Отиди на
Форум "Наука"

Космическата 2024: Какво да очакваме?


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Космическата 2024: Какво да очакваме?

IM-1-1024x576.jpg

На илюстрацията: спускаемият апарат на Интуитив Машинс. През 2024 г. очакваме първите американски кацания на Луната след 51-годишно прекъсване. Image credit : Intuitive Machines

Считано от днес, 8 декември, започвам с традиционната поредица “празнични статии”, в които правя обзор на изминаващата година и очертавам събитията, предстоящи да се случат през следващата година.

8 декември 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. През 2024 година човечеството ще продължи своя устрем към Луната – за пръв път след 51-годишно прекъсване астронавти ще напуснат пределите на най-ниската околоземна орбита и за пръв път след 51-годишно прекъсване американски мисии (роботизирани) ще кацнат на лунната повърхност.

След продължителни отлагания, в началото на 2024 г. ще бъде изстрелян пилотиран космически кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън”, който трябва да изпълни частната експедиция “Поларис Доун”, финансирана от милиардера Джаред Айзъкман. Освен Азъкман, на борда на кораба ще полетят Скот Потийт, Сара Гилс и Анна Менън. Четиимата ще трябва да се отдалечат на разстояние 1 400 километра от Земята, счупвайки рекорда на Пийт Конрад и Ричард Гордън през 1966 г., когато техният кораб “Джемини 11” достигна височина над земната повърхност 1 368 километра. Никога досега човек не се е отдалечавал на такова голямо разстояние от нашата планета след приключването на лунната програма “Аполо” през 1972 година.

artemis-2.jpg

Артемис 2 – илюстрация

Макар че има големи шансове мисията “Артемис 2” да бъде отложена за началото на 2025 година, според сайта на НАСА все още се предвижда тя да бъде изстреляна през ноември. На борда на кораба “Орион” ще пътуват американците Рийд Уайзман, Виктор Главър, Кристина Кук и канадецът Джереми Хансън. Те ще обиколят Луната – т.е. това ще е първата пилотирана лунна експедиция през 21-ви век.

Американците за последен път постигнаха меко кацане на Луната преди 51 години посредством кораба “Аполо 17”. Сега обаче НАСА се завръща на Луната – този път наистина! Три американски фирми трябва да изстрелят шест спускаеми роботизирани мисии. Ето кои са те и какви научни прибори, разработени от НАСА, трябва да доставят на естествения ни спътник, на тази графика:

we-re-so-back.jpg

Прочие, някои от най-интересните събития ще се случат съвсем в началото на 2024-та, а не в края на годината. Ако приемем, че по Коледа японската мисия “Слим” успешно влезе в орбита около Луната, ако в същия ден бъде изстреляна американската ракета “Вулкан” с мисията “Перегрин” на Астроботик, и ако в началото на януари излети спускаемият апарат “Нова-С” на Интуитив Машинс, то през януари ни чака своеобразно “задръстване” в окололунното пространство. Коя ще е следващата мисия, постигнала меко кацане на естествения ни спътник – “Слим”, “Перегрин”, “Нова-С” или някоя друга? Интригата е налице!

Но нека сега да се върнем към пилотираната космонавтика. След 2020 година СпейсЕкс се превърна в единствения американски и засега водещ превозвач на астронавти от Земята до орбита и обратно. През 2024 г. фирмата на Мъск трябва да изстреля пет пилотирани експедиции. Освен “Поларис Доун”, трябва да бъде реализирана и комерсиалната мисия “Аксиом 3” до МКС, плюс мисиите, изпълнявани по програмата на НАСА за ротацията на екипажа на станцията. Отново натовареността ще е особено голяма през първата половина на новата година – “Аксиом 3” може да е факт още през януари, а следващата ротационна мисия – в средата на февруари. Няма почивка за феновете на космонавтиката!

starliner-spacecraft-1024x707.jpg Ще полети ли отново “Старлайнър”, този път с хора на борда?

Но през 2024 г. очакваме най-сетне да приключи хегемонията на СпейсЕкс в пилотираната космонавтика. Освен “Артемис 2”, очакваме най-сетне Боинг да изстреля многострадалния си пилотиран кораб “Старлайнър” на първата си демонстрационна тестова мисия с екипаж до МКС. Според НАСА и Боинг “Старлайнър” ще е в готовност за полет през април.

