Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Крю Драгън - старт 26 август 2023 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Американският пилотиран кораб Крю Драгън ще лети на 25-ти август

crew-dragon-preview-august.jpg

Екипажът на кораба по време на тренировка. Photo credit : SpaceX

21 август 2023 г. 10:30 ч.

Светослав Александров. Частният американски пилотиран кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън” ще бъде изстрелян на 25-ти август на редовна мисия до МКС, като на борда му ще има само един американски астронавт – Жасмин Могбели. Тя ще бъде придружена от Андреас Могенсен (астронавт на ЕКА), Сатоши Фурукава (астронавт на Япония), Константин Борисов (космонавт на Роскосмос).

Стартът е насрочен за 10:49 ч. българско време. Скачването ще е факт ден по-късно, в събота, 09:02 ч. българско време.

Това ще е осмата пилотирана космическа мисия, която СпейсЕкс ще изпълни по заявка на НАСА и седмата редовна, свързана с ротацията на екипажа на Международната космическа станция.

Източник: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/21/crew-dragon-sets-to-launch/

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американският пилотиран кораб Крю Драгън с международен екипаж излетя към МКС!

2023-26-august-crew-dragon-launches-iss.

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV

26 август 2023 г. 11:20 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 10:27 ч. българско време бе проведено успешно изстрелване на пилотиран космически кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън”. На борда му лети първият изцяло международен екипаж – т.е. всичките четирима членове са представители на четири различни държави, в случая на САЩ, Дания, Япония и Русия.

Командирът на мисията е Жасмин Могбели – американска астронавтка от ирански произход, 40-годишна, омъжена, магистър по аерокосмическо инженерство и кандидат за бъдеща мисия до Луната или Марс в рамките на програмата “Артемис”. За нея днешният космически полет е първи.

Пилотът е датчанинът Андреас Могенсен, който лети за втори път в космоса (първата му мисия бе през 2015 г. на борда на руския кораб “Союз ТМА-18М”). Могенсен е 46-годишен доктор по аерокосмическо инженерство, женен с едно дете. Той е първият пилот на “Крю Драгън”, който не е американец.

Единият от бордовите специалисти е Сатоши Фурукава – 59-годишен японец, който, подобно на Могенсен, лети за втори път в космоса. Предходната му мисия бе през 2011 г. на борда на руския кораб “Союз ТМА-02М”. Фурукава е женен, с две деца, а по професия е хирург.

Вторият бордови специалист е Константин Борисов – 39-годишен руснак, който лети за пръв път в космоса. Той е бакалавър по икономика и магистър по програма “Животоподдържащи системи на летателни апарати, женен. Заради пробойната на “Союз МС-22” руснаците не са изстрелвали човек в космоса вече близо година (“Союз МС-23” летя в безпилотен режим през тази пролет, а престоят на екипажа на “МС-22” стана едногодишен) и чак през септември, ако всичко е наред, ще излети “Союз МС-24” с космонавтите Олег Кононенко, Николай Чуб и американския астронавт Лорал О’Хара. През изминалите месеци американските кораби “Крю Драгън” безпроблемно извозваха до орбита и връщаха на Земята руски космонавти.

Скачването на “Крю Драгън” с модула “Хармъни”, част от американския сегмент на МКС, е насрочено за утре, 27-ми август в 15:50 ч. българско време. Корабът ще остане в състава на станцията до първото тримесечие на 2024 година, след което ще се завърне на Земята.

Цялостната равносметка е следната: днешният полет бе общо 59-ти за СпейсЕкс през 2023 година, като досега през тази година фирмата на Илон Мъск е изстреляла 55 ракети “Фалкън 9”, три свръхтежки ракети “Фалкън Хеви” и една свръхтежка ракета “Старшип”. 

Видеозапис от изстрелването:

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/26/crew-dragon-launches/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американският пилотиран кораб Крю Драгън се скачи с МКС!

2023-crew-dragon-approaching-iss-1024x64

На кадъра: “Крю Драгън” доближава МКС. Photo credit : NASA TV

27 август 2023 г. 16:30 ч.

