Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Тракийските гробници край село Ивански, Шуменско – разказ от първо лице

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Ако в такова състояние са само единични, по-отдалечени обекти, ок.
Но за съжаление, далеч не е така. Ами Дядовската селищна могила? Напълно разкрита, вложени огромни средства от Университета в Токио, изключително интересна като обект, в непосредствена близост до магистрала Тракия..и дотам. Напълно запустяло място.
А некропола на плаж Харманите в Созопол? Дългогодишни проучвания, множество безценни артефакти, с огромна научна стойност...превърнат в тоалетна, засипан с отпадъци..а през него минават хиляди наши и чужди туристи..

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, Arch enemy said:

Ако в такова състояние са само единични, по-отдалечени обекти, ок.
Но за съжаление, далеч не е така. Ами Дядовската селищна могила? Напълно разкрита, вложени огромни средства от Университета в Токио, изключително интересна като обект, в непосредствена близост до магистрала Тракия..и дотам. Напълно запустяло място.
А некропола на плаж Харманите в Созопол? Дългогодишни проучвания, множество безценни артефакти, с огромна научна стойност...превърнат в тоалетна, засипан с отпадъци..а през него минават хиляди наши и чужди туристи..

Да, така е — и аз съм бил на Дядово. А обектът иначе е прекрасен — археолозите са си свършили работата.

Най-големия срам, който съм брал в това отношение, няма да го забравя никога.

Беше през 2005 година. Студент съм във ВТУ и един ден се разхождам на Царевец — тогава имаше ден с безплатен достъп. Качвам се най-горе, до царския дворец. И какво да видиш — стените недоиззидани, едни кухини най-отгоре, в които стърчат винкели. А около винкелите — пълно с пластмасови бутилки. Десетки, може би стотици. Като незаконно сметище. А иначе кошчета навсякъде - през 20 метра имаше. 

До мен стои възрастна двойка анггличани - към 60-годишни. Аз знам английски достатъчно добре и ги разбирам.

Жената казва на мъжа си: "Сигурно нарочно са оставени тук тези бутилки. Явно има някаква идея. Сигурно пазят от нещо."

На нея дори не ѝ мина през ума, че това не е нарочно, а е резултат от безхаберие и простотия.

А аз потъвах от срам. Не за себе си, а от името на целокупния български народ.

И ако така изглежда Царевец, какво остава за по-малките обекти?

Посетил съм десетки такива — запуснати, забравени, изоставени.
И мен, поне, ме боли да ги гледам така.

• Потребител
Публикувано (edited)

От всички сигурно към 100 подмогилни сгради на траките само десетина са социализирани.

Покрай Шипка и Казанлък е най-добро положението и обновиха Оструша, навсякъде е отворен достъпа, и се предприемат мерки за опазване с климатични системи. Но и там има десетки сгради, които си стоят открити и се рушат, и само археолозите ги знаят. Последната открита там под Мальовска могила след като я проучиха я засипаха с багера, че да не я ровят иманяри.

Засипаха и сградата под Филиповска могила до Пловдив, че от махалата вътре гориха гуми да вадят жиците.  Но пък откриха нова сграда под Голямата могила и там са направили навес да не я вали дъжда. 

Трагично е положението и с Гаговската гробница, която е покрита с навес, но навеса е много стар и се руши. 

Най-зле е най-големия храм под Четиньова могила до с. Старосел. Там има социализация, има път, взимат пари за билет и беседа, има наоколо пейки и места за почивка, но самия храм е отворен и влагата и постоянните промени в температурата го рушат отвътре. Няма климатизация и няма ограничение за влизане, пипане, чупене, а лястовиците си гнездят вътре. Накои от архитектурните елементи са разрушени от влагата особено части от колоните. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 9 часа, makebulgar said:

От всички сигурно към 100 подмогилни сгради на траките само десетина са социализирани.

