Отиди на
Форум "Наука"

НАТО - Мисии и развитие


Recommended Posts

  • Администратор

Наскоро въоръжените сили на Обединеното кралство участваха в съвместни учения в Северна Европа със съюзници от НАТО и международни партньори.

Учението "Северна гора" (https://youtu.be/Np6rySFtS5A) (Northern Forest), съчетано с учението "Стрела" (Arrow) и учението "Светкавичен удар" (Lightning Strike), е най-голямото учение на сухопътните сили на Финландия в Полярния кръг в наши дни. В него участваха общо 8000 военнослужещи от пет съюзнически държави - Финландия, Норвегия, Швеция, САЩ и Обединеното кралство.

Обединеното кралство, Швеция, Норвегия и Финландия членуват в Обединените експедиционни сили (The Joint Expeditionary Force - JEF). JEF са десет сходни по мислене северноевропейски държави, които включват също: Дания, Естония, Исландия, Латвия, Литва и Нидерландия.

В рамките на учението британска бронирана пехотна рота се присъедини към финландска бригада, норвежки брониран разузнавателен батальон и планинска дивизия на армията на САЩ, за да отблъсне "вражеска сила" (https://www.army.mod.uk/news-and-events/news/2023/07/train-as-we-will-fight-alongside-our-allies/), съставена от финландски, шведски и американски сили, като част от реалистичен боен сценарий.

https://t.me/drmjournal/5765

 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

photo_2023-08-03_13-53-41.jpg

Вчера във военновъздушната база Шяуляй, Литва, Румъния и Португалия предадоха на Италия ръководството на 63-тата ротация на ръководената от НАТО мисия за защита на целостта на въздушното пространство в Балтийско море или т.нар. Air Policing.

Румънският отряд „Carpathian Vipers”, съставен от 4 изтребителя F-16 и около 100 военнослужещ, изпълняваше мисията Enhanced Air Policing, а португалският - мисията Air Policing. Румънските ВВС поеха мисията в Балтика през април т.г.

По времето на мисията са извършени близо 50 излитания на изтребители по тревога.

За румънските ВВС това e второ изпращане в Литва, като първата мисия по Air Police e изпълнена през август-октомври 2007 г. с отряд от 67 военнослужещи и 4 МиГ-21 „LanceR“.

https://t.me/drmjournal/5767

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

00e2c103b7bae880e96783a9f024ab39.jpeg

Днес започва изпълнението на съвместните българо-американски учения "Тракийско лято 2023" на територията на базите „Безмер“ и „Чешнегирово“, като те ще продължат до 20 август.

Ще участват военнослужещи и техника от българските Военновъздушни сили, Съвместното командване на специалните операции и формирования от ВВС на САЩ в Европа с три транспортни самолета С-130 „Херкулес“.

Целите на обучението са усъвършенстване на процедурите във ВВС за всестранно логистично осигуряване и подкрепа като страна домакин, постигане на оперативна съвместимост и повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на зенитно-ракетните подразделения.

Учението включва пускове на товари с парашут, дневни и нощни парашутни скокове и обучение по евакуация на пострадали.

https://t.me/drmjournal/5794

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

България се включва във военно учение със САЩ и Украйна в Черно море

Маневри ще има и в делтата на Дунав - регион, който напоследък е често обстрелван от руснаците

ВМС
Българските ВМС.

Военноморските сили на Румъния и САЩ организират многонационални учения Sea Breeze 23.3, които ще се проведат от 11 до 15 септември в Черно море и делтата на Дунав.

Това съобщи пресслужбата на румънските военноморски сили.

В ученията ще участват и военнослужещи от България, Франция, Обединеното кралство, Турция и Украйна.

Основната цел на ученията е да се развие оперативната и тактическата оперативна съвместимост между участващите държави в областта на противодействието на взривни устройства, по-специално морски мини, за да се гарантира свободата на корабоплаването.

