Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Ще има ли отново торент тракери в България

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Здравейте

Ще има ли отново торент тракери в България. Според информацията в интернет ГДБОП и отдели Киберсигурност са направили големи усилия за да спрат замунда, зелка и аренабг. В резултат на това съм принуден да тегля любимите си филми и сериали от торент тракера Залива на пиратите и RuTracker.

Въпроса ми е ще може ли пак да си тегля пак. Сървърите им предполагам имат бекъп и ще е лесно да се възстанови.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 13 часа, insighting said:

Те не са ли в разрез с авторското право?

Да, точно това е и проблема да ги спрат.

Вижте какви пише на началната им страница сега. Доста институции са се обединили ( съединението прави силата) и направо са ги спрели. Въпроса е дали самите торент тракери си имат резервно копие. Ако нямат е много лошо.

През годините са правили много опити да ги спрат, но този е най успешен.

Просто в тези торент тракери имаше филми и доста неща направени за българи ( филми с бг аудио, DUAL аудио и много други. )

То и ChatGPT е направен с материали с авторско право до известне степен, но поне създателите му имат кинти.  Както се казва - което не става с много пари ще стане с адски много пари!

Редактирано от arheolog
  • Потребител
Публикувано

Не ползвам торент сайтове и предпочитам филми със субтитри. Макар че напоследък чак нищо няма за гледане. По TV-то въртят все едни и същи неща, а тубата вече я заливат с клипчета, генерирани с AI.

Доколкото знам торентите обменят файлове, но не ги съхраняват, а и легитимността им едва ли се проверява. Докато изкуственият интелект е замислен да бъде помощник в различни области и би трябвало да е проектиран да спазва авторските права.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, insighting said:

По TV-то въртят все едни и същи неща, а тубата вече я заливат с клипчета, генерирани с AI.

Относно ТВ не ми се занимава с абонаменти и разни оператори. Когато реша да видя БТВ, Диема, Планета отварям нужния сайт и гледам за кратко.

Ако YouTube реално в момента се залива с клипчета генерирани от AI представете си какво ще е в бъдеще. Вероятно първият 30 минутен филм направен с ИИ ще се появи скоро. Дори и сега има проекти, но са с доста лошо качество. Всеки иска добро качество в днешно време.

Ако замундата наистина е изчезнала клипчетата и филмите съвсем скоро ще си ги правим ние самите. Дори и трейлърите към тях. Аз редовно правя постери за филми с Gemini и съм удивен от тази нова система. Напоследък в YouTube масово има клипчета от Behind the scenes ( зад кадър )на филми като Титаник, Аватар, Мортал Комбат, Матрицата.... списъка е дълъг. Отначало ако човек не е запознат с филма изцяло наистина би повървял на тези ИИ генерирани видея. 

Редактирано от arheolog
  • Потребител
Публикувано
Преди 5 часа, arheolog said:

Дори и сега има проекти, но са с доста лошо качество. Всеки иска добро качество в днешно време.

Платените версии ИИ са с добро качество.

Преди 5 часа, arheolog said:

Ако YouTube реално в момента се залива с клипчета генерирани от AI представете си какво ще е в бъдеще. Вероятно първият 30 минутен филм направен с ИИ ще се появи скоро.

От всичко изгледано до момента най ми допадна това филмче:

• Глобален Модератор
Публикувано
On 12.02.2026 г. at 1:10, arheolog said:

Ще има ли отново торент тракери в България. Според информацията в интернет ГДБОП и отдели Киберсигурност са направили големи усилия за да спрат замунда, зелка и аренабг. В резултат на това съм принуден да тегля любимите си филми и сериали от торент тракера Залива на пиратите и RuTracker.

Въпроса ми е ще може ли пак да си тегля пак. Сървърите им предполагам имат бекъп и ще е лесно да се възстанови.

Дали ще има - божа работа. Замундата работеше до преди два дена, сега не е достъпна.

Колкото до тегленето -  - доста пълна база под формата на магнет-линкове се намира ТУК - там е базата на Замундата и Арената. Може да търсиш само по заглавие. Връзката с пировете е по DHT, така че често трябва да се чака дълго.

За съжаление съдържанието преди 2008 (ориентировъчно) е оформяно като private торент и не може да се ползва DHT (а трекерът вече го няма за да осъществява връзката с пировете), затова е недостъпно дори с магнет-линкове. Така че засега толкова. А и тази форма на предлагане на магнет-линкове е не много законна и се преследва, така че и това е временно.

• Потребител
Публикувано

Рано или късно ще ни ги резнат на 100%. Засега поне все още има някакъв достъп.

