Отиди на
Форум "Наука"

Ракета Фалкън Хеви изведе най-тежкия комуникационен спътник


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Свръхтежката ракета Фалкън Хеви изведе в космоса най-тежкия комуникационен спътник!

falcon-heavy-launches-satellite-683x1024

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

29 юли 2023 г. 10:20 ч.

Светослав Александров. Днес, на 29-ти юли, в 06:04 ч. българско време бе проведено успешно изстрелване на свръхтежката ракета на СпейсЕкс “Фалкън Хеви”. На борда ѝ се намираше тежащият девет тона комуникационен спътник “Юпитер 3”. Никога досега в историята на космонавтиката не бе изпращан толкова масивен спътник до геостационарна орбита!

Това бе общо седмото изстрелване за “Фалкън Хеви” след епичния дебют на ракетата с автомобила “Тесла” през 2018 година. После през 2019 г. “Фалкън Хеви” проведе две редовни мисии, но последва неочаквана тригодишна пауза поради липса на готовност на полезните товари. Чак през ноември 2022 година ракетата летя отново, като от тогава досега тя отбеляза четири изстрелвания. Какви невероятни бяха тези девет месеца! По време на ноемврийското изстрелване “Фалкън Хеви” бе най-мощната ракета в света, но само месец по-късно тя отстъпи първенството на “Спейс Лонч Систъм”, след като НАСА изстреля до Луната мисията “Артемис 1”. А от април насам “Фалкън Хеви” вече е третата най-мощна ракета в света, тъй като СпейсЕкс започна да изстрелва и “Старшип”.

Фирмата на Илон Мъск продължава да се готви за второто изстрелване на “Старшип”, което може да е факт още през август. Снощи беше тествана успешно новата водна система за заглушаване на сътресенията след запалването на двигателите. Край на хвърчащите камъни и отломки:

Но да се върнем на “Фалкън Хеви”. Тъй като имаше нужда цялата мощ на ракетата да се използва за въвеждането на спътника “Юпитер 3” в геостационарна орбита, централното ядро не бе върнато на Земята. Двата странични ускорителя обаче бяха върнати – те осъществиха паралелни кацания върху двете площадки на космическия център Кейп Канаверал.

Комуникационният спътник “Юпитер 3” е построен от Максар Текнолоджис и ще обслужва клиенти в САЩ и Латинска Америка. Освен че тежи девет тона, той е с размера на комерсиален самолет.

Цялостната равносметка е следната: днешният полет бе общо 52-ри за СпейсЕкс през 2023 година, като досега през тази година фирмата на Илон Мъск е изстреляла 48 ракети “Фалкън 9”, три свръхтежки ракети “Фалкън Хеви” и една свръхтежка ракета “Старшип”. Това бе и 250-тата изцяло успешна мисия за СпейсЕкс от началото на съществуването на компанията!

Видеозапис от изстрелването:

https://cosmos.1.bg/space/2023/07/29/falcon-heavy-heaviest-commsat/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да не е въоражен случайно този "комуникационен" спутник....С мъничко railgun оръдие или мъничко лазерче....Случва се.... 😎

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...