Отиди на
Форум "Наука"

Да убиеш царя - Ивайло, Кромуел, Робеспиер


Recommended Posts

  • Потребители

Царят е Божи помазник. Той управлява по Божия воля и е отговорен само пред Бога. Особата на царя е свещена и неприкосновена. Това са обичайните формули. Но в интерес на истината още първия богопомазан цар - еврейския владетел Саул бил убит ... при това от своите. По-несетне владетелската кръв се приливала често и обилно. Владетелите загивали на бойното поле сражавайки се с враговете, от дворцови преврати, атантати, случайни инциденти... Но все пак няколко от случаите са оставили по-особено впечатление, те винаги изпъкват когато стана дума за убийснво на владетел.

ivailotih2mz8.jpg

През 1277г. начело на българското царство стои Константин Тих, представител на династията на Асеневците. Повечето владетели от тази династия са били убити - Асен І, Петър, Калоян, Калиман І, Михаил Асен, Калиман ІІ. Други са прокудени и умират в изгнание - Мицо Асен, Иван Асен ІІІ и Михаил, синът на Константин Тих.

Константин Тих идва на престола във време на размирици, които дори някои определят като гражданска война. Към тежкото наследство, което е получил идвайки на престола са и татарите, които натрапчиво тормозят Европа. Над всичко отгоре при едно падане царят осакатял.

Краят на управлението му бил печален. Ивайло, обикновен свинар вдигнал въстание. Първоначално разбил няколко татарски дружини. Недъгавия цар на колесница се отправил начело на войската да потуши въстанието. Но в сражението голяма част от правителствената войска се присъединала съм въстаниците, а царят бил убит. Ивайло се насочил към столицата, където след преговори се омъжил за царицата и станал цар. Управлението му било кратко. Накрая изоставен от селяни и боляри бил принуден да потърси помощ при татраския темвик Ногай, където бил убит заедно със своя велик воевода (протостратор).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

charles-execution.jpeg

Династията на Стюартите също има в началото си една екзекуция - на Мария Стюарт, кралица на Шотландия. Въпреки това, нейният син наследява троновете на Шотландия и Англия.

ch1etfam.jpg

Но най-известната екзекуция на английски крал е на Чарлз І Стюарт (1625-1649). Чарлз І станал крал по случайност, тъй като брат му неочаквано се простудил и умрял.

Чарлз І вярвал, че неговата власт е дадена от Бога и бил готов да отстоява кралския абсолютизъм с цената на живота си. Той разпуснал парламента за 11 години (1629-1640) и управлявал самовластно. Но през 1640г. се наложило да свика Парламента за да наложи нови данъци. Възползвайки се от затрудненото положение на краля представителите го принудили на накаже някои от съветниците, да се освободят полит. затворници, да премахве монополите, а също и да приеме, че не може да разпуска парламента без негово съгласие. Така този парламент продължил да действа 13г. и бил наречен "Дългия парламент".

Кралят не се примирил с това положение и първо неуспешно се опитал да арестува лидерите на реформаторски настроените депутати. Когато не успял кралят избягал на север, където събрал армия за да се разправи с Парламента. Така избухнала Първата граждавска война (1642-1646). Първоначално войната се развивала успешно за краля. Но Парламента реорганизирал армията си и на 14 юни1645г. пре Нестби кралските войски били разбити. Чарлз І избягал при шотланците, които го предали на Парламента за 400 000 фунта стерлинги.

execution.jpg

През пролетта на 1648г. Карл І успял да избега и така започнала Втората гражданска война. Тя приключила бързо, а Чарлз І отново бил заловен и осъден на смърт. На 30.01.1649г. бил обезглавен.

