Отиди на
Форум "Наука"

Нова японска ракета Ейч-3 : най-накрая успех!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Новата ракета Ейч-3 достигна орбита!

2024-h-3-reaches-orbit.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : JAXA

17 февруари 2024 г. 09:49 ч.

Светослав Александров. Японската космическа ракета “Ейч-3” (H-3) успя от втория път! Тази нощ тя бе изстреляна в 02:22 ч. българско време от космическия център Танегашима и за разлика от дебютния полет преди близо година, сега всичко мина наред.

Напомням на читателите, че по време на дебюта на 7 март 2023 г., втората степен на “Ейч-3” не успя да се запали и бе загубен тритонният спътник “ALOS-3”, който трябваше да се използва за своевременна реакция при природни бедствия. Спътникът струваше близо $280 милиона – т.е. това бе изключително болезнена загуба за Японската космическа агенция, която може да се сравни с това, ако НАСА бе загубила мисия от класа на успешните мисии от програмата Дискавъри – “Марс Патфайндър”, “Лунар Риконисънс Орбитър” или “Луси”.

Затова този път на борда на “Ейч-3” бе качен макет на основен спътник, за да може Япония да се увери, че ракетата вече е безопасна. Единствено като вторичен полезен товар бяха качени два микроспътника – CE-SAT-IE и TIRSAT.

Миналогодишният провал доведе до забавяния в план-графика на японските изстрелвания и дългоочакваната мисия до марсианската луна Фобос, която трябваше да е факт тази година, сега се очаква да лети през 2026 година.

Напомням на читателите, че Япония започна да разработва “Ейч-3” през 2013 година. Датата на първия старт първоначално бе насрочена за 2020 година, но заради ред причини настъпиха продължителни отлагания. Японците възлагат големи надежди на “Ейч-3”, но дори и сега е неясно изобщо какво бъдеще ще има тази ракета, особено на фона на възхода на СпейсЕкс. Пред нея има два фундаментални проблема.

Първият е, че даже и сега да е първоначално успешна, “Ейч-3” е нова ракета и няма как да се предложи на пазара като утвърден и надежден носител, какъвто е “Фалкън 9” със своите 298 успешни полета. Вторият проблем е още по-сериозен: когато разработката на “H3” започна през 2013 г., японците още не мислеха за възвръщаемост – СпейсЕкс успяха да постигнат своето първо кацане на първа степен чак през 2015 г. и изстреляха за пръв път рециклирана ракета две години по-късно, през 2017 година. Сега, шест години по-късно, обликът на космонавтиката е коренно различен, а всяка нова ракета без елемент на възвръщаемост ще се сблъска със сериозни трудности в бъдеще.

Но все пак фактите са факти – новите ракети от среден и тежък клас, които претърпяха дългогодишни забавяния, през 2024-та година най-после се появяват на бял свят. През януари дебютира американската “Вулкан”, сега японската “Ейч-3”. Това лято, живот и здраве, ще станем свидетели и на европейската “Ариана 6”. Ако не друго, поне СпейсЕкс вече не са единствени в света (без да броим Китай)…

Видеозапис от днешния полет:

https://cosmos.1.bg/space/2024/02/17/h-3-reaches-orbit/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...