Румънските военноморски сили участват в многонационалното учение с морския драгажен кораб 30 "Sublocotenent Alexandru Axente", бързоходния водолазен кораб "Venus", бронирания патрулен катер 179 "Posada", бързоходни плавателни съдове RHIB, специалисти по обезвреждане на взривни устройства (EOD), специалисти от Центъра за данни за борба с мините към Морската хидрографска дирекция, взвод морски пехотинци, три изследователски бронетранспортьора-амфибия, щурмови катери и щабни офицери", се посочва в изявлението.

 

От страна на Съединените американски щати ще участват самолет за морско патрулиране и разузнаване P-8 Poseidon и водолази за обезвреждане на взривни устройства с плавателни съдове и специфична техника, а другите страни участнички в "Sea Breeze 23.3" ще се включат с водолази и специалисти за обезвреждане на боеприпаси със специфична техника и щабни офицери.

Ситуацията в Черно море и по река Дунав остава напрегната поради руските провокации. Руските войски системно обстрелват украински пристанища по река Дунав и блокират корабоплаването в Черно море.

https://offnews.bg/obshtestvo/balgaria-se-vkliuchva-vav-voenno-uchenie-sas-sasht-i-ukrajna-v-cherno-808272.html

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Администратор

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана посети (https://youtu.be/-3Qxuwao0EU) полигон „Ново село“, където на полигона започна учението "Iron Strike - 2023" учение на многонационалната батальонна група на НАТО в България.

Джоана подчерта, че България играе „критично важна роля по отношения на сигурността ни в Черноморския регион, както и в Западните балкани и отвъд тях“, като България е изключително ценен съюзник в НАТО.

Ангажиментът, поет от България, за достигане на минимум 2% от БВП средства за отбрана е отчетен позитивно, което ще се изрази в повече изтребители, патрулни кораби и бойни машини за пехотата.

Несигурността създадена от Русия в Черно море е принудила страните-членки на НАТО да засилят наблюдението и разузнаването в района, включително чрез военноморска патрулна авиация, самолети AWACS и дронове. Джоана изрази задоволство от сътрудничеството на България с Румъния и Турция по отношение противодействие на плаващи мини в Черно море.

https://t.me/drmjournal/6624

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

НАТО обмисля увеличаване на броя на войските в Западните Балкани, за да държи под контрол напрежението в региона, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Сега обмисляме дали трябва да търсим по-постоянно увеличение, за да гарантираме, че ситуацията няма да излезе извън контрол и да доведе до нов насилствен конфликт в Косово или в региона като цяло“, каза той пред репортери по време на посещението в Косово.

След нови сблъсъци между етнически групи в Косово през септември НАТО извика резервни сили.

Регионалната мисия на НАТО, КФОР, активна от 1999 г., има повече от 4500 войници от 27 държави, включително от България.

https://t.me/drmjournal/6702

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

След като приключи 13-годишния си мандат като най-дългоуправлявалия премиер на Нидерландия, Марк Рюте се очертава като фаворит за наследник на ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг през следващата година. 

56-годишният Руте изпревари конкурентни кандидати, сред които министър-председателят на Естония Кая Калас и министърът на външните работи на Латвия Крисянис Каринс. Възможно е и други да се включат в надпреварата, но според информацията Рюте вече има силна подкрепа сред много съюзници, за да поеме поста, когато мандатът на Столтенберг изтече през октомври. 

Нидерландският лидер заяви, че ще напусне политиката, след като бъде сформиран нов кабинет след днешните парламентарни избори. Ролята на генералния секретар на НАТО ще остане от решаващо значение, тъй като войната на Русия срещу Украйна може да се проточи с години. 

Според последната информация, ЕС е представил на държавите членки рамка, която да осигури на правителството в Киев трайни ангажименти в областта на сигурността.

https://t.me/drmjournal/6716

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Администратор

The Times: Генералният инспектор на Бундесвера Карстен Бройер предупреди, че армията не е в състояние да защити страната или партньорите от НАТО и трябва да се подготви за възможността да води отбранителна война. 

