Отиди на
Форум "Наука"

Реактивен пехотен огнемет


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Реактивен пехотен огнемет РПО-А

Предназначен е за поразяване на укрити огневи точки на противника, за изваждане от строя на леко бронирана и автомобилна техника.

Той има еднократна употреба. В походно положение се пренася в денк на гърба. Денкът се състои от два огнемета. За привеждане на огнеметите от походно в бойно положение трябва да се издърпат две метални ръчки, които ги съединяват в денка. Времето за привеждане в бойно положение е 30 секунди. Огнемятането става от три положения: "в стоеж", "на колене" и "в легнало положение", а може и от специален окоп от всички тези положения.

Огнеметът се състои от три основни части: Контейнер, обвивка (на боеприпаса) в събирателя и двигател. Контейнерът осигурява пуск на обвивката, транспортиране и съхранение на огнемета в събирателя. Обвивката осигурява движението на огнената смес към целта и привеждане в бойно положение. А тя на свой ред се състои от цилиндрична част, пълна с огнена смес, запалително-взривен заряд и инерционен взривител. Двигателят дава началната скорост на обвивката (125 м/с) и компенсира ритането при изстрел.

Тактическо-технически характеристики:

Калибър - 93 мм

Максимална далекобойност - 1000 м

Прицелна далекобойност - 600 м

Маса на огнемета - 11 кг

Дължина - 92 см

Маса на огнената смес - 2,1 кг

Маса на денка - 22 кг

Разчет - 1 човек

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Реактивен пехотен огнемет РПО-З

Предназначен е за създаване на огнища на пожари в различни видове постройки и съоръжения, в автомобили и на открити местности. Той също е за еднократно приложение. Устройството, както и основните му тактико-технически характеристики са същите като тези на РПО-А.

Реактивен пехотен огнемет РПО-Д

Предназначен за заслепяване от дим на разчети на огневи средства и наблюдателни пунктове с цел да се обезпечат бойните действия на огнеметчиците. Огнеметът е за еднократна употреба, а принципът на действие и устройството е като на РПО-З и РПО-А. Масата на димовата смес е 2,3 кг.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...