov) за вероятността земята да се сблъска с астероид и от НАСА признаха грешката си, предаде АФП.

Въз основа на наблюдения с телескоп в Института по астрофизика в Потсдам ученикът Нико Маркуарт изчислил, че вероятността астероидът Апофис да удари земята е 1:450, съобщава в."Потсдамер ноейерстер нахрихтен".

НАСА, която беше изчислила, че вероятността за такова събитие е 1:45 000, заяви чрез Европейската космическа агенция, че младият гений е прав.

Факторът, който Нико е взел под внимание, а НАСА е пропуснала, е опасността Апофис да се сблъска с един или няколко от 40 000 сателити при преминаването близо до нашата планета на 13 април 2029 г.

Тези сателити обикалят земята със скорост 3,07 км/сек. на разстояние до 35 880 км от нея, а астероидът трябва да премине на 32 500 км от земята.

Ако такъв сблъсък стане през 2029 г., това може да промени траекторията на Апофис и той да се удари в нашата планета при преминаването си край нея през 2036 г.

http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1187684

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

Какво ли няма в тези дискове! Проблема е, че са около 100 DVD-та и около 250 CD-та.

Два огромни "картофа", премятащи се в пространството - двойният астероид № 90 Антиопа.

За да видите - кликнете на снимката.

post-4826-036013900 1283944703_thumb.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...