"Трябва да свикнем с мисълта, че един ден може да ни се наложи да водим отбранителна война и вече няма да имаме избор дали искаме да участваме в тази мисия. Виждаме Бундесвер, който все още не е достатъчно подготвен за това." 

В продължение на години армията се ограничаваше до участие в международни кризи на Балканите и в Афганистан. 

"Сега това се връща към нас, тъй като фокусът се измества към защитата на алианса и страната", казва той.

https://t.me/drmjournal/6861

Link to comment
Share on other sites

  • 5 седмици по-късно...
  • Администратор

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заминава на петдневно работно посещение в САЩ. Визитата е продължение на възобновения през септември 2023 г. Стратегически диалог между Република България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. На планираните срещи в Министерството на отбраната, Държавния департамент, Съвета за национална сигурност, Конгреса на САЩ и Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността ще бъдат обсъдени въпроси на стратегическото партньорство в областта на отбраната между двете страни.

Програмата за посещението включва и срещи с представители на неправителствени организации като фондация „Джеймстаун“ и Атлантическия съвет, на Националния университет по отбрана, както и с водещи изпълнители на проектите за модернизация на Българската армия - компаниите Lockheed Martin и General Dynamics Land Systems.

В първия ден от визитата си, на 10 януари във Вашингтон министър Тагарев ще проведе среща с президента на Националния университет по отбрана (National Defence University) генерал-лейтенант Майк Плен и с представители на академичната общност. Той ще участва в дискусия с представители на Атлантическия съвет на САЩ по въпросите на сигурността в Черно море, бъдещето на Западните Балкани и Източния фланг на НАТО.

През втория ден от работното посещение ще се проведат официалните разговори в държавните институции на САЩ, на които ще се дискутират широк кръг от теми, свързани със средата за сигурност, помощта за Украйна, развитието на двустранното военно сътрудничество и изпълнението на 10-годишната Пътна карта между министерствата на отбраната на двете страни, борбата с дезинформацията, сигурността в региона на Черно море, интеграцията на Западните Балкани в евроатлантическите структури, както и укрепването на Източния фланг на НАТО.

Ще бъдат разгледани и други въпроси, касаещи двустранните отношения в светлината на отбелязването на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

В рамките на визитата в САЩ министър Тагарев ще посети заводите на Lockheed Martin в Южна Каролина. Представители на ръководството на компанията ще го запознаят с производствения процес на самолетите F-16 Block 70, предназначени за българските ВВС.

В състава на българската делегация е включен началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който ще проведе официална среща с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Чарлс Браун, както и срещи с други представители на Въоръжените сили на САЩ.

Източник: Министерство на отбраната

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор
НАТО започва най-мащабното си учение от времето на Студената война насам, като ще репетира как американските войски биха могли да подсилят европейските съюзници в страните, граничещи с Русия, и по източния фланг на алианса, ако се разрази конфликт с "близък по сила" противник.
Около 90 000 военнослужещи трябва да се включат в ученията Steadfast Defender 2024, които ще продължат до май, заяви върховният командващ на алианса Крис Каволи.
В тях ще участват над 50 кораба - от самолетоносачи до разрушители, както и над 80 изтребителя, хеликоптера и безпилотни летателни апарати и най-малко 1100 бойни машини, включително 133 танка и 533 бойни машини на пехотата.
————-
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С оглед на вероятната победа на Тръмп, изолационистките му изказвания, особеното му поведение спрямо Путин и откритата руска агресия, НАТО трябва да се преобразува. Досега всички разчитаха, че САЩ ще ги пази. Е при Тръмп нещата малко или много се променят. Европейските съюзници, трябва сами да могат да се справят и без американска помощ. А и занапред-видя се, че старите съюзи не са вечни и винаги може да се появи някой невеж популист.

