Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Крю Драгън, частна мисия аксиом - старт 19 януари 2024 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Пилотираният кораб Крю Драгън е на космодрума Кенеди за частна мисия до МКС

2024-crew-dragon-ready-flight-1024x683.j

Пилотираният космически кораб “Крю Драгън” – готов за полет. Photo credit : SpaceX

13 януари 2024 г. 16:15 ч.

Светослав Александров. Пилотираният космически кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън” пристигна на Площадка №39А на космодрума Кенеди за изстрелване на 18-ти януари в 00:11 ч. българско време. Четирима души ще полетят до МКС в рамките на третата мисия, организирана от фирмата Аксиом.

Командирът на мисията е бившият астронавт на НАСА Майкъл Лопез-Алегрия. Към него ще се присъединят италианският военен пилот Уолтър Виладеи, който миналата година летя в космоса по суборбитална траектория с кораба на Ричард Брансън “Юнити”, астронавтът на ЕКА Маркус Вант и турският астронавт Алпер Гезеравджи. Гезеравджи ще е първият гражданин на Турция, който ще полети в космоса.

Тъй като Лопез-Алегрия има както американско, така и испанско гражданство, предстоящият полет на “Крю Драгън” ще е исторически – това ще е първата орбитална пилотирана мисия, състояща се изцяло от европейци!

Предстоящата мисия представлява и първият пилотиран космически полет за новата 2024-та година, като до края на декември СпейсЕкс трябва да изстреля 7-8 кораба “Драгън”! Една от най-интересните експедиции, която все още чакаме, е “Поларис” – в хода на която частни астронавти ще се отдалечат на 1000 километра от Земята, невиждано от ерата на “Джемини” и “Аполо”.

https://cosmos.1.bg/space/2024/01/13/crew-dragon-arrives-kennedy/

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американският пилотиран кораб Крю Драгън с четирима души на борда излетя на частна мисия към МКС!

2024-19-jan-crew-dragon-launches-1024x52

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX/Axiom Space

19 януари 2024 г. 00:30 ч.

Светослав Александров. Първата пилотирана космическа експедиция за новата 2024-та година е вече в ход! Космическият кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън” с четирима души на борда излетя на 18-ти януари в 23:46 ч. българско време на комерсиална мисия, поръчана от американската фирма Аксиом Спейс.

Командирът на кораба е бившият астронавт на НАСА и опитен ветеран Майкъл Лопез-Алегрия. Към него се присъедини италианският военен пилот Уолтър Виладеи, който миналата година летя в космоса на кратко пътешествие с друг кораб – кораба “Юнити” на основаната от Ричард Брансън компания Върджин Галактик. Шведският астронавт Маркус Вант лети в космоса за пръв път, както и турският му колега Алпер Гезеравджи.

Гезеравджи е и първият гражданин на Турция изобщо, който достига космическото пространство.

Днешното изстрелване бе проведено след 24-часово закъснение, защото СпейсЕкс искаше да изчисти някои технически проблеми. Първият от тях касаеше закопчалките на парашутите – след предишното кацане на кораба “Карго Драгън” инженерите установиха, че някои от тях не са се разтворили според очакванията и това е довело до натоварване на парашутната система, макар и незначително, за да застраши мисията. Вторият от тях касаеше връзките между “Крю Драгън” и ракетата-носител “Фалкън 9”.

“Безопасността на екипажа е наш върховен приоритет. Ще изстреляме мисията само когато сме готови”, съобщи Бенджи Рийд, директорът на пилотираните полети на СпейсЕкс по време на вчерашната телеконференция. Очевидно 24-те часа са били достатъчни, за да могат техниците да се убедят, че ракетата-носител и корабът са в изправност.

За нуждите на днешното изстрелване бе използвана ракета-носител “Фалкън 9” с рециклирана първа степен, за която това бе пети полет. Преди степента е служила за извеждането в космоса на втората пилотирана мисия, организирана от Аксиом, на телескопа “Евклид” и на две партиди “Старлинк”. Днес нямаше никакви проблеми и на осмата минута след старта степента извърши меко кацане върху наземна площадка.

Пилотираният космически кораб “Крю Драгън” се очаква да се скачи с Международната космическа станция в събота, 12:15 ч. българско време. Мисия “Аксиом 3” ще продължи две седмици, като през това време астронавтите ще извършат редица експерименти в областите на физиката и космическата медицина. Целта на частната фирма Аксиом, освен да печели пари от продажбата на билети, е и да натрупа опит с ръководството на пилотирани мисии, който ще е нужен, за да може да бъде построена комерсиална станция в орбита. Първият модул на тази станция ще бъде изведен през 2026 г. и първоначално ще е прикачен към американския сегмент на МКС. По-нататък ще бъдат добавени още модули и след като МКС неизбежно бъде потопена в океана поради старост, тези модули ще се разкачат и така Щатите ще продължат да имат в космоса станция – макар и частна.

