Отиди на
Форум "Наука"

Фолклорно-езиковедски въпрос


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Ако чуете този текст, както и други на български говор от Банат, ще видите, че в него се съчетават западно-българско и източно-българско звучене. Димитър Маринов споменава, че българите в Нишки санджак през 19 век, за голямо негово учудване, говорели като тези от Източна България, а не като тези в родния му Лом, например.

Може ли някой да обясни това?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Може би отговора се крие в преселението на една група от един край в друг. Такива случаи има много. Вероятно и тази близост на говора може да се дължи на това. Моя край - Еленския Балкан спада към етнографската група балканци. Въпреки това има преселници от Македония и шоплука. Естествено, че тези хора, които са си сменили местообиталището да са си съхранили диалекта.

Аз съм от Елена, но от няколко години живея и работя във Варна. Независимо, че съм откъсната от средата, в която съм израснала, аз лично се стремя да си запазя моя еленски диалект. Мисля, че успявам, щом на хората тук им прави впечатление моя говор. Характерното за него е ъ-то. В района на Елена и Търново се заменя гласната -а в края на думата с гласната -ъ. Това обаче има обяснение. Преди езиковата реформа всяка дума в българския език е завършвала на ъ. Впоследствие - ъ-то е махнато, но и до ден днешен -ъ-то се изговаря.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

:):) Поздрави:) Елена е един от най-хубавите райони:))

Да, наистина, може да се дължи на преселване. Банатските българи доколкото знам са бежани от Чипровското въстание. Като имаме предвид написаното от Д,Маринов за Ниш, излиза, че се очертава един регион от двете страни на северния дял на Стара планина, където двата основни български диалекта са тотално смесени. Бежанци от Чипровци има и в Котелско, но не много, говорът там обаче си остава типично източен, подобен на еленския :):):) ... може би поради малкия брой.

За да се смеси така езика, значи имаме смесване на равен приблизително брой от едната и другата група в някакъв исторически период. Обаче дали е така.... може би в някакъв предосмански период, или в началото на османците там са отишли бежанци от търновски и пр. ... ???

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...