Отиди на
Форум "Наука"

Робовладелски и народни републики


Recommended Posts

  • Потребител

В историята има три велики робовладелски републики- Атина, Рим и САЩ. Същевременно има и някои не до там велики народни републики като Исландия и множество неуспели като Радомирската, страните от Варшавския договор. Има и някои народни републики по име, които потокът от контролирани мнения не признава за такива- Северна Корея и Китай.

Защо са слаби народните републики?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Едно от мненията е, че задоволените потребности на мнозинството го обричат на отказ от участие в управлението. Никой не иска да се товари с отговорност, ако хуманната нагласа на народната република е да увеличава личното му благосъстояние. За водачи биват избирани добри хора, а не активни, предприемчиви.

От друга страна, в робовладелските републики, отношението към робите се пренася върху други, завладяни народи. Тези републики могат да съществуват само разширявайки се. Елинистичната вълна на Александър, завоеванията на Рим и експанзията на САЩ не само го потвърждават, но и определено водят към превръщането в империи.

Монархията Великобритания, смятана за република, също е потвърждение, че без колониите, със съответното отношение към колониалните народи, такива републики се превръщат в империи.

Бих добавил и примера с Чингис хан. Монголите го избират на курултай, едно определено народно събрание, обаче това скоро приключва и Монголия се превръща в империя.

Редактирано от Втори след княза
  • Неясен 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Завоеванията, които извършват демокрациите, имат още една слаба страна. Тяхното управление е винаги ненавистно за покорените държави. То изглежда като монархическо; но в действителност е дори по-сурово от монархическото, както ни показва опитът от всички времена и на всички страни.
Покорените народи при такива случаи се намират в тежко положение; те не могат да се ползуват нито от преимуществата на републиката, нито от преимуществата на монархията.
Това, което казах за народната държава, може да се каже и за аристократическата."

Цитат от Монтескьо

И още един

"В народната държава народът се дели на определени класи. В различните начини да се прави това деление са се проявявали великите законодатели; и тъкмо от правилността на делението е зависела трайността и разцветът на демокрацията."

Изглежда именно това разделение на класи е давало дълъг живот на елинистичните държави и Рим и кратък на "безкласовото общество". Може би традиционното деление в Китай направи толкова силна тази държава.

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...