Покрай Шипка и Казанлък е най-добро положението и обновиха Оструша, навсякъде е отворен достъпа, и се предприемат мерки за опазване с климатични системи. Но и там има десетки сгради, които си стоят открити и се рушат, и само археолозите ги знаят. Последната открита там под Мальовска могила след като я проучиха я засипаха с багера, че да не я ровят иманяри.

Засипаха и сградата под Филиповска могила до Пловдив, че от махалата вътре гориха гуми да вадят жиците.  Но пък откриха нова сграда под Голямата могила и там са направили навес да не я вали дъжда. 

Трагично е положението и с Гаговската гробница, която е покрита с навес, но навеса е много стар и се руши. 

Най-зле е най-големия храм под Четиньова могила до с. Старосел. Там има социализация, има път, взимат пари за билет и беседа, има наоколо пейки и места за почивка, но самия храм е отворен и влагата и постоянните промени в температурата го рушат отвътре. Няма климатизация и няма ограничение за влизане, пипане, чупене, а лястовиците си гнездят вътре. Накои от архитектурните елементи са разрушени от влагата особено части от колоните. 

Да, точно това имам предвид.
Най-тъжното е, че всъщност има идея какво следва да се направи, както показват вашите примери от Шипка и Казанлък. Даже и ако погледнем ситуацията с Александровската гробница или Свещарската.
Социализирани, защитени, с музеи, с приходи за местните... Значи – може, но само тук-там.
Другаде сякаш желание няма.
Аз това не го разбирам. Обектите са открити. Историята е там – проучена, описана. И тук някъде, да кажем по средата, процесът прекъсва.
Защото остава консервацията и социализацията, до които никога не се стига.
Ето – двете гробници при Ивански според мен заслужават малко повече усилие. Фактът, че са две под една могила – не е нечувано, но все пак е малко по-различно – ги прави още по-интересни за излагане пред публика. По правилния начин.
Но – видяхте какво заварих.
Може би щеше да е по-добре да ги бяха засипали и тях с багера, отколкото
това. 
И това далеч не е така само при тракийските гробници.
  • Потребител
Публикувано

Подмогилните сгради в Североизточна България явно нямат късмет да бъдат излагани за туристите, като изключим Свещарската под Гинина могила. Тази от Смядово, която е била близо до Ивановските, е пренесена в музея в Шумен, а Боровската е пренесена в центъра на Борово и е отворена, но дъжда и слънцето я съсипват. 

• Потребител
Публикувано

А не е ли същото положението и с римските гробници по нашите земи ?

Има множество такива погребения на видни римски граждани, каменни саркофази, цели погребални комплекси. Но кой го е грижа за погребаните римляни ?

По разните музеи може да видите остатъци от тези римски погребения, но много рядко да видите или чуете за запазена и изложена римска гробница .

Защо Тракийските могили да са по-важни от римските ни гробници питам ви аз ?

Прабългарските погребения направени ли са на музеи ? Може ли да се посетят съответно ?

Ако подобни комплекси се дават под аренда и съответно някой частник да се грижи за това и да събира такси от туристите - би могло да се организира някаква пазарна икономика около тях. Но държавата няма време и пари да охранява всяко кътче.. Щото такива неща има с десетки и хиляди разхвърляни навсякъде .. И затова много такива обекти се рушат и ще продължава да е така. 

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, makebulgar said:

Подмогилните сгради в Североизточна България явно нямат късмет да бъдат излагани за туристите, като изключим Свещарската под Гинина могила. Тази от Смядово, която е била близо до Ивановските, е пренесена в музея в Шумен, а Боровската е пренесена в центъра на Борово и е отворена, но дъжда и слънцето я съсипват. 

Това си е точно така. 

Боровската специално си заслужава някой ден да се разгледа отделно, защото там случая между идея и осъществяване се е разминал напълно - по проект е трябвало около преместената гробница да бъде изграден музей, тя не е трябвало въобще да остава на открито. 

За Смядовската - това всъщност е по-добро решение от това да се остави на произвола на климата или да се засипе наново. Ясно е, че е приложимо само ограничено, обаче - не всеки музей има условията за това.

• Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, tantin said:

А не е ли същото положението и с римските гробници по нашите земи ?

Има множество такива погребения на видни римски граждани, каменни саркофази, цели погребални комплекси. Но кой го е грижа за погребаните римляни ?

По разните музеи може да видите остатъци от тези римски погребения, но много рядко да видите или чуете за запазена и изложена римска гробница .

Защо Тракийските могили да са по-важни от римските ни гробници питам ви аз ?

Прабългарските погребения направени ли са на музеи ? Може ли да се посетят съответно ?

Ако подобни комплекси се дават под аренда и съответно някой частник да се грижи за това и да събира такси от туристите - би могло да се организира някаква пазарна икономика около тях. Но държавата няма време и пари да охранява всяко кътче.. Щото такива неща има с десетки и хиляди разхвърляни навсякъде .. И затова много такива обекти се рушат и ще продължава да е така. 

Въобще не твърдя, че по някакъв начин тракийските гробници са по-важни от други обекти.
Ако съм оставил подобно впечатление, не това е била целта ми.
Просто в случая, който описвам, обектът, който посетих, беше тракийска гробница, но това е просто поредното от дълга поредица разочарования, на които попадам и ме провокира да напиша пост. Две седмици преди да мина през Ивански, направих опит да посетя Ятрус в Свищовско, например, където положението е доста сходно в нивото на плачевност. 
Що се отнася до идеята за частната аренда – тя е провокативна, но изключително трудна чисто законово, а и крие рискове от бутафория за сметка на научната стойност.
Доколко държавата няма ресурс да се погрижи за всеки обект - това само донякъде е така, според мен. Нещата започват (и най-често спират) още при местната власт, която не се интересува и не предприема никакви мерки да превърне тези места в доходоносни за населеното място - твърде често няма даже и една табелка със стрелка в центъра на селото или града. Общинските, областните и държавните администрации страдат от подобно инерционно бездействие. 
Има варианти цената за бюджета да е минимална - нека да погледнем към Свещари (пак тракийска гробница, да, но е добър пример), където държавата не е дала пари за социализирането - консервацията на гробницата и изграждането на музея са финансирани по проект без държавно подпомагане, само с административно съдействие. 
Не всеки обект би изисквал чак толкова мащабно вложение, а и при крепост и гробница, особено такава със стенописи, изискванията са различни. Но даже нещо като при римската гробница в Хисаря е доста добро решение, за мен. 
А всеки обект в близост до малко населено място с някаква изградена инфраструктура - удобен паркинг, добра възможност за посещение, елементарна поддръжка, каса с билетчета и сувенирчета, например, всъщност би помогнал на местната икономика. Би създал някое и друго работно място, би стимулирал и частния бизнес в населеното място, като осигури повече клиенти и нови възможности. 
Все пак в проучването на тези десетки и повече обекти е вложен огромен ресурс, човешки и финансов, който вече е платен от държавата. Подобно социализиране би било начин да се направи тази инвестиция възвръщаема и дори да се излезе на някаква печалба. 
Това, че тук-там се вижда как когато са се задействали властите могат да се постигнат нелоши резултати, за мен означава не че е невъзможно или неизгодно, а че няма последователна политика на национално ниво за това какво се случва с един археологически обект след проучването му.

• Потребител
Публикувано

С Александровската гробница изкарахме късмет че японците дадоха пари да се направи нещо. Другата гробница близо до Хасково разчита основно на дарения за разкопките, а се смята че и тя от ранга на Александровската:

Да е чувал някой нещо за нея😭

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Янков said:

С Александровската гробница изкарахме късмет че японците дадоха пари да се направи нещо. Другата гробница близо до Хасково разчита основно на дарения за разкопките, а се смята че и тя от ранга на Александровската:

Да е чувал някой нещо за нея😭

Няма как да е от ранга на Александровската, тъй като се вижда, че няма купол, няма вход, а е камера тип цистов гроб. Цистовите гробове са били преди куполните храмове. Светицата до Шипка със златната маска е подобна камера. 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.