Отиди на
Форум "Наука"

Стари статични сайтове


Recommended Posts

  • Администратор

Преди много години имахме една инициатива и правихме малки статични сайтове, които нарекохме "Енциклопедии".

Тези сайтове изчезнаха във времето и наскоро се сетих, че може някой от вас да имат стари подобни проекти, които бихме могли да възродим както тук във форума така и бих дал възможност да се качат безплатно в интернет.

Та, имате ли такива стари или нови сайтове, които бихте искали да бъдат качени в интернет или вече са качени?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сайтовете по един или друг начин трябва да се поддържат и не е въпрос само на средства за хостинг. Стават неактуални, трябва да се променят неща в тях и т.н., което иска ангажираност.

Имах два статични сайта за сурва и за българите, чрез които исках да давам различна информация, включително проучванията си, но сайтовете вече не ги поддържам, по няколко причини. Първо, освен, че искаха хостинг, искаха и актуализациия на информацията, за което хем нямах време, хем беше свързано с допълнителни разходи. Програмата Dreamweaver, която ползвах за направата и коригирането им стана трудно достъпна в хакнат вариант, което изискваше да си я купувам, а това е неоправдан разход за ползите от съществуването на сайтовете. Второ, информацията, която бях качил на сайтовете вероятно е вдъхновила много хора да се интересуват от обичаите и миналото ни, но ако трябва днес да кача отново сайтовете бих махнал 50-60% от нещата в тях и бих оставал наистина стойностното от научна гледна точка. В моите проучвания, които бях качил там бих ревизирал доста неща, но и това изисква време и енергия, които не мога да отделя защото са насочени към други проекти. Трето, целите, които целях с пускането на сайтовете всъщност други започнаха да развиват много по-добре и активно, и съответно нуждата от сайтовете ми вече стана по-малка. Относно сурва през годините от както пуснах сайта си за обичая се промениха много неща и фестивала в Перник стана доста популярен, а Перник стана европейска карнавална столица. Относно историята на българите се появиха например момчетата от https://bulgarianhistory.org/, които действат доста активно и разпространяват по най-различни начини информацията, въпреки, че не изследват по-задълбочено неразгаданите въпроси от миналото за произхода на прабългарите. По тези въпроси обаче действат учените като Т. Чобанов и други, и малко по малко произхода се разгадава.

Така че, подобни енциклопедични образователни статични сайтове е добре да се възродят и да се поддържат в бъдещето, но трябва да се прецени съотношението разходи-ползи и на негова база да се вземат решения за качването им отново.

Един такъв сайт, който ще е полезно да се възстанови е сайта на Живко Войников http://www.bulgariistoria-2010.com, който той вече не поддържа, тъй като насочи усилията си към публикуване на проучванията си на хартия. Въпреки, някой спорни негови хипотези относно произхода на прабългарите и относно календара в  електронната библиотека на сайта имаше доста интересна колекция от историчски книги и статии, които съм използвал през годините.

Друг един такъв сайт, който ползвах и ще е полезно да се запази в бъдеще е https://www.protobulgarians.com/. Сайта все още е активен, но може скоро да изчезне поради възрастта на собственика му.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Администратор
On 27.12.2023 г. at 21:51, makebulgar said:

Сайтовете по един или друг начин трябва да се поддържат и не е въпрос само на средства за хостинг. Стават неактуални, трябва да се променят неща в тях и т.н., което иска ангажираност.

Точно поради тази причина аз предлагам да ги поддържам. 

Аз няма да се занимавам с актуализацията им, но ще ги държа живи, поне докато аз мога да си го позволя.

Този форум е от 2005 година, а много сайтове и форуми изчезнаха, които според мен можеше спокойно да си останат в пространството ако искаш като архиви.

Ако имаш контактите на Живко Войников и на https://www.protobulgarians.com/ бих се радвам да направим някакъв контакт и да си предложа услугите.

Твоя сайт, дай да го актуализираме - ако го имаш някъде, може да му направим субдомейн към форума - може да си направиш ако ти е по-лесно Блог тук към форума: https://www.forumnauka.bg/blogs/

 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
On 27.12.2023 г. at 21:51, makebulgar said:

.

Скривам ти мнението от съображение за сигурност.

Благодаря за отговора, ще ги потърся.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...