Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Крю Драгън - старт 22 май 2023 г. - мисия Аксиом-2


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб Крю Драгън с мисия Аксиом-2 излетя към МКС!

2023-22-may-crew-dragon-launch-1024x683.

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

22 май 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Днес в 00:37 ч. от космическия център Кенеди в САЩ излетя ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9” с пилотиран космически кораб “Крю Драгън” и четирима души на борда. Това бе десетият орбитален полет с екипаж, проведен от фирмата на Илон Мъск, след началото на експлоатацията на “Крю Драгън” преди по-малко от три години!

Мисията се провежда за нуждите на американската космическа компания Аксиом Спейс и е обозначена като “Аксиом-2”. Командир на кораба е Пеги Уитсън – бивша астронавтка на НАСА, понастоящем служител на Аксиом и най-опитната жена-астронавт в цял свят, натрупала 665 летателни дни преди днешното изстрелване – повече от всяка друга.

Уитсън е придружена от Джон Шофнър – бизнесмен от Тенеси, рали състезател. Той е пилот на “Крю Драгън” и сам си е платил билета до орбита.

На борда на кораба също така пътуват двама астронавти от Саудитска Арабия. Раяна Барнауи е първата жена на Саудитска Арабия, достигнала в космоса, макар и не първата арабка-астронавт – тази чест е за египтянката Сара Сабри, която летя на суборбитален кораб на Блу Ориджин “Ню Шепърд”. Барнауи е бакалавър по медицински проучвания.

Али Ал-Карни е бакалавър по аеронавтически изследвания и е военен пилот за Саудитските ВВС. Билетчетата на Барнауи и Ал-Карни са платени от Саудитската Космическа Комисия.

“Крю Драгън” се очаква да се скачи с Международната космическа станция днес в 16:24 ч. българско време, като астронавтите ще престоят на борда на станцията около осем дни. Първоначално мисията трябваше да продължи 10 дни, но тъй като това е частен полет, той има второстепенно значение за МКС и не бива да пречи на графика на екипажа ѝ и останалите кораби. Например, на 24-ти май Русия трябва да изстреля товарен кораб “Прогрес МС-23” с провизии за седемчленните постоянни жители на станцията.

Но това не означава, че частниците от “Аксиом-2” ще бездействат. В полетната програма са заложени над 20 научни експерименти по различни проекти с разнообразна тематика – биомедицински проучвания, онкологични проучвания, психологичен тест как хора без голям опит ще реагират в условията на микрогравитация, експеримент по “засяване” на облаци (вид техника за предизвикване на дъжд).

За нуждите на днешното изстрелване бе използвана чисто нова, нелетяла първа степен под сериен номер “B1080”. На осмата минута от началото на мисията “B1080” извърши меко кацане върху наземната площадка LZ-1, разположена на космодрума Кейп Канаверал. Така за пръв път в историята на космонавтиката ракетна степен се завърна върху суша след орбитален полет, свързан с изстрелването на хора. Досега при изстрелванията на “Крю Драгън” кацанията винаги бяха върху плаващи платформи в океана.

Пилотираният космически кораб “Крю Драгън” обаче бе рециклиран и той носи името “Фрийдъм”. За пръв път корабът летя през април 2022, извеждайки в космоса четвъртата дългосрочна мисия до МКС. Сега е вторият му полет.

Цялостната равносметка е следната: днешният полет бе общо 35-ти за СпейсЕкс през 2023 година, като досега фирмата на Илон Мъск е изстреляла 32 ракети “Фалкън 9”, две свръхтежки ракети “Фалкън Хеви” и една свръхтежка ракета “Старшип”.

Видеозапис от днешното изстрелване:

https://cosmos.1.bg/space/2023/05/22/axiom-2-heads-iss/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Крю Драгън се скачи с МКС!

2023-iss-being-approached-dragon-1024x58

Кадър на Международната космическа станция, заснета от борда на “Крю Драгън”. Photo credit : SpaceX/Axiom-2

22 май 2023 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Изстреляният по-рано днес пилотиран космически кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън”, който изпълнява втората частна мисия за фирмата Аксиом, се скачи безупречно и безпроблемно с МКС! Астронавтката Пеги Уитсън, която е командир на мисията и в миналото е летяла както с американски совалки, така и с руски “Союз”, похвали “Крю Драгън” и каза, че този кораб предоставя най-мекото скачване.