  • Неясен 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

НАТО започва утре най-голямото си учение от Студената война насам

НАТО започва утре най-голямото си учение от Студената война насам

Поне 90 хил. военнослужещи ще участват в маневрите Steadfast Defender, които ще продължат до май

 
Прочетете повече
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Обединеното кралство разполага с най-големия бюджет за отбрана в Европа, но въпреки това въоръжените сили не разполагат с достатъчно средства и персонал по данни на The Economist.

Посочва се, че в Обединеното кралство финансирането на отбранителния сектор никога не е падало под 2 %, за разлика от Франция или Германия. През 2024 г. за отбрана са отделени 52 млрд. паунда. Министърът на отбраната Грант Шапс вече заяви, че светът е навлязъл в предвоенна епоха.

Въпреки тези изявления обаче изданието отбелязва, че британските въоръжени сили са отслабени. Техният брой може да падне под критичната маса. Големите проекти за снабдяване са силно недофинансирани, има криза с наличните оръжия и с набирането на нови хора в армията.

Генерал сър Ник Картър, бивш началник на Щаба на отбраната, предупреди, че малките боеспособни сили са много добри, но "сухопътната война изисква по-голям оркестър". Цитира се и сравнение между полския парк от 1600 танка и британския - армията ще получи само 148 танка Challegner 3. Американски генерали и други съюзници открито се питат дали след десетилетия на съкращения британската армия може да се смята дори за малка бойна сила от най-висок калибър.

Отделен проблем е системата за обществени поръчки в областта на отбраната. Армията закупи за 5,5 млрд. паунда HMS Ajax, за да замени Warrior. Въпреки това превозното средство се оказа проблемно, изисквайки подобрения, свързани с шума, вибрациите и т.н. Системата за комуникация на бойното поле Morpheus също не е безпроблемна.

Също така с настоящия флот Великобритания не може да осъществи програмата "Глобална Великобритания", тъй като броят на корабите е недостатъчен, а пристигането на нови е бавно. Въпреки войната в Украйна Великобритания продължава да отписва и бойни самолети.

https://t.me/drmjournal/7306

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не съм по заговоритер но тази война май добре дойде на всички. С изключение на страдащите съучастници....

От 30 години насам едва са правили нещо във връзка с модернизирането, разработването на нов тип оръжие, за спешно производство на боеприпаси...Обществата повече внимание и капитал обръщаха към различни други теми....

Сякаш по поръчка тази война избухна, но в плановете на някои беше Украйна да падне за 3 дена и Иван да се запъхти на Границата на Нато....

Това щеше да стресне запъдното общество и щеше да отвори кесийките с парички за военнопромишлената индустия. 

Но не така стана, защото тези пусти укри буквално с прашки и сопи изгониха 2. на света най-силна армия. И от тогава ги пердаши. Без кораби изгониха ЧФ от Крим, без сериозна авиация нанесоха сериозни загуби на руският въздушен флот...

Само дето боеприпасите не успяха западните да организират за 2 години е срамно за НАТО. 

Китай тихо записва, следи....

Купи от укрите полуготовият самолетоносач, сега 2 строят едновременно, също  в 89 година ледоразбивач, копираха го, малко преработиха и сега има вече 4. Не за жълто море им трябва, ами за откриващият се наскоро нов път през северният ледовит океан.... 

А ЕС и НАТО немогът един скапан циганин да вкарат в гащи...

Бог да ни прости.....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

Белият дом нарече "възмутително" твърдението на Доналд Тръмп, че би насърчил руснаците да правят "каквото си поискат" със съюзниците от НАТО, които не изпълняват ангажиментите си за разходи за отбрана.

"Насърчаването на нашествия на най-близките ни съюзници от страна на убийствени режими е ужасяващо и ненормално - и застрашава американската национална сигурност, глобалната стабилност и икономиката ни у дома", заяви говорителят на Белия дом Андрю Бейтс в изявление на 11 февруари.