Колкото до авторските права, това за мен е най-голямата измама. Заговори ли се за авторски права, всичко живо спира да говори за правата на потребителите. Филмите които съм изтрил след 15 минути гледане, са много повече от тези за които считам че си заслужават парите да ги гледаш. Ако са от интернет или на носител, никой не ти връща парите, защото по презумция вече си изконсумирал "авторското право". И изобщо не се интересуват че 15 минути ти се е гадело и не си догледал "авторското произведение" сътворено с "титанични" интелектуални усилия. При книгите е същото.

Във всички други сфери можеш да направиш рекламация на продукта който си закупил, но при авторското право, нямаш права като потребител. Затова: Торенти.

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 13 минути, ramus said:

какъв, примерно? Уж следя за промените, но е възможно да съм пропуснал нещо

Предполагам Янков има пред вид по принцип торент-трекери. Чужди има такива много, и работят перфектно. На практика са неунищожими :) 

Ето ти няколко списъка:
https://unblock-it.com/

https://torrentbay.st/

А субтитри може да се търсят по сайтовете за субтитри, или да се превеждат от западните, с ИИ например.

• Потребител
Публикувано
Преди 20 минути, ramus said:

какъв, примерно? Уж следя за промените, но е възможно да съм пропуснал нещо

Питай Гугъл, има си инструкции. На ръба на правилата на форума сме. Но има начин за влизане.

Но говорех принципно.

• Потребител
Публикувано
Преди 37 минути, Янков said:

Колкото до авторските права, това за мен е най-голямата измама. Заговори ли се за авторски права, всичко живо спира да говори за правата на потребителите. Филмите които съм изтрил след 15 минути гледане, са много повече от тези за които считам че си заслужават парите да ги гледаш. Ако са от интернет или на носител, никой не ти връща парите, защото по презумция вече си изконсумирал "авторското право". И изобщо не се интересуват че 15 минути ти се е гадело и не си догледал "авторското произведение" сътворено с "титанични" интелектуални усилия. При книгите е същото.

Книгите вече предлагат безплатен фрагмент до десетина страници за запознаване със съдържанието. Ако началото не грабне читателя, нататък няма смисъл от четене. 

По същия начин след всеки трейлър могат да залепят 15-тина минутки от началото на филма, за да се ориентира зрителят. 

• Потребител
Публикувано
Преди 37 минути, insighting said:

Книгите вече предлагат безплатен фрагмент до десетина страници за запознаване със съдържанието. Ако началото не грабне читателя, нататък няма смисъл от четене. 

По същия начин след всеки трейлър могат да залепят 15-тина минутки от началото на филма, за да се ориентира зрителят. 

Когато не си заслужава купуването, всичко което има смисъл е в тези 10 страници, или 15 минути.

Има си разработена система и тя се нарича плащане на авторските права през трети лица. По-известна като реклами. Телевизиите още си я карат така. Това което искат държателите (не авторите, защото техните права са продадени) е още и още пари. Затова става въпрос. За още повече пари.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 56 минути, insighting said:

Ако началото не грабне читателя, нататък няма смисъл от четене. 

Лично за мен това е напълно сбъркан начин - нито филмите, нито книгите се определят като съдържание по 'първите си страници или минути'. Това просто няма как да стане - особено за по-сериозни четива.

Да не говорим че това може да се ползва и за рекламни трикове - зарежда се "интересното и привлекателносто в началото", за да се зариби закупуването... И после - квото и да е, щото парите са дадени. 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, scaner said:

Предполагам Янков има пред вид по принцип торент-трекери.

Сега - нека направя някои разяснения за да се знае повече, ще споделя :

Торенттракерите които досега бяха в БГ-пространството бяха с остарели варианти на споделяне, което съвсем естествено беше да се провали в новите условия на България в ЕС. 

Проблемът с подсъдността е следния - не е подсъдно да се свали софтуера, а после споделянето му с други вече е критичното и попада под ударите на закона. Нека хората, които разбират от правната материя го разяснят или ми напишат че греша, но да се знае. 

Торентите както бяха досега, даваха пряка информация кой сваля, кой след това раздава "сийдва". Това се правеше заради изискванията за "точки" и беше основна мярка за да се катализира раздаването от на други от тия, дето вече са свалили. Ето тук е проблема - в сайта е налична информация кой сваля и кой раздава, защото тя минава през него и това е в част от структурата на самия генериран ТОРЕНТ-ФАЙЛ, чрез който се организира целия процес по сваляне и споделяне с други. Оттам идва и самото име на такива сайтове ТРАКЕРИ - от ТРА(е)КИНГ ( следене, проследяване - най-общо)

Именно с цел преследване от закона има други варианти за споделяне - нарича се "МАГНЕТлинк" MAGNET-link. Принципно всеки торент си върви и с такъв линк. С него беше по-удобно защото се прескача системата за следене (traking) но инерцията и навиците на обикновения потребител се оказаха решаващи, а и инерцията на самия сайт да следи за 'точките' се оказа проблем.