Що се касае до плановете на СпейсЕкс за тази година, днешното изстрелване бе първо от общо осем за корабите от серията “Драгън”, предвидени да бъдат изпълнени до края на декември. Освен останалите мисии по ротацията на МКС, очакваме с нетърпение още един частен полет – “Поларис”. Мисията, финансирана от милиардера Джаред Айзъкман, ще се отдалечи от Земята на разстояние 1 400 километра – невиждано от епохата на “Джемини” и “Аполо”.

Видеозапис от днешното изстрелване:

https://cosmos.1.bg/space/2024/01/18/crew-dragon-launches-2/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американският пилотиран кораб Крю Драгън се скачи с МКС!

2024-20-jan-crew-dragon-docks.png

На кадъра: прикаченият кораб “Крю Драгън” към МКС. Photo credit : SpaceX/Axiom Space

20 януари 2024 г. 13:00 ч.

Светослав Александров. Днес в 12:42 ч. пилотираният космически кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън” извърши успешно скачване на Международната космическа станция.

На борда на станцията пристигнаха четирима души: бившият астронавт на НАСА и опитен ветеран Майкъл Лопез-Алегрия, италианският военен пилот Уолтър Виладеи, шведският астронавт Маркус Вант и турският астронавт Алпер Гезеравджи. Гезеравджи е първият турчин, който лети в космоса и първият, който пристига на МКС.

Това е третата частна експедиция, организирана от американската фирма Аксиом 3. Очаква се експедицията да продължи две седмици, в хода на които ще бъдат извършени серия от научни опити в сферите на материалознанието, биологията и космическата медицина. Специален експеримент от Турция на име Вокалкорд ще тества нов изкуствен интелект, който може да диагностицира десетки заболявания.

След приключването на мисията “Крю Драгън” ще се разкачи от МКС и ще се завърне на Земята посредством приводняване край бреговете на Флорида.

https://cosmos.1.bg/space/2024/01/20/crew-dragon-docks-iss-4/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Крю Драгън с четирима души се завърна на Земята!

2024-9-feb-axiom-3-splashdown.png

Кадър от днешното завръщане на кораб “Крю Драгън”. Photo credit : SpaceX/Axiom

9 февруари 2024 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Първата орбитална пилотирана космическа експедиция за 2024 г. завърши успешно! Корабът на СпейсЕкс “Крю Драгън” с четирима души на борда се завърна на Земята днес в 15:30 ч. българско време посредством приводняване в близост до бреговете на Флорида. Това бе третата мисия, организирана от американската фирма Аксиом.

На Земята се прибраха бившият астронавт на НАСА и настоящ служител на Аксиом Майкъл Лопез-Алегрия, италианският военен пилот Уолтър Виладеи, шведският астронавт от резерва на ЕКА Маркус Вант и Алпер Гезеравджи – първият турчин, посетил космическото пространство.

Четиримата астронавти изпълниха над 30 научни експеримента на борда на Международната космическа станция в сферата на физиката и космическата медицина. Престоят им продължи повече от 20 дни при планирани две седмици. “Крю Драгън” трябваше да се завърне на Земята още в неделя, но лошо време доведе до неколкодневни отлагания.

Това бе една от най-интригуващите космически експедиции с екипаж, планирани за 2024 година. Следващата частна експедиция е “Поларис Доун”, която ще включва първото отдалечаване на разстояние 1 400 километра от Земята, рекорд след приключването на програмите “Джемини” и “Аполо”. Първоначално се планираше тя да бъде осъществена през април, но сега според организаторът и милиардер Джаред Айзъкман е насрочена за лятото. Айзъкман е категоричен, че срокът ще бъде спазен.

Преди това, в края на февруари или в началото на март, друг кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън” с трима американци и един руснак, ще се отправи към МКС, като това ще е осмата експедиция, която фирмата на Мъск трябва да изпълни към станцията по заявка на НАСА във връзка с ротацията на постоянния екипаж.

Също месец март се очаква да излети пилотираният космически кораб на Русия “Союз МС-25” с руснак, белорускиня и американка. А през април очакваме най-после да дебютира многострадалният кораб на Боинг “Старлайнър” с екипаж.

https://cosmos.1.bg/space/2024/02/09/crew-dragon-returns-to-earth/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...