Стиковката бе осъществена в 16:12 ч. българско време.

“Беше прекрасно пътешествие, както вече споделих, а това беше най-мекото скачване, което някога съм усещала”, заяви Уитсън. “Наистина целим съвършенство. От името на СпейсЕкс беше удоволствие да работим с вас”, отвърнаха от наземното ръководство.

Освен Уитсън, “Крю Драгън” извози на МКС още трима души. Джон Шофнър е бизнесмен от Тенеси, рали състезател и сам си е платил билетчето до орбита. Раяна Барнауи и Али Ал-Карни пък са астронавти на Саудитска Арабия.

Прочетете статията на КОСМОС БГ от по-рано през деня, за да се запознате с най-важното за мисията “Аксиом-2”.

https://cosmos.1.bg/space/2023/05/22/crew-dragon-docks-iss-2/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Американският пилотиран кораб Крю Драгън с мисия Аксиом-2 ще се разкачи от МКС на 30 май

crew-dragon-to-undock-1024x616.jpg

Кадър от приближаването на “Крю Драгън” към МКС преди седмица. Photo credit : Axiom/SpaceX/NASA TV

29 май 2023 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. Всяко хубаво нещо си има своя край – и за частната мисия “Аксиом-2” краят наближава. Американският пилотиран космически кораб “Крю Драгън” ще се разкачи от Международната космическа станция утре, на 30-ти май, в 18:05 ч. българско време и ще започне своето пътешествие обратно към Земята.

Осемдневната експедиция бе организирана от американската космическа компания Аксиом Спейс. Напомням, че командирът на кораба е Пеги Уитсън – бивша астронавтка на НАСА, понастоящем служител на Аксиом и най-опитната жена-астронавт в цял свят, натрупала 665 летателни дни преди днешното изстрелване – повече от всяка друга. Тя е придружена от Джон Шофнър – бизнесмен от Тенеси, рали състезател. Той е пилот на “Крю Драгън” и сам си е платил билета до орбита.

john-shoffner.png

Частният американски астронавт Джон Шофнър по време на сегашната му мисия до МКС. На кадъра: той обявява селекцията от организирания от него Международен конкурс по космическо рисуване и поезия. Подадени са 930 заявки от 26 държави, които са отговорили на въпроса – “Какво би било ако живеем в космоса?”

Летят и двама астронавти от Саудитска Арабия. Раяна Барнауи е първата жена на Саудитска Арабия, достигнала в космоса, макар и не първата арабка-астронавт – тази чест е за египтянката Сара Сабри, която летя на суборбитален кораб на Блу Ориджин “Ню Шепърд”. Барнауи е бакалавър по медицински проучвания. Али Ал-Карни е бакалавър по аеронавтически изследвания и е военен пилот за Саудитските ВВС. Билетчетата на Барнауи и Ал-Карни са платени от Саудитската Космическа Комисия.

screenshot.png

Астронавтите от “Аксиом-2” по време на техния престой на МКС. Photo credit : Axiom Space

В рамките на престоя си на МКС четиримата астронавти изпълниха над 20 научни експеримента по различни проекти с разнообразна тематика – биомедицински проучвания, онкологични проучвания, психологичен тест как хора без голям опит реагират в условията на микрогравитация, експеримент по “засяване” на облаци (вид техника за предизвикване на дъжд).

https://cosmos.1.bg/space/2023/05/29/axiom-set-to-undock/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Крю Драгън с мисия Аксиом-2 се завърна на Земята!

2023-crew-dragon-returns-home.jpeg

Снимка на върналия се кораб “Крю Драгън”. Photo credit : Axiom Space

31 май 2023 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Втората частна пилотирана експедиция до МКС, организирана от фирмата Аксиом, приключи днес, след като пилотираният космически кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън” се завърна успешно на Земята в 06:04 ч. българско време.

Екипажът на “Аксиом-2” се състоеше от Пеги Уитсън (командир, бивш астронавт на НАСА, настоящ служител на Аксиом), Джон Шофнър (пилот, частен астронавт на САЩ), Али Ал-Карни и Раяна Барнауи (астронавти на Саудитска Арабия).

Четиримата прекараха осем дни на борда на Международната космическа станция, обиколиха Земята 126 пъти и проведоха над 20 научни експеримента.

Източник: Аксиом

https://cosmos.1.bg/space/2023/05/31/crew-dragon-returns-home/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...