Отиди на
Форум "Наука"

Румъния се превръща във военнен център на Балканите


Recommended Posts

  • Администратор

Том Лалиберти, президент на подразделението за системи за сухопътна и противовъздушна отбрана на американската военна компания Raytheon, заяви пред румънския военен портал DefenseRomania, че са предприети стъпки за започване на производство в Румъния на ракети SkyCeptor (https://www.defenseromania.ro/veste-mare-pentru-romania-ne-vom-produce-propriile-rachete-pentru-patriot-rachete-skyceptor-produse-la-ploiesti-inclusiv-pentru-aliati_623901.html) за зенитно-ракетните комплекси „Пейтриът“. По този начин страната ще произвежда собствени боеприпаси за ЗРК „Пейтриът“, като ще бъде производител и за други държави, които експлоатират комплекса (към момента те са 19 оператори, бел.ред.). Визията на Raytheon за сътрудничество с Румъния е глобална, заяви американският служител.

Пусковите установки на ЗРК „Пейтриът“ могат да бъдат конфигурирани да носят ракети PAC-2, PAC-3 и MSE/SkyCeptor в разнообразни комбинации за постигане на определен ефект върху зададените цели.

Raytheon и румънската Electromecanica Ploiesti са подписали втори меморандум относно производството на ракетите Skyceptor в Румъния. С подписването му Raytheon и Electromecanica ще започнат съвместно проектиране и изграждане на производственото съоръжение, което ще произвежда ракетите SkyCeptor.

Според DefenseRomania най-вероятно в началната фаза компонентите на Skyceptor ще се произвеждат в САЩ и Израел и след това ще се доставят в Румъния за окончателно сглобяване, преди производството да се премести в Румъния.

Предимството на ракетите Skyceptor пред PAC-2 и PAC-3 е, че първите могат да бъдат произведени на по-ниска цена от семейството PAC, което е ключово при прехващането на по-малки и евтини цели като безпилотни летателни апарати.

Румъния е закупила 7 батареи ЗРК „Пейтриът“, като 4 от тях са вече доставени и постигнали оперативна готовност (https://www.euronews.com/2023/05/10/safer-skies-romanias-fourth-patriot-missile-air-defence-battery-goes-into-service#:~:text=Romania's%20fourth%20Patriot%20missile%20battery,and%20NATO's%20south-eastern%20flank.), а за следващите 3 ще бъдат сключени допълнителни договори.

От 7-те батареи 4 ще се използват от ВВС, а 3 ще бъдат закупени за сухопътните войски.

Седемте батареи струват около 4 млрд. долара, като покупката е най-скъпата в историята на Румъния.

https://t.me/drmjournal/5764

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Румънско произведена реактивна система за залпов огън беше забелязана отново в Украйна. Става въпрос за 122 мм РСЗО APR-40, която е разработена на база от съветската БМ-21 „Град“. APR-40 е модернизирана версия на по-старата APR-21, като има обсег между 20 и 40 км.

Към този момент Румъния не е обявила каква военна помощ предоставя на Украйна.

https://t.me/drmjournal/5768

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Р. Теодосиев said:

Румънско произведена реактивна система за залпов огън беше забелязана отново в Украйна. Става въпрос за 122 мм РСЗО APR-40, която е разработена на база от съветската БМ-21 „Град“. APR-40 е модернизирана версия на по-старата APR-21, като има обсег между 20 и 40 км.

Към този момент Румъния не е обявила каква военна помощ предоставя на Украйна.

https://t.me/drmjournal/5768

 

Залпов огън в такива скъпи времена....Чалъмат е да направят такава система, която да изстрелва залпово ракетите, но те да се управляват автономно с вътрешно програмиране...Тоест пред изтрела получават нужните координати и след това сами да се ориентирват....Да нямат връзка с никаква система. да не могат руснаците с радио помех да ги заглушат...И непосредственно пред целта да се разтвори на 2-3-4- боеви глави....Оди я хвани....

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...