Отиди на
Форум "Наука"

Гробове и препогребване на бълг. владетели


Recommended Posts

  • Потребители

Предполагам, че повечето са се натъкнали на поредната забавна Божова идея : Препогребват хановете Аспарух и Кубрат във Велико Търново

Колкото и спорна да е идеята да се събира пръст от съмнителни гробове, за да се "препогребва" в гроб-менте в Търново, все пак събитието е повод да се разгледа въпроса къде почиват тленните останки на българските владетели.

Много българи, ходили из чужбината са посетили Благовещенския събор в Москва и Петропавловския в Питер където са погребани руските владетели, за "Св. Вит" в Прага" където почиват тленните останки на чешките крале, за Уестминстърското абатство в Лондон където са погребвани английските крале ... И се питат - къде са нашите владетели? Затова да се прегледат владетелите и да стане дума какво се знае за техните гробове, нека споменем едно срамно явление за българското общество и култура - Евгени Бакърджиев и неговият вожд и учител Георги Димитров.

_427068_mausoleum300.jpg

В центъра на София имаше гробница на един съмнителен герой или може би герой и образец за подражание само за някой, който е срамно петно в бълг. история като Евгени Бакърджиев. И въпреки това този мавзолей бе типичен и емблематичен паметник за един половинвековен период от бълг. история; гроб на макар и недостоен държавен ръководител. И ето че през 1999г. мавзолеят беше взривен. И разбира се така както са се намерили такива, дето с радост да се веселят и да посрещат с цветя съветските войски, преди това техните врагове - германските войски, а още преди това турските орди опустошили някое бълг. селище при разгрома на Априлското въстание, то и в този случай се намериха такива, които да преливат от възхищение от простотията, тъпотата и варварщината на Бакърджиев.

_427068_crowd150.jpg

Разбира се това не се е случило за първи път. половин век по-рано същия др. Димитров е бил все още жив и е присъствал на тържествено богусложение в главния храм на Рилския манастир. По време на службата за негово голямо неудоволствие споменават както си му е реда на все още царстващия Симеон ІІ. Та на др. Димитров му дошла идеята да прочисти храма от гроба на цар Борис ІІІ. И тъй тленните останки били пренесени в параклис в двореца "Враня". После параклиса бил взривен, а какво е станало с костите - не се знае. Запазило се е единствено погребаното отделно сърце, което след това беше поставено отново в някогашния гроб в Рилския манастир.

Та когато се чете по-надолу и се чудим защо и ние си нямаме много хубави неща като в останалите европийски държави (че и в не толкова европейски като Турция например), то нека не забравяме описаните нашенски нрави.

А като за начало, кандидата за Авитохол - Атила. Мястото не се знае, защото били взети мерки да остане в тайна. И има защо - според разказите бил погребан в златен саркофаг.

Следващия за чийто гроб може да се каже нещо е хан Кубрат. Мястото на погребението му се свързва с Малая Перешчепина, където е открит богат погребален инвентар. Намерени са пръстени с монограми. Надписите обаче не позволяват категоричен прочит (както е да речем с Калояновия пръстен), но все пак може да бъдат разчетени на тях и имената на Кубрат и чичо му Органа. Патрицианският меч и колан (по-скоро елементи от украсата) отговарят на сведението, че Ираклий е дал на Кубрат тази титла. Монетите пък позволяват да се датира долната граница на погребението и това също отговаря на времето на смъртта на Кубрат.

Аспарух - сведението на Безименната летопис, макар и сведенията да имот повече легендарен характер сочи, че Аспарух е бил убит на север от Дунава. Затова едно погребение при Вознесенка се свързва с него. Най-интересното разбира се е сребъран орел с надпис-монограм (къто също не може да се разчете с категоричност), в който обикновено се вижда изписано името "Петрос", но някои считат, че името е "Испор".

Тервел - според възрожденските историци той се покръстил, абдикирал и се замонашил, като се оттеглил в манастир край Охрид и там бил погребан.

Кормесий, Севар, Кормисош - не се знае нищо, но е напълно възможно да са погребани в района на столицата Плиска.

Винех - бил свален от престола и убит. Не е ясно къде е погребан, но едва ли е станало с почести.

Телец - след поражението при Поморие той също бил детрониран и убит. Тъй че за него важи същото като за Винех.

Сабин избягал в Цариград и починал във Византия. Тъй че най-вероятно е погребан в пределите на империята.

Паган е бил убит от слугите си недалеч от Варна. Тъй че отново не може да се очаква погребение с почести.

Умор управлявал 40 дни, но не е ясно какво е станало с него - дали е бил убит при преврата или е успял да избяга.

Токту и брат му Баян бли свалени с преврат и убити в горите грай Дунава. Тъй че гробовете им трабва да са край реката, но е под въпрос дали може да има погребален инвентар.

Телериг избягал във Византия, покръстил се, сродил се с императрицата и най-вероятно е починал в пределите на империята.

Кардам, Крум, Омуртаг, Маламир и Пресиян - не е известно къде са погребани, но доколкото са една династия е възможно да е станало в района на столицата.

