Отиди на
Форум "Наука"

Намаляваме с 40 хиляди души през 2006 г.


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Населението в България намалява, сочи Планът за демографско развитие на страната през 2007 година, приет днес от кабинета.

През 2006 година населението в България е намаляло с 39 460 души, или с 0,5 на сто в сравнение с 2005 г.

В края на 2006 г. по предварителни данни на Националния статистически институт населението на България е било 7 679 290 души.

Като основен приоритет за кабинета документът сочи насърчаването на раждаемостта.

От 2003 г. се наблюдава постепенно увеличаване на броя на ражданията, както и слабо изместване на ражданията към по-високи възрастови групи.

Наблюдава се и нарастване на раждаемостта в социално уязвими групи, което поставя децата още от самото им раждане в риск от социално изключване. На 100 живородени деца около 70 са от такива социални групи.

Съществува и ясно изразена тенденция с нарастване на образователното равнище на майката да намалява средният брой на децата, родени от нея.

Като причини за ниската раждаемост се сочат смяната на семейната с извънсемейна икономическа зависимост и форми на производство. Вследствие на тази смяна икономическата полза от големия брой деца силно намалява.

След смяната на селския с градския начин на живот сред най-важните фактори при вземане на решение за раждане и отглеждане на дете са възможностите за успешна бъдеща професионална реализация на децата и родителите, доброто здраве, възможностите за образование, квалификация и трудова реализация.

Влияние оказват конкуренцията на пазара на труда, осигуряването на заетостта, рискът от безработица, ниските доходи за някои категории труд.

Особено силно влияние върху възпроизводството на населението оказва външната миграция, в която участват предимно младите хора.

Неблагоприятните икономически и финансови условия създават трудности за голяма част от българските семейства при отглеждането, възпитанието и образованието на децата.

Влияят и заниженото качество на медицинското обслужване, недостигът на детски ясли и детски градини, скъпото образование, несигурната социална среда - престъпност, болести, замърсявания, наркомании и др.

Единадесет приоритета набеляза правителството в Годишния план за изпълнение на националната стратегия за демографско развитие на страната.

По първия приоритет - насърчаването на раждаемостта чрез създаване на благоприятна среда за отглеждане и възпитание на децата, са предвидени конкретни мерки.

По програмите „Подпомагане на семействата с деца" и „Предоставяне на социални помощи при прилагане на диференциран подход" са предвидени съответно 270 735 500 лева и 110 900 000 милиона лева.

Ще продължи подпомагането на децата от бедни семейства, като се дава предимство на издръжката им в детски предучилищни заведения, безплатното столово хранене, подпомагането с учебници, облекло и др.

Ще бъде проведено проучване на семейните модели, нагласи и факторите, обуславящи решението на младите хора за раждане и отглеждане на деца.

Ще се стимулира равенството между половете, както по отношение на трудовата реализация, така и по отношение на отговорностите в семейството, свързани с отглеждането на децата. По бюджета на Агенцията по заетостта за това са предвидени над 3 милиона лева, а по бюджета на НОИ - повече от 4 милиона лева

Планът за 2007 г съдържа 120 мерки в областта на социалната политика, здравеопазването образованието, културата и др.

Набелязаните приоритети включват увеличаване на средната продължителност на живота, значително намаляване на броя на емигриращите млади хора в репродуктивна възраст, разработване на национална имиграционна политика.

Сред приоритетите са и преодоляването на последиците от застаряването на населението, подобряването на репродуктивното здраве и превенция на стерилитета.

Приоритетни области са още повишаването на общото образователно равнище, дамографската информираност и сексуално-репродуктивната култура на населението, осигуряване на равни възможности за пълноценен репродуктивен живот в добро здраве за всички социални групи, както и развитието на солидардност между поколенията.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Еднократни помощи при раждане, месечни помощи за отглеждане на дете до една година, както и месечни суми за подпомагане на дете до завършване на средно образование са сред мерките за насърчаване на раждаемостта, които правителството прие. Те са записани в плана за тази година за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие до 2020 година.

Сред другите мерки за насърчаване на заетостта са целевите помощи за ученици, както и месечни еднократни целеви помощи за наеми и други помощи. За това са отпуснати общо повече от 380 милиона лева от бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

Ще продължи подпомагането на деца от бедни семейства, като се дава предимство на поемането на издръжката им в детски градини и ясли, безплатно столово хранене, подпомагане с учебници и облекло.

В края на миналата година населението на България е наброявало 7 милиона 679 хиляди 290 души, като само за една година е намаляло с 39 хиляди 460 души или половин процент. От 2003 година обаче, се наблюдавало постепенно увеличение на ражданията, като през 2006-та те са били 73 хиляди 978, или с 2903 повече от преходната 2005 година.

От 100 новородени обаче 70 са от социално уязвими групи от населението.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Противно на много хора, аз мисля, че този процес не е толкова фатален. Първо, едно бъдещо добро състояние в България би го разрешил бързо, за около 15-20 год. Второ, колкото повече българи живеят на запад и не прекъсват връзките си с България, толкова по-добре и за тях и за Бълагрия и българите вътре в нея, предвид "вътрешното" й състояние.

А и "социалната уязвимост" - че то като са 70% бедните, това говори не са социална уязвимост, а за необходимост от промени:)))

Моментни трудности, бих казал. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

И е така и не е…

В момента в България има наистина много бедни хора…и това е на лице…

Преди време четох една статия в един вестник и там имаше снимка, на която се показваше една възрастна жена да носи сено по обем 2-3 пъти повече от нея на гърба си…и отдолу пишеше следното:

„Тя няма намерение да емигрира от своето село. Нейните внуци обаче отдавна са или в големия град, или по широкия свят.”

Много хора не съзнават (най-вече в големия град) как стоят нещата из малките селища или както те ги наричат всичките – провинцията.

Тук живота е по спокоен и хората са се примирили отдавна…, че техните деца и ще заминат…, но всичко това е за добре…

Сега колко е на добре тази емиграция не знам, но тук остава все по застаряващо поколение…, но аз четох някаква статистика на скоро за раждаемостта и как скоро няма да ни стигнат училищата…колко е вярно не знам…, но според мен трябва правителството да се погрижи това да се превърне в действителност и всичките млади хора които говорят постоянно как ще заминават из чужбина да си променят мнението и да останат тук…

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Държава - България

Население - 7 726 000

Раждаемост - 8,6

Смъртност - 14,4

Детска смъртност - 12,5

Надежда за живот (средна възраст) - 72,6

Брой деца (средно) на една жена - 1,23

Прираст (-5,8)

Население над 65 г. възраст (над трудоспособна възраст) - 1 282 000

http://www.ined.fr/fr/pop_chiffres/pays_du_monde/

http://www.ined.fr/fr/

Institut National d'Etudes Demographiques de France

Френски Национален Институт за демографски изследвания ( проф. Бернард Делмас / prof. Bernard Delmas )

Bernard DELMAS, University of Lille-1, Association "Charles Gide"

http://www.univ-lille1.fr/sceco-intranet/e...&typeInfo=3

http://www.univ-lille1.fr/sceco-intranet/e...AS/delmas_b.jpg

Този велик преподавател ме учеше на демография в Университета за науки и технологии в Лил, Франция

http://ustl1.univ-lille1.fr/projetUstl/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...