Отиди на
Форум "Наука"

Румъния се превръща във военнен център на Балканите


Recommended Posts

  • Администратор

Том Лалиберти, президент на подразделението за системи за сухопътна и противовъздушна отбрана на американската военна компания Raytheon, заяви пред румънския военен портал DefenseRomania, че са предприети стъпки за започване на производство в Румъния на ракети SkyCeptor (https://www.defenseromania.ro/veste-mare-pentru-romania-ne-vom-produce-propriile-rachete-pentru-patriot-rachete-skyceptor-produse-la-ploiesti-inclusiv-pentru-aliati_623901.html) за зенитно-ракетните комплекси „Пейтриът“. По този начин страната ще произвежда собствени боеприпаси за ЗРК „Пейтриът“, като ще бъде производител и за други държави, които експлоатират комплекса (към момента те са 19 оператори, бел.ред.). Визията на Raytheon за сътрудничество с Румъния е глобална, заяви американският служител.

Пусковите установки на ЗРК „Пейтриът“ могат да бъдат конфигурирани да носят ракети PAC-2, PAC-3 и MSE/SkyCeptor в разнообразни комбинации за постигане на определен ефект върху зададените цели.

Raytheon и румънската Electromecanica Ploiesti са подписали втори меморандум относно производството на ракетите Skyceptor в Румъния. С подписването му Raytheon и Electromecanica ще започнат съвместно проектиране и изграждане на производственото съоръжение, което ще произвежда ракетите SkyCeptor.

Според DefenseRomania най-вероятно в началната фаза компонентите на Skyceptor ще се произвеждат в САЩ и Израел и след това ще се доставят в Румъния за окончателно сглобяване, преди производството да се премести в Румъния.

Предимството на ракетите Skyceptor пред PAC-2 и PAC-3 е, че първите могат да бъдат произведени на по-ниска цена от семейството PAC, което е ключово при прехващането на по-малки и евтини цели като безпилотни летателни апарати.

Румъния е закупила 7 батареи ЗРК „Пейтриът“, като 4 от тях са вече доставени и постигнали оперативна готовност (https://www.euronews.com/2023/05/10/safer-skies-romanias-fourth-patriot-missile-air-defence-battery-goes-into-service#:~:text=Romania's%20fourth%20Patriot%20missile%20battery,and%20NATO's%20south-eastern%20flank.), а за следващите 3 ще бъдат сключени допълнителни договори.

От 7-те батареи 4 ще се използват от ВВС, а 3 ще бъдат закупени за сухопътните войски.

Седемте батареи струват около 4 млрд. долара, като покупката е най-скъпата в историята на Румъния.

https://t.me/drmjournal/5764

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Румънско произведена реактивна система за залпов огън беше забелязана отново в Украйна. Става въпрос за 122 мм РСЗО APR-40, която е разработена на база от съветската БМ-21 „Град“. APR-40 е модернизирана версия на по-старата APR-21, като има обсег между 20 и 40 км.

Към този момент Румъния не е обявила каква военна помощ предоставя на Украйна.

https://t.me/drmjournal/5768

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Р. Теодосиев said:

Румънско произведена реактивна система за залпов огън беше забелязана отново в Украйна. Става въпрос за 122 мм РСЗО APR-40, която е разработена на база от съветската БМ-21 „Град“. APR-40 е модернизирана версия на по-старата APR-21, като има обсег между 20 и 40 км.

Към този момент Румъния не е обявила каква военна помощ предоставя на Украйна.

https://t.me/drmjournal/5768

 

Залпов огън в такива скъпи времена....Чалъмат е да направят такава система, която да изстрелва залпово ракетите, но те да се управляват автономно с вътрешно програмиране...Тоест пред изтрела получават нужните координати и след това сами да се ориентирват....Да нямат връзка с никаква система. да не могат руснаците с радио помех да ги заглушат...И непосредственно пред целта да се разтвори на 2-3-4- боеви глави....Оди я хвани....

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Администратор

Според проектобюджетът на Румъния на Министерството на националната отбрана са отделени (https://www.zf.ro/eveniment/achizitii-ar-urma-semneze-armata-2024-avioanele-f-35-sisteme-22435850) за закупуване на военно оборудване 71 милиарда леи през 2024 г., т.е. около 14 милиарда евро. Това е бюджетът за поети ангажимент за плащания, т.е. плащания, които могат да бъдат реализирани през следващите години. Строго погледнато, за 2024 г. бюджетът на МО за закупуване на военна техника е 16 млрд. леи (3 млрд. евро), но тук са включени и плащанията, които се извършват за сметка на задължения от предходни години.

През 2024 г. Министерството на националната отбрана ще подпише няколко договора, включително за закупуване на 32 изтребителя от пето поколение F-35, произведени от американския гигант Lockheed Martin. Придобиването на двете ескадрили ще струва, според текущата информация, около 6,5 млрд. долара.

https://t.me/drmjournal/8898

------------

Според неофициална информация на южнокорейското издание MBC News румънското министерство на отбраната планира да направи поръчка за закупуване на южнокорейски танкове K2 Black Panther.

Според публикацията румънското министерство на отбраната планира да закупи 300 до 500 основни бойни танка K2 Black Panther.

https://t.me/drmjournal/8895

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...