Отиди на
Форум "Наука"

Флагът не е проблем. Проблем е бетонът.


Recommended Posts

  • Администратор

От Манол Глишев:

https://www.facebook.com/

 

"Ама с какво ви пречи българското знаме?" Или: "Ама с какво ви пречат българските народни танци?" С нищо. Разбирате ли, с абсолютно ни-щич-ко. Никой не мрази флага или ръченицата. Самото допускане, че тези обикновени, безобидни и действително дълбоко национални неща били пречели някому, е глупаво допускане. Но тогава защо изобщо някой ще каже нещо против издигането на флага на пилон насред планината или пък против танцуването на хоро? Има си причини. И те не са някакво си там безродие. Ето ги.
За всяко нещо си има място и време. Когато нещо се върши добре, уместно и навреме, то е добре дошло. Когато обаче се върши зле, неуместно и не навреме (или не на място), то просто не е трябвало да се върши и заслужава укор. Това важи дори за издигането на националния флаг или за танцуването на хоро.
Флагът не е проблем. Проблем е бетонът, арматурата и разкопаването на прекрасната планинска поляна. Както и това, че пилонът ще ръждяса, ще бъде зарязан и ще стане опасен. Това е. Цялата история с флага всъщност не е патриотизъм, а просто политиканлък. Нарича се популизъм, тоест желание да се угоди на тълпата с лесни трикове. Това е трупане на точки, а не любов към националното знаме. Всъщност ако човек е патриот, ще иска планинската поляна да остане непокътната и там да няма бетонак, арматура, хиляди посетители и концерт на престарялата соцдива Лили. Защото недокоснатата от човешки ръце земя е по-ценна. По-чиста. По-близо до небето. Но това е фин нюанс, който убягва на по-простичкия тип хора. Те не разбират финото. Те си искат шума и крясъците.
Същото важи за народните танци. Хубаво нещо са, но не са за навсякъде, нито пък за всяко време. Народните танци са част от националната традиция, решително са свързани със селския начин на живот и нямат нищо общо с градската култура. Вярно е, че всички българи ще намерим на тавана цървулите на прадядо си, тоест всички българи реално сме от селски произход... но е вярно също така, че над 70% българи вече от поне две поколения сме градски, а не селски жители. Някои произхождаме и от по-отдавна огражданени семейства, но това е отделна тема. Народните танци не са част от градската среда. О, за тях би могъл да се намери площад и празник. Тези танци са темпераментни и красиви, обикновено жените обичат да ходят на кръжоци по тях, така че може да се намери идеално съжителство между хорото и градския начин на живот. Само че засега това съжителство не се случва, а просто един хора с доста ниска лична култура се опитват да подменят начина на живот в града с една своя нова, измислена "традиция", която всъщност никак не е традиционна.
Накъсо - прекалихме и със знамената, и с танците. Дойдоха байгън. Като някакъв много хубав сладкиш, от който обаче вече сме изяли по тава и половина и шекерта ни удря в панкреаса. Предозирахме. От това може дори да ни се доповръща.
Знамето и танците би трябвало да се употребяват с чувство за мяра. Патриотизмът е малко като светостта - прекален светец и Богу не е драг, а по същия начин прекален патриот може би всъщност не е никакъв патриот, ами си е лицемер.
Нормалният градски живот например пред Народния театър включва да не пречиш на публиката вътре в театъра да чува репликите от пиесите на Шекспир, Еврипид, Маргарит Минков или когото там изпълняват в момента. Просто е, нали?
Патриотизмът всъщност включва и възпитание. Такъв е духът на истинската България, тази отпреди просташкото тупане в гърдите. България от 30-те години. Единствената, която мога да обичам.
  • Благодаря! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На Глишев бетона му е големия проблем. 🤣 Явно не ходи много много по планината да види, че всъщност по планината има доста бетон. Хижите и заслоните са от бетон. Основите на пилоните указващи зимните пътеки също са от бетон. От бетон са основите на лифтовете. От бетон са и далекопроводите, които минават през планините. И тоя бетон по абсолютно никакъв начин не вреди на природата. Все пак бетона е чакъл, печен варовик, малко арматура и други все естествени материали, добити от земята. Пилона щял да стане опасен като ръждяса и като се счупи, но какво от това, при положение, че градските хора си живеят в града и планината не е за тях. А селяните и истинските планинари някакви железа и бетон не могат да ги уплашат. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има и компромисен вариант, нека сложат украинското знаме, така бетона няма да пречи и пилона няма да ръждяса, а вместо баба ви Лили - Вагнер...

Редактирано от cucumerario
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това нещо, ще прилича на грозен парцал само няколко месеца след инсталирането си. Никой няма да харчи пари да го подържа. Надгробен паметник на това, което се опитва да символизира. Или просто символ на победилата идиокрация. 

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...