Oliver%20Cromwell.jpg

През 1653г. Оливър Кромуел разпуснал Парламента и установил лична диктатура, като бил обявен за лорд-протектор на Англия, Шотландия и Ирландия. През 1658г. Оливър Кромуел починал. Синът му Ричард бил обявен за лорд-протектор, но не успял да удържи властта и през 1660г. синът на Чарлз І - Чарлз ІІ възстановил монархията. Оливър Кромуел бил изваден от гроба си и тленните му останки били "обесени" на градската порта.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Le trop bon temps, trop de bonte royale

Faict et deffaicts prompt, subit, negligence,

Loger croira favx d'espouze loyale,

Lue mis a mort par sa benevolerce.

"Прекалено добро време, прекалено добър крал,

ще бъдат унищожени бързо и внезапно поради небрежност,

с лекота ще се вярва в измяната на една вярна кралица,

Той, кралят, ще бъде осъден на смърт само поради добротата си.

FrRevGuillotine01.jpg

В своето пророчество Мишел дьо Нотр Дам (Нострадамус) предсказал екзекуцията на крал Луи ХVІ. Големия дебют на Нострадамус дошъл когато се сбъднало предсказанието му за смъртта на крал Анри ІІ Валоа. На 1 юли 1559 г. по време на рицарски турнир граф Габриел дьо Монтгомери случайно разбил с копие щлема на краля, засегнал мозъка му и Анри починал. Съпругата на Анри ІІ - Екатерина Медичи станало покровителка на Нострадамус. Тя устроила кървавата Вертоломеева нощ и надживяла синовете си, които се изредили на трона. Накрая на овакантения трон застанал Анри IV (13.12.1553 - 14.05.1610) и по ставил начало на нова династия - Бурбоните. Както с Асеневци и Стюартите, началото и на тази династия било белязано с убийство - Анри ІV е бил убит на 14.05.1610 г. от Жак Раваяк.

LouisXVI.jpg

На 5 май 1789г. във Версай френския крал Луи ХVІ (1774-1792) открил френския парламент - Генералните щати. Краля смятал просто да поиска от парламента пари. Но представителите на третото съсловие искали реформи и като се отделили се обяви за Национално събрание, което решило да приеме Конституция. Когато накрая все пак краля се решил да се опита да разтури събранието на 12 юли избухнало въстание. На 14 юли 1789г. въстаницине превзели парижката цитадела - Бастилията. Все пак крал Луи формално останал на трона - вече като конституционен монарх. Австрия и Прусия се подготвили за война срещу Франция за да помогнатна краля. Но Парламента решил да изпревари и на 20.04. 1791г. Франция обявила война на Австрия. Войната се развивала неуспешно за Франция и кралица Мария Антоанета била обвинена, че е издала военните планове на австрийските си сънародници. Та 10.08.1972г. въстаниците нападнали кралския дворец Тюйлери. Дворецът бил превзет, а кралят затворен. Създало се ново Народно събрание с изключителни правомощия наречено Конвент. Конвента обявил премахването на монархията, а на 21.01.1793г. Луи ХVІ бил гилотиниран. По време на дебатите Максимилиян робеспиер заявил: "за да живее републиката, трябва да умре кралят; гласувам за смъртно наказание."

150px-Louis_xvi.jpg

След смъртта на краля не настъпил мир във Франция. През 1793г. били отстранени умерените депутати-жирондисти и скоро след това била установена кървавата якобинска диктатура. На 27 юли 1794г. бил извършен преврат и якобинците били свалени, а лидерите им гилотинирани. През 1804г. Наполеон Бонапарт се обявил за император, а след като бил разглромен брата на Луи ХVІ, Луи XVIII (1814-1824) станал крал на Франция.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Тюйлери изгаря през 1830г., а не 38 години по-рано. Като император Наполеон е живял именно в Тюйлери.

Поправих го, вместо превзет съм написал изгорен. Мислел съм за следващия абзац. На 2 юни 1973г. Тюйлери пак бил нападнат и тогава под заплахата на оръдията Конвента отстранил депутатите-жирондисти. Тюйлери е бил щурмуван и превземан и на 29 юли 1830г. когато Шарл Х абдикирал и на 22.02.1948г. когато пък се наложило на Фердинандовия дядо да бяга от Франция.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...