Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Шенчжоу 16 - старт 30 май 2023 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Китайският пилотиран кораб Шенчжоу 16 излетя към станция Тянгон!

2023-30-may-shenzhou-16-launch-1024x514.

Кадър от изстрелването. Photo credit : CNSA

30 май 2023 г. 08:45 ч.

Светослав Александров. Китайска ракета “Лонг Марч 2Ф” излетя рано тази сутрин в 04:31 ч. българско време и десет минути по-късно изведе в орбита пилотирания космически кораб “Шенчжоу 16” с трима души на борда! Това бе четвъртият пилотиран космически полет за 2023 година, третият орбитален, но първият, проведен от държава, различна от САЩ.

След днешното изстрелване бе поставен и рекорд – за пръв път в орбита живеят 17 души! Постижението е общо за САЩ, Китай и Русия и е осигурено благодарение на два американски четириместни кораба, два китайски триместни кораба и един руски триместен кораб.

Командирът на “Шенчжоу 16” е 56-годишният Цзин Хайпен – той е ветеран, а днешното изстрелване бе четвърто за него. Цзин за пръв път излетя в орбита с кораба “Шенчжоу 7” през 2008 г. и след това командваше мисиите “Шенчжоу 9” и “Шенчжоу 11” съответно през 2012 и 2016 година.

Полетният инженер е Чжу Янчжу, на 36 години, член на астронавтския отряд на Народната освободителна армия.

Приятна изненада е, че за пръв път в историята на космонавтиката на Китай на борда на космически кораб присъства и граждански (невоенен) астронавт. Това е  Гуй Хайчао, 36-годишен професор по космическа динамика и управление в университета Бейхан. Неговата основна задача е да провежда научни експерименти на китайската станция “Тянгон”.

След като “Шенчжоу 16” достигне станцията, екипажът ще бъде посрещнат от астронавтите на “Шенчжоу 15” – Фей Дзюнлун, Ден Цинмин и Чжан Лу. Фей, Ден и Чжан живеят на “Тянгон” от ноември 2022 г. и скоро ще предадат щафетата на Цзин, Чжу и Гуй. Накрая “Шенчоу 15” ще се завърне на Земята в началото на юни.

По-рано през май Китай изстреля успешно и товарния кораб “Тянжоу 6”, който достави провизии за предстоящата шестмесечна работа на астронавтите от “Шенчжоу 16”. Така че очакваме мисията да продължи безпроблемно!

Видеозапис от изстрелването:

 

https://cosmos.1.bg/space/2023/05/30/shenzhou-16-launches/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Шенчжоу 16 се скачи с Тянгон, Крю Драгън се разкачи от МКС

china-station-shen-15-16-crew--1024x577.

Екипажът на китайската космическа станция е временно шестчленен.

30 май 2023 г. 21:20 ч.

Светослав Александров. Днес е напрегнат ден за пилотираната космонавтика – новоизстреляният китайски космически кораб “Шенчжоу 16” се скачи със станция “Тянгон”, а американският кораб “Крю Драгън” се разкачи от Международната космическа станция и неговата частна мисия “Аксиом-2” е пред завършек.

Космическата активност е безпрецедентна – за пръв път в историята на човечеството имаме седемнадесет души в орбита, рекорден брой, тъй като понастоящем се изпълняват две американски, две китайски и една руска пилотирана експедиция.

Скачването на “Шенчжоу 16” с “Тянгон” се случи в около 11:00 ч. българско време, като всички процедури по сближаването бяха изпълнени в автоматичен режим. Астронавтите Цзин Хайпен, Чжу Янчжу и Гуй Хайчао ще живеят на борда на китайската станция около пет месеца. През това време те ще изпратят предишната пилотирана експедиция “Шенчжоу 15” и ще посрещнат товарен кораб “Тянжоу” и пилотиран кораб “Шенчжоу 17”. В полетната програма е заложена космическа разходка, провеждане на ремонтни дейности, изнасяне на лекции от орбита и изпълняване на научни експерименти.

Що се касае до частната американска мисия “Аксиом-2”, разкачването на “Крю Драгън” от МКС също мина безпроблемно. На Земята ще се завърнат американските астронавти Пеги Уитсън и Джон Шофнър, както и астронавтите на Саудитска Арабия Али Ал-Карни и Раяна Барнави. Приблизително времето за кацане на “Крю Драгън” се очертава да е утре, 31 май в 06:04 ч. българско време.

https://cosmos.1.bg/space/2023/05/30/shenzhou-16-docks-ax-ends/

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Шенчжоу 16 се завърна на Земята!

shenzhou-16-returns-home.jpg

Кадър от днешното завръщане на “Шенчжоу 16”. Photo: Xinhua

31 октомври 2023 г. 07:45 ч.

Светослав Александров. Тази нощ в 02:10 ч. българско време пилотираният космически кораб на Китай “Шенчжоу 16” с астронавтите Цзин Хайпен (командир), Чжу Янчжу (полетен инженер) и Гуй Хайчао (учен, първият невоенен китаец, летял в космоса) се завърна благополучно на Земята след половингодишна мисия в орбита.

“Шенчжоу 16” бе петата дългосрочна експедиция до орбиталната станция на Китай “Тянгон” и общо единадесетата в историята на китайската космонавтика.

В хода на тази мисия беше проведена осемчасова “космическа разходка”, беше изнесена интерактивна лекция, бяха отгледани зеленчуци и бе положен началото на дългосрочен биологичен експеримент с десетки живи организми от външната страна на станция “Тянгон”.

Горе на станцията остават да живеят астронавтите Тан Хонбо, Тан Шенцзе и Цзян Синлин. Тяхната мисия “Шенчжоу 17” започна на 26-ти октомври и се очаква да продължи до пролетта на 2024-та. Целта на Китай е “Тянгон” да бъде постоянно обитаема поне десетилетие.

Видеозапис от днешното завръщане:

https://cosmos.1.bg/space/2023/10/31/shenzhou-16-returns-home/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...