Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Юнити: първи комерсиален полет, 29 юни 2023 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Върджин Галактик проведе първия си комерсиален пилотиран космически полет!

2023-virgin-galactic-launch-success-850x

УСПЕХ: Върджин Галактик проведе първия си комерсиален пилотиран космически полет!

Posted on юни 29, 2023
 
 
 
2023-virgin-galactic-launch-success-1024

29 юни 2023 г. 19:15 ч.

Светослав Александров. Днес шестима души излетяха в космоса и се върнаха благополучно на Земята, след като Върджин Галактик официално откри първата в света комерсиална космолиния! Космопланът “Юнити” беше освободен от самолета-носител “Ийв” в 18:30 ч. българско време и запали ракетния си двигател, за да може минута по-късно да набере нужната скорост и да достигне до космическото пространство. Мисията бе заявена от ВВС на Италия.

virgin-galactic-launch-1024x640.jpg

Кадър от изстрелването. Photo credit : Virgin Galactic

Това бе общо шестият пилотиран космически полет за “Юнити”, считано от края на 2018 г., но предходните пет бяха изпитателни. Днешният беше първият след завършването на тестовата летателна програма, т.е. първият редовен.

“Юнити” бе пилотиран от Майк Масучи и Никола Песил – двама служители на Върджин Галактик, като Песил е бивш служител на италианските ВВС. Към тях се присъедини Колин Бенет – треньорът на мисията. Екипажът се състоеше от италианските пилоти полковник Уолтър Виладеи, подполковник Анжело Ландолфи и Панталеоне Карлучи.

Въпреки че мисията бе заявена от ВВС на Италия, полетът не бе засекретен, а Върджин Галактик осигури излъчване в реално време. Любопитен факт, който научихме днес по време на събитието в София Тек Парк “Ало, космос! Говори България”, организирано от Атлантическия клуб и неговите партньори, бе, че Върджин Галактик използва камери, построени в България от фирмата Imperx.

След като екипажът достигна космоса, членовете му разгънаха знамето на Италия. Виладеи, Ландолфи и Карлучи незабавно пристъпиха към работа, за да могат в рамките на няколкоминутния си престой да изпълнят научните експерименти. Суборбиталните полети, какъвто бе днешният, не бива да се подценяват, защото те не са просто туризъм, а могат да се правят изследвания и открития. Бяха запланирани общо 13 изследователски опита в сферата на термо-флуидната динамика и разработката на възобновяеми материали.

Когато работата приключи, екипажът се върна по местата си, а корабът “Юнити” се преобразува от ракета в самолет благодарение на уникалната технология, наречена “федър” и разработена от Върджин Галактик. Навлизането в атмосферата бе безпроблемно и кацането протече безупречно.

unity-landing-1024x640.jpg

Кадър от кацането. Photo credit : Virgin Galactic

Така Ричард Брансън отново пое напред в космическата надпревара, тъй като неговият конкурент Джеф Безос, създателят на фирмата Блу Орджин, все още не е възобновил полетите на кораба “Ню Шепърд”. Напомням на читателите, че корабът претърпя провал през септември миналата година по време на изпълнението на безпилотна мисия и последваха дълги месеци на анализи и въвеждането на мерки, които ще трябва да гарантират, че такъв тип авария вече няма да се повтори.

Блу Ориджин планира да изстреля “Ню Шепърд” отново до няколко седмици, като мисията ще е идентична на миналогодишната провалена. Надяваме се, че този път всичко ще премине наред!

https://cosmos.1.bg/space/2023/06/29/virgin-galactic-first-spaceflight/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...