Отиди на
Форум "Наука"

Групировка TROPICS на НАСА


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американска ракета Електрон изпрати в космоса мисия на НАСА за изучаване на тропическите бури!

2023-8-may-electron-launch-1024x576.jpeg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Rocket Lab

8 май 2023 г. 10:30 ч.

Светослав Александров. Тази нощ в 04:00 ч. българско време от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия бе проведено изстрелване на частната американска ракета “Електрон”, произведена от фирмата Рокет Лаб. В космоса бяха позиционирани два спътника за изучаване на тропическите бури.

Успехът е добре дошъл, след като миналата година първите два спътника от групировката на име TROPICS (съкр. от Time-Resolved Observations of Precipitation structure and storm Intensity with a Constellation of Smallsats) бяха загубени заради авария на ракета на фирмата Астра “Рокет 3.3”. След неуспеха НАСА премести останалите спътници на друга ракета, в случая “Електрон” на Рокет Лаб.

Спътниците са построени по стандарта 3D CubeSat, т.е. всеки един от тях е съставен от три стандартизирани кубични единици. След около две седмици друга ракета “Електрон” ще позиционира в орбита още два спътника. Системата от общо четири спътника ще изучава механизмите за образуване на тропическите бури посредством микровълнов радиометър.

Видеозапис от изстрелването:

https://cosmos.1.bg/space/2023/05/08/rocket-lab-electron-tropics/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американска ракета Електрон изпрати в космоса последните спътници от мисията на НАСА за изучаване на тропическите бури!

2023-26-may-tropics-launch-1024x706.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Rocket Lab

26 май 2023 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Тази нощ в 06:30 ч. българско време от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия бе проведено изстрелване на частната американска ракета “Електрон”, произведена от фирмата Рокет Лаб. В орбита бяха позиционирани последните два спътника от програмата на НАСА за изучаване на тропическите бури на име TROPICS.

Понястоящем екипите на американската космическа агенция се опитват да осъществят първия радиоконтакт със спътниците. Забавянето е очаквано и не е повод за тревога – след предходното изстрелване на 8-ми май отмина почти цял ден, преди радиосигналът да бъде получен.

TROPICS представлява съкращение от Time-Resolved Observations of Precipitation structure and storm Intensity with a Constellation of Smallsats. Спътниците са построени по стандарта 3D CubeSat, т.е. всеки един от тях е съставен от три стандартизирани кубични единици. Общо четири спътника бяха изведени и те ще изучават механизмите за образуване на тропическите бури посредством микровълнов радиометър.

Напомням на читателите, че първоначално групировката трябваше да се състои от шест сателита. Но миналата година първите два бяха загубени заради авария на ракетата на фирмата на Астра “Рокет 3.3”. След неуспеха НАСА премести останалите спътници на друга ракета, в случая “Електрон” на Рокет Лаб.

За повече информация: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2023/05/26/final-tropics-launch/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...