Светослав Александров. Днес в 16:16 ч. българско време пилотираният космически кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън” извърши гладко и безпроблемно скачване с Международната космическа станция. На орбиталния комплекс пристигна екипаж от четирима души, всеки от които е представител на различна държава – САЩ, Дания, Япония и Русия.

Четиримата членове на екипажа са Жасмин Могбели (командир), Андреас Могенсен (пилот), Сатоши Фурукава (специалист) и Константин Борисов (специалист), съответно от НАСА, Европейската космическа агенция, Японската космическа агенция и Роскосмос.

Това е седмата мисия на “Крю Драгън”, свързана с ротацията на постоянния екипаж на МКС. Корабът ще остане прикачен със станцията до първата третина на 2024 г., след което Могбели, Могенсен, Фурукава и Борисов ще се завърнат на Земята.

Понастоящем е в ход и шестата мисия на друг кораб “Крю Драгън”, която обаче е пред завършек и скоро (може би на 1 септември) този кораб ще се прибере на Земята заедно с астронавтите от НАСА Стийв Боуен и Уорън Хобърг, астронавта на ОАЕ Султан Ал Неяди и космонавта на Роскосмос Андрей Федяев.

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/27/crew-dragon-docks-iss-3/

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американският пилотиран кораб Крю Драгън с международен четиричленен екипаж се завърна на Земята!

2024-12-march-crew-dragon-returns-home.p

На кадъра: приводняването на кораба “Крю Драгън”. Photo credit : SpaceX

12 март 2024 г. 12:00 ч.

Светослав Александров. Руснак, японец, датчанин и американец се завърнаха успешно на Земята след космическа мисия, продължила повече от шест месеца. Техният пилотиран космически кораб “Крю Драгън”, построен от американската фирма СпейсЕкс, извърши меко приводняване в Мексиканския залив днес в 11:50 ч. българско време.

Напомням на читателите, че Жасмин Могбели (НАСА), Андреас Могенсен (ЕКА), Сатоши Фурукава (Япония) и Константин Борисов (Роскосмос) бяха изстреляни миналата година на 26-ти август. Това бе седмата редовна ротация на астронавтите на Международната космическа станция, осъществена от СпейсЕкс по заявка на НАСА. Осмият екипаж (Метю Доминик, Майкъл Барат, Жанет Ебс, Александър Гребенкин) бе изстрелян на 4-ти март тази година с друг “Крю Драгън”, който носи името “Индевър”. А завърналата се днес капсула с Могбели, Могенсен, Фурукава и Борисов е кръстена “Ендюрънс”.

Забележителен факт е, че след връчването на договора на НАСА през 2014 г., досега фирмата на Илон Мъск е изстреляла една демонстрационна пилотирана мисия и осем редовни. А СпейсЕкс не бе единствената компания, получила такъв договор. Старата авиокосмическа корпорация Боинг бе натоварена със същата задача, но корабът “Старлайнър” все още не е превозил нито един екипаж. Това може да се промени съвсем скоро – дебютното пилотирано изстрелване на “Старлайнър” е насрочено за началото на месец май.

Завърналият се днес космонавт Константин Борисов бе третият руснак, който достигна космоса с частен американски космически кораб. През октомври 2022 г. първа Анна Кикина от отряда на Роскосмос летя с “Крю Драгън”. Тя се завърна през март 2023 година. А от март до септември миналата година на МКС работеше космонавтът Андрей Федяев, също извозен с “Крю Драгън”.

В замяна на тази услуга, която НАСА оказва на Роскосмос, руските кораби продължават да превозват американски астронавти. На 21-ви март към МКС от космодрума Байконур ще бъде изстрелян корабът “Союз МС-25”. На борда му ще полети космонавтът на Русия Олег Новицки, беларускинята Марина Василевская, а също така и американската астронавтка Трейси Калдуел-Дайсън.

https://cosmos.1.bg/space/2024/03/12/crew-dragon-returns-home-2/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...