Отиди на
Форум "Наука"

Прераждането на древния Рим


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Малцина са изкушените от миналото, които поне веднъж не са си представяли, че са попаднали в древния Рим, в Рим на плебеите и патрициите, на робите и свободните граждани, на императорите и сенаторите. Е, сега това вече е отчасти възможно, и не само благодарение на полета на въображението, но и на усилията на десетки специалисти от Италия, САЩ, Великобритания и Германия.

Само разгледайте сайта http://www.romereborn.virginia.edu/

На специална церемония миналата седмица в Рим кметът на Вечния град Валтер Велтрони официално даде ход на един проект, отнел 10 години и погълнал над 2 млн. долара, за съживяването на древния Рим. Базиран в университета на Вирджиния и започнат в университета на Калифорния, проектът е дело на архитекти, компютърни специалисти и археолози и възстановява дигитално величествения град, така както е изглеждал в началото на IV век, малко преди началото на упадъка на Римската империя.

"Прероденият Рим" (Rome reborn 1.0) представя практически целия град, обграждан от Аврелиановата стена към 320 г. сл.Хр. по време на управлението на Константин Велики, императорът, приел християнството за официална религия в империята. По това време градът е истинска поликултурна столица на цивилизования евро-средиземноморски свят, а населението му е около 1 млн. души. Тъй като проектът е дигитален, той лесно може да бъде осъвременяван и променян в зависимост от новите открития, засягащи Рим от епохата, посочва Бърнард Фришър, директор на "Прероденият Рим" и на Института по модерни технологии в хуманитарните науки към вирджинския университет. В недалечно бъдеще авторите на проекта предвиждат той да бъде "клониран", така че да представя еволюцията на града от късната бронзова епоха (X в. пр.Хр.) до варварските нашествия и падането на Рим през V в. сл.Хр.

Благодарение на сложния софтуер, с който е изработен "Прероденият Рим", посетителите на сайта могат да огледат отвисоко древния град, да се разходят из Колизея и из форума, да влязат в Сената, да видят десетки храмове, да обходят общо около 10 000 сгради. Визията е импозантна, а единственият сериозен минус е безлюдността на виртуалните старини. Но въпреки това и специалисти, и любители могат добре да си представят как са изглеждали в цялост тези иначе твърде добре познати от писмени източници сгради. Не си мислете обаче, че външният им вид е изобретение на софтуерните специалисти. Зад "Прероденият Рим" се крият усилията на стотици учени. В проекта пряко и косвено участват освен университетите на Вирджиния и Калифорния и Миланската политехника, италианското министерство на културата, Музеят на римската цивилизация в Париж, университетът "Бат", Германският археологически институт, университетът на Охайо, университетите във Флоренция, Лече и Рим и Ватиканските музеи. Спонсори пък са "Интел", "Майкрософт", "Алиталия", Националната научна фондация на САЩ, "Мултиджен-парадигм", фондация "Андрю Мелън", колежи и департаменти към Калифорнийския университет и още десетки компании и фондации.

Името на проекта е вдъхновено от названието на книгата на Флавио Биондо Roma Instaurata ("Възстановеният Рим"), написана през 40-те години на XV век. Тогава той е бил папски секретар и с труда си е поставил основите на римската археология. "Прероденият Рим" всъщност продължава традицията за реконструиране на древната столица на света отначало със слова, после с двуизмерни, а накрая и с триизмерни модели. Най-известният е моделът в Музея на римската цивилизация, започнат през 30-те години на XX век и завършен през 70-те. В недалечно бъдеще виртуалният модел ще бъде достъпен в специален център край Колизея и така всеки посетител на Вечния град ще може да се запознае с древния Рим, преди или след като е видял реалните останки. Иначе сайтът е отворен за всеки любопитен и изкушен от историята.

post-471-1182173451_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...