Именно заради това свалиха и самите сайтове, въпреки че властите им отнеха само домейн адресите и така общия достъп до тях. Но като сайтове ЗАМУНДА работеше до към края на миналата седмица. Свалиха го заради това, че хората дори със сложен достъп продължаваха да си свалят чрез торент-файл и при сегашните обстоятелства имаше риск да се разкрият и попаднат под закона твърде много хора, видими през тракера. 

Заради всичко това основните организатори преминаха на чудесен трик с който се решават всички проблеми, но той не е да се влиза по стария начин, а съвсем нов вариант на достъп. Централен сайт, който е само търсачка. С нея се търси на всеки нужното, но се предлагат само с МАГНЕТ-стрингове. Всички торент-програми работят и отварят такива линкове и не би трябвало въобще да е налице проблем с това. За любопитните - на лични. 

Има и още нещо, което искам да отбележа - основният натиск за атаката към трите ни бг-сайта беше не толкова заради американските или европейски изисквания, а заради българските телевизии и кабелни канали и споделянето в торентите на тяхно съдържание.

Разбира се т.н. "Български телевизии" в голяма степен големите от тях са също на чуждестранни собственици... и сред цивилизования свят към който се присъединихме окончателно в началото на годината това вече е част от 'цената'.

Хората на запад отдавна са се научили за всичко да си плащат. И не е по лесния начин - със строги законови мерки, от големи глоби, до затвор. Няма начин и посоката е ясна - българският обикновен потребител също ще стигне до това.

Въпреки всичко - глобализмът също има своя дял и много от начините за споделяне на файлове (каквито и да са) остават извън влиянието на законите в западния свят. Въпросът е... че всеки трябва да е наясно с риска, който поема. 

Използването на VPN също ще стане задължителна част от тия, които са компютърно и мрежово по-грамотни, за да могат да поемат "този риск"... 

Редактирано от ramus
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 21 минути, ramus said:

Но като сайтове ЗАМУНДА работеше до към края на миналата седмица. Свалиха го заради това че хората дори със сложен достъп продължаваха да си свалят чрез торент-файл и при сегашните обстоятелства имаше риск да се разкрият и попаднат под закона твърде много хора, видими през тракера. 

Да разграничим сайта от трекера. Трекерът, на който можеха да се видят адресите, спря в момента на блокиране на сайтовете. От тогава тегленето чрез торент-файлове стана еквивалентно на теглене чрез магнет линкове - в клиента лесно можеше да се види, че трекерът не се кънектва. Тъй като трекерът беше спрян, никой нищо не можеше да види там никакви адреси на теглещите. Единствено на собственият клиент можеше да се видят адресите на закачените към него, което е неизбежно. Така че не това е причината от седмица да не работи сайта...

Преди 27 минути, ramus said:

Заради всичко това основните организатори преминаха на чудесен трик с който се решават всички проблеми, но той не е да се влиза по стария начин, а съвсем нов вариант на достъп. Централен сайт, който е само търсачка. С нея се търси на всеки нужното, но се предлагат само с МАГНЕТ-стрингове. Всички торент-програми работят и отварят такива линкове и не би трябвало въобще да е налице проблем с това. 

Това също се счита за незаконно, и такива сайтове се преследват и затварят. Не е лесно, преди година и нещо успяха да затворят най-големият магнет-линк дистрибутор Magnet DL. Но такива сайтове се множат като гъби, пред вид трудното им преследване.

• Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, scaner said:

Трекерът, на който можеха да се видят адресите, спря в момента на блокиране на сайтовете.

всъщност - не беше така, според мен.

Който го отваряше (като мен) до преди няколко дни, можеше да види спокойно цифрите на сидърите и личърите в него. А това значи че е налично инфо за тях и през ИПадресите те стават уязвими към закона. 

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 6 минути, ramus said:

Който го отваряше (като мен) до преди няколко дни, можеше да види спокойно цифрите на сидърите и личърите в него. А това значи че е налично инфо за тях и през ИПадресите те стават уязвими към закона. 

Цифрите просто не се обновяваха - по причина, че трекерът мълчеше. Обновяването на страниците показваше едни и същи цифри в различно време. Можеше да се забележи, че новите ъплоуднати торенти даваха 0 като брой пиъри и брой изтегляния, и въпреки това се точеха добре (проверено). 

Както и да е.

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, Янков said:

Това което искат държателите (не авторите, защото техните права са продадени) е още и още пари. Затова става въпрос. За още повече пари.

Явно искат да им се плаща за всеки пуск, както заведенията плащат, когато пускат музика на клиентите си. 

По принцип p2p мрежите, юридически погледнато, извършват не точно обмен на файлове, а тяхното копиране и възпроизводство. 

Напр. Napster отначало е действал като централизирана пирингова мрежа, а после спира да съхранява файлове на централния си сървър. Когато системата става децентрализирана, тогава идва и трудността да се открият нарушителите на авторското право. 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.