Отиди на
Форум "Наука"

Космическите изстрелвания през 21 век: разцвет за САЩ, подем за Китай и спад за Русия


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Космическите изстрелвания през 21 век: разцвет за САЩ, подем за Китай и спад за Русия

2023-year-statistics.jpg

Космическите полети от 2000 до 2023 година. Image credit : Anatoly Zak/RussianSpaceWeb.com

26 декември 2023 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. Независимият руски журналист и експерт Анатолий Зак изготви графика, изобразяваща всички космически изстрелвания през 21-ви век, от 2000 до 2023 година. Графиката показва разцвета на САЩ, подема Китай и бавния, но сигурен спад за Русия.

След тежка и упорита борба през 90-те години, когато Русия полага огромни усилия, за да комерсиализира останалите си от Студената война ракети, страната се превръща в лидер през по-голямата част от времето, с едно изключение – 2003 година. Само тогава САЩ успява да изпревари руснаците. След 2004 година в продължение на цяло десетилетие Русия бетонира мястото си на спътниковия пазар.

Десет години по-късно обаче, през 2014 година, е инвазията на Украйна от руснаците и на графиката веднага се вижда осезаемият спад. Русия все още е лидер в световните изстрелвания по инерция още година-две, но това се променя през 2016-та, когато САЩ изстрелва повече ракети… и руснаците вече никога не достигат първото място.

Китайският подем е бавен, но сигурен от началото на века. Графиката започва да расте по-интензивно след 2017 година, когато китайците се опитват да създадат ударно цялата си инфраструктура от метеорологични, навигационни, военни спътници – нещо, което западният свят винаги е имал, но Китай за пръв път трябва да създаде. На няколко пъти, особено през 2018 и 2019 година, Китай даже изпреварва САЩ.

Но разцветът на СпейсЕкс и Старлинк води до стръмен ръст на графиката за САЩ след 2021-ва година, като към края на 2023-та американците са на този етап недостижими. Статистиката ще се обърне едва след като китайските стартъпи станат толкова надеждни, колкото тези на Щатите.

Що се касае до Русия, според Анатолий Зак авариите на руските ракети “Протон” и анексията на Крим водят до категорична загуба на лидерската позиция, извоювана с такива тежки усилия през 90-те…

https://cosmos.1.bg/space/2023/12/26/space-launches-21st-century/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...