Догодина се отваря следващият стартов прозорец към Марс, но за съжаление шансовете да станем свидетели на нова мисия до Червената планета са нищожни. Япония ще отложи възвръщаемата си експедиция до марсианската луна Фобос за 2026 година (първоначално се предвиждаше да лети догодина, но ракетата “Ейч-3” все още не е готова). НАСА все още предвижда да прати към околомарсианска орбита мисия “Ескапейд”, но дали това ще стане, зависи от готовността на ракетата на Блу Ориджин “Ню Глен”. И остава да видим дали Индия ще е готова с втората си орбитална околомарсианска мисия…

Но не Марс ни интересува основно през 2024 година, тъй като светът е обладан от истинска лунна треска! Освен шестте мисии, планирани от САЩ, както и японската “Слим”, догодина са предвидени и две лунни изстрелвания от страна на Китай! Отново в началото на 2024 г. ще бъде изстреляна ракета “Лонг Марч 8”, а на борда ѝ ще се намира ретранслаторният спътник “Чьечиао-2”, който ще осигурява комуникация с апаратите на обратната страна на Луната. Стига всичко да мине по план с “Чьечиао-2”, през второто тримесечие на годината ще бъде изстреляна и мисията “Чанг’e 6”. Тя представлява първият опит в историята на човечеството да бъдат взети проби от обратната страна на Луната и впоследствие да бъдат доставени на Земята!

chang-e-6.jpg

На илюстрацията – “Чанг’e 6”

През 2024 година очакваме дебюта на няколко нови ракети. Многострадалната ракета на Европейската космическа агенция “Ариана 6” ще направи своя първи полет, както и частната среднотоварна американска ракета “Неутрон” на фирмата Рокет Лаб. Иначе Рокет Лаб ще продължи да изстрелва малката ракета “Електрон”, като в края на следващата година фирмата е насрочила своя мисия до Венера. Чакаме най-накрая да полети и ракетата на Блу Ориджин “Ню Глен”, а може би и “Ракета 4” на Астра, макар че последното е слабо вероятно – фирмата е останала без никакви средства и може скоро да фалира. Китайската фирма Галактик Енерджи пък трябва да въведе в експлоатация ракетата “Палас-1”.

2023-Starship-Hotstaging-1024x845.jpg

“Старшип” ще е централен фокус на СпейсЕкс и през 2024 година.

След две изстрелвания на “Старшип” през 2023 година, очакваме фокусът на СпейсЕкс да остане състредоточен върху тази нова свръхтежка ракета и догодина. Но това не значи, че идва краят на ракетите “Фалкън 9” и корабите “Драгън”. Напротив – ако през 2022 г. фирмата на Мъск проведе 61 изстрелвания, а през настоящата 2023 г. гони 100 изстрелвания, през 2024 г. задачата е да бъдат изтреляни 144 ракети “Фалкън”! И ако досега станахме свидетели на полети веднъж на три-четири дни, догодина СпейсЕкс ще изстрелва по една ракета веднъж на два дни. Изумително!

Едно от изстрелванията, което очакваме с нетърпение, е през октомври – тогава посредством свръхтежката ракета “Фалкън Хеви” към юпитерианската луна Европа ще се отправи мисията на НАСА “Клипър”.

2022-23-june-bepi-colombo-mercury-1024x1

Снимка на Меркурий, заснета от “БепиКоломбо” през 2022 г.

В сферата на междупланетната космонавтика – мисията на Япония и ЕКА “БепиКоломбо” ще се сближи двукратно с Меркурий (на 5-ти септември и 2-ри декември). На 23-ти август мисията на ЕКА “Джус”, която през тази година бе изстреляна на осемгодишно пътешествие към луните на Юпитер, ще направи облитане на Луната и Земята. На 6-ти ноември мисията на НАСА “Паркър” ще се сближи с Венера.

dream-chaser.jpg

Малката совалка “Дрийм Чейсър”.

През 2024 г. трябва да дебютира нов товарен кораб, готов да обслужва МКС – това е първата совалка от серията “Дрийм Чейсър” на Сиера Спейс, кръстена с името “Тенасити”. Изстрелването е насрочено за месец април посредством ракетата “Вулкан”.

2023-16-nov-angara-nzh-rolled-launch-pad

Новата руска ракета “Ангара”.

Роскосмос очаква първият полет на новата руска ракета “Ангара А-5” от новата площадка на космодрума Восточний да бъде проведен през първата половина на 2024 година. Очакваме и нова безпилотна мисия на Русия – биоспътникът “Бион-М” трябва да бъде изстрелян през третото тримесечие, като на борда му ще има 1 500 плодови мушици. Биоспътникът ще работи в 1 000 – километрова околоземна орбита, много по-високо от текущата орбитална позиция на МКС, което ще позволи да се изучи как мушиците се адаптират в условията на по-интензивна космическа радиация.

След изключително успешна 2023 година, която включваше и кацане на Луната, Индийската космическа агенция е планирала да осъществи 12 космически мисии през 2024-та. Една от тях включва съвместен полет с НАСА на околоземен спътник с мощен синтетично-апертурен радар. Предстоят още няколко безпилотни полета, в това число първият орбитален, на новия кораб “Гаганян”, с който индийците се надяват да изстрелят астронавт през 2025-та или 2026-та. Възможно е да станем свидетели и на изстрелването на втората роботизирана мисия на Индия до Марс.

---


Харесват ли ви материалите на КОСМОС БГ? Можете да подпомогнете блога и неговия автор в Револют – @svetosauzx, да се абонирате в Patreon, или да изпратите сума през Paypal или Epay.

 

https://cosmos.1.bg/space/2023/12/08/2024-what-to-expect/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...