Тръмп, който е известен с това, че отправя преднамерено подстрекателски послания към своите поддръжници, направи това твърдение на предизборен митинг в Южна Каролина на 10 февруари. Бившият президент на САЩ и настоящ кандидат за президент заяви, че НАТО е "закъсала" организация, докато той не е принудил членовете й да "платят".

https://t.me/drmjournal/7418

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

Швеция премахна последното препятствие пред членството си в НАТО, след като Унгария се съгласи Стокхолм да стане част от алианса. 

Одобрението на унгарския парламент днес дойде 21 месеца след като скандинавската страна подаде кандидатурата си за членство съвместно с Финландия в отговор на руската инвазия в Украйна.

Виктор Орбан отстъпи след посещението на шведския си колега Улф Кристерсон в Будапеща миналата седмица. Посещението включваше и постигането на споразумение между двете страни за продажбата на шведски военни самолети "Грипен" на унгарските военновъздушни сили.

https://t.me/drmjournal/7543

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Администратор

В Румъния започна изграждането на най-голямата база на НАТО в Европа

 

На територията на Румъния започна изграждането на най-голямата база на НАТО в Европа за 10 хиляди войници, пише Euronews, Румъния, цитирна от The Moscow Times.

Строителството започна на територията на вече съществуващата авиобаза "Михаил Когълничану". Военното съоръжение ще заеме площ от почти три хиляди хектара и ще може да побере до 10 хиляди войници и членове на техните семейства. Предварителната стойност на проекта се оценява на 2,5 милиарда евро.

Военната база ще включва писти, хангари, оръжейни платформи, както и граждански обекти - жилищни помещения, училища, детски градини, аптеки, магазини и болница. Очаква се военното поделение да бъде най-голямото подобно съоръжение в Европа, надминавайки базата на ВВС на САЩ в Рамщайн, Германия.

Цялата статия: https://www.mediapool.bg/v-rumaniya-zapochna-izgrazhdaneto-na-nai-golyamata-baza-na-nato-v-evropa-news357251.html

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Когато се разпадна Югославия американците в Тасар/Унгария/ направиха за аламинут подобна военна база...После когато се стабилизира ситуацията както дойдоха така си заминаха...

А сега в Румъния искат да са близо до огънят...

 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

 FT: САЩ и Япония планират най-голямото обновяване на своя съюз за сигурност, откакто подписват договор за взаимна отбрана през 1960 г., за да се противопоставят на Китай.

Според източници, запознати със ситуацията, президентът Джо Байдън и министър-председателят Фумио Кишида ще обявят планове за преструктуриране на военното командване на САЩ в Япония, за да се засилят оперативното планиране и ученията между страните. Те ще разкрият плана, когато Байдън ще приеме Кишида в Белия дом на 10 април.

Съюзниците искат да укрепят връзките си в областта на сигурността, за да отговорят на това, което смятат за нарастваща заплаха от страна на Китай, което изисква техните военни сили да си сътрудничат и да планират по-безпроблемно, особено при криза като конфликт в Тайван.

През последните няколко години Япония драстично увеличи капацитета си за сигурност, като изразходва много повече средства за отбрана, включително планира да закупи американски крилати ракети "Томахоук". Японската армия също така създава Съвместно оперативно командване през следващата година, за да подобри координацията между клоновете на собствените си сили за самоотбрана.

Но координацията между съюзниците е затруднена, тъй като Силите на САЩ в Япония (USFJ) са се променили малко от времето, когато американските и японските военни са вършили по-малко работа заедно, и имат малко правомощия за командване и контрол. Япония трябва да се справя повече с командването на САЩ в Индо-тихоокеанския регион на Хаваите, което има 19 часа разлика с Токио и е на 6 200 км.

https://t.me/drmjournal/7850

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...