Отиди на
Форум "Наука"

Край на състоянието на международна спешна заплаха за общественото здраве


Recommended Posts

  • Администратор

В публичното пространсто се появиха множество статии със заглавие “край на пандемията”, но истината е малко по-различна.

 

Lubomira Nikolaeva-Glomb

"Аз не знам откъде дойде това “край на пандемията”. СЗО не е обявявала такова нещо! СЗО обяви край на Public Health Emergency of International Concern, т.е. край на състоянието на международна спешна заплаха за общественото здраве. Това не означава край на пандемия. Означава единствено:
- COVID-19 не е неизвестна, необичайна и непредсказуема в клиничната си изява болест
- поради горната причина не са нужни повече координирани международни дейности.
Моята молба към журналисти, експерти по публична комуникация и най-вече лекари, е да четат първоизточниците на новините и документите в оригинал. На английски, fact-checking е нужен винаги.
Нека поне ние, лекарите, не участваме в подмяната на термините."
  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е истината си е, че има край на пандемията, а това, че някой друг вирусолог казва друго не е важно. Това дали някои вирус е пандемия или епидемия не зависи от това дали "COVID-19 не е неизвестна, необичайна и непредсказуема в клиничната си изява болест", а зависи от броя и разпространението на вируса сред населението. Сега вируса не е много разпространен, тъй че вече не е пандемия. 

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...