Отиди на
Форум "Наука"

Дигитални номади


Recommended Posts

  • Администратор

Дигиталните номади може и да са бъдещето на бизнеса, но в настоящето имат проблеми

Работех в свободното си време, когато уроците ми по английски позволяваха", разказва Нурия, 24-годишна испанка, която живее в малък град в Северна Малта през последните три месеца. Младата жена е един от днешните така наречени "дигитални номади", които работят онлайн без фиксирано работно място, разказва EUobserver.

Терминът е по-разпространен сега, отколкото преди пандемията, но продължава да предизвиква объркване що се отнася до значението и обхвата му, особено в трудовото право.

Нурия, например, е самостоятелно зает специалист по маркетинг, която през последните месеци е решила да смени бюрото си в центъра на Мадрид с морето и уроците по английски в Малта. Нейният работодател в Испания нямал нищо против и всичко, което тя трябвало да вземе със себе си, били компютърът и мобилният ѝ телефон.

Но положението невинаги е толкова идилично и въпреки че свободата на движение в Европейския съюз улеснява преместването и работата от една държава членка в друга, все още има някои пропуски.


В случая с колегите на Нурия от Чили и Бразилия, начинът да живеят и работят в Малта е чрез виза за дигитални номади, разрешение за временно пребиваване, предлагано от някои европейски страни за ограничени периоди, обикновено между шест месеца и две години.

Целта е да се привлекат висококвалифицирани хора с високи доходи, за да се стимулират местните икономики, без да се конкурират с местните работници. Това е и начин за най-зависимите от туризма икономики в Европа да генерират богатство извън пиковите си сезони.

Една от последните европейски страни, въвели такова разрешение, е Испания, която се присъединява към други като Хърватия, Естония, Португалия и Гърция в конкуренцията за привличане на тези нови служители на 21-ви век.

Цялата статия: https://www.dnevnik.bg/evropa/2023/08/06/4512664

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Това е бъдещето, което ще наблюдаваме все повече.

България може да се възползва и да отвори доста възможности за всички, които търсят интересни дестинации за работа.

Уникалното тук е че дигиталните номади наистина не спират да пътуват и да търсят нови и нови дестинации, които да са хем лесни за достъп, но и да предлагат всички нормални условия за живот. До колкото знам в България Банско и Пловдив привличат доста подобни хора. София също има доста Coworking пространства. Това са отворени офиси, където може да си наемеш само едно бюро и да работиш около хора като теб.

Също така вече всички сайтове за търсене за работа имат категория, в която се публикуват обяви, които са само за дистанционна работа.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Нови правила за дистанционната работа в Кодекса на труда

Работникът е длъжен да посочи конкретно работно място, а не просто дома си или помещение в него

Нови правила за дистанционната работа в Кодекса на труда
Темата накратко
  • В България едва 10% работят от вкъщи - най-малко в целия ЕС.
  • Работещите имат право да изключат комуникациите по време на почивка, но има и специфични изключения.
  • Остава изискването действително отработеното време при работа от разстояние да се отразява ежемесечно.

В България работата от разстояние е най-слабо разпространена в сравнение с другите държави - членки на Европейския съюз, като работещите от разстояние представляват по-малко от 10% от всички работници и служители. Това се казва в мотивите към законопроекта за промяна в Кодекса на труда, публикуван за обществено обсъждане в петък, чиято основна цел е да се подобри правната регламентация на дистанционната работа у нас, включително и "все по-налагащият се хибриден модел на работа, при който само за част от работното време работникът или служителят е на територията на предприятието".

В мотивите се припомня, че в Националния план за възстановяване и устойчивост е предвидена реформа на Кодекса на труда (КТ), с която да се осигури по-голяма гъвкавост при работа от разстояние, включително по отношение организацията на здравословни и безопасни условия на труд, отчитането на свършената работа и контрола на работното време.

Цялата статия: https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/pravo/2023/08/15/4518098

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Администратор

Експерт: Средният престой на служителите в компания в България пада под три години

Около 10% от работната сила у нас се труди от разстояние, каза Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта

"Около 10% от работната сила в България работи дистанционно и тенденцията е към намиране на един хибриден модел, който е вероятно най-добрият“, каза още Георги Първанов, като сравни данните от България с тези от света.„Ако се вземе за пример Люксембург, където изцяло индустрията е в сферата на услугите, там и 90% от работната сила би могла да работи дистанционно. В Германия, където има много силно производство, в момента около 20% работят дистанционно. В страни като Финландия процентът на работещите от дистанция е 25%", допълва той.

Цялата статия: https://www.investor.bg/a/517-pazar-na-truda/380402-ekspert-sredniyat-prestoy-na-sluzhitelite-v-kompaniya-v-balgariya-pada-pod-tri-godini?fbclid=IwAR334DAzhedbh5GYeTQAHa14FqrSV7gVBxdiPQUfvu_2qJbLMbtDsVG-Guk

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...