Борис - има предположение, че е бил пограбан в Голямата Базилика или поне, че там са били мощите му, но категорични сведения липсват. Все пак традицията е била ктитора да се погребе в построения от него храм, тъй че е напълно възможно да е погребан там.

Симеон І и Петър І - най-вероятно са погребани в Преслав. Напълно е възможно Симеон І да е погребан в кръглата църква.

Борис ІІ е бил убит на границата, но е възможно тябото му да е било откарано при комитопулите и да е погребано в някоя от тогавашните царски резиденции - Скопие, Препа, Охрид.

Роман - счита се за ктитор на СВ. Георги Бързи и е възможно да е погребан там, вкл. и брат му Борис ІІ. Но тъй като е умрял във виз. плен ме съмнява, Василий ІІ да е позволил трупа му да бъде пренесен в България. Ако все пак е решил да прояви някакво уважение към своя родственик, е възможно да е погребан в някой храм или манастир построен от имп. Христофор или от прадядо им Роман І.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Самуил и Гаврил Радомир най-вероятно са погребани в черквата СВ. Ахил в Преспа. Там е бил пограбен и Иван Владимир, но съпругата му е пренесла тялото му.

Иван Владислав е убит при Драч, но също е възможно тялото му да е отнесено в Преспа или по-вероятно в Охрид, където е била съпругата му царица Мария.

Петър Делян е умрял във виз. плен, а Константин Бодин като сръбски владетел.

Петър ІV и Асен І най-вероятно са погребани в черквата Св. Димитър в Търново, чийто ктитори са били. Борил също може да е погребан там, но това не е много вероятно защоо е бил детрониран от Иван Асен ІІ

Калоян - гробът му се свързва с гроб в "Св. 40 мци" в Търново. Възможно е било тялото му да е било препогребано (с първоначалния ковчег) но е малко вероятно. По е възможно черквата да е била построена със замисъла да вкючи в себе си вече съществуващия гроб на Калоян, но с оглед на битката при Клокотница да е била посветена на св. 40 мци.

Иван Асен ІІ - бил е погребан в "Св.40 мци" в Търново.

Калиман І и Михаил Асен - най-вероятно са погребани в Търново. В "Св. 40 мци" е намерен скелет на млад мъж с пръстен с надпис "Асенов пръстен".

Калиман ІІ е бил убит извън столицата и едва ли е погребан в нея. Ако е вярно хрумването на Златарски, че Калиман ІІ е севастократор Калоян, значи е пограбан в Бояна. Но е твърде съмнително това да е едно и също лице.

Мицо и Иван Асен ІІІ - най-вероятно са били погребани някъде във феодалното си имение в района на древната Троя.

Ивайло - не знам откъде извеждат, че Ивайло е пограбан в Исакча.

Константин Асен Тих - убит е в сражение с Ивайло, тъй че може да е погребан и на бойното поле, но може и трупът му да е бил откран в Търново за да се види, че царят е мъртав. ако се намери скелет със зараснал счупен крак - може да е негов.

Георги І Тертер - за него е казано, че бил изпратен в бълг. град, живеел в задоволство, но без да управлява. Във връзка с едни спорни прочити на графити от Иваново някои предполагат, че е бил погребан там. Но е възможно да не е бил управител на Червен, а на Крън, защото Тодор Светослав се скарал с чичо си Елтимир и го прогонил от там.

Смилец - най-вероятно в Търново.

Чака - в Търново, но без главата, тя била изпратена на татарския хан като подарък.

Тодор Светослав и Георги ІІ - най-вероятно в Търново, но не е ясно къде.

Михаил Шишман - в Старо Нагоричане, черквата св. Георги. На погребението му там е присъствал и сръбския крал Стефан Дечански със семейството си.

Иван Александър - в "дворцовата черква "Св. Петка" на Царевец.

Иван Шишман - приема се, че е бил посечен в Никопол. Но за него се сочи гроб на Шишманов рид край Самоков. Преди да бъде разровен от иманяри през ХІХв. е бил покрит с камъни и е бил с дължина 2 аршина.

Иван Страцимир - бил е отведен като пленник в Бурса и най-вероятно е починал там.

Константин Страцимир - починал е в Белград и е бил пограбан там.

Фружин - има твърдение, че е починал в Брашов, но няма посочен източник.

княз Стефан Богориди - в Цариград.

княз Александър Батемберг - в специален мавзолей в София.

Цар Фердинанд - в Кобург

цар Борис ІІІ - понастоящем само сърцето му е пограбано в рилския манастир.

Патриарси:

Василий І - без нищо по-надеждно се предполага, че е погребан в Търново, в "СВ. Димитър".

Йоаким І - ако не е в Търново, може в неговия си манастир в Иваново.

Василий ІІ - ако не е в Търново, може да е в неговия си Батошевски манастир.

Висарион - възможно да е в "Св. Петър и Павел" в Търново, там има графит за смъртта му.

Около патр. храм Възнесение Господне са открити няколко гроба, които най-вероятно са на някои от патриарсите. В притвора на храма има сложена възпоменателна поча, на която са изброени всички.

Евтимий - възможно е да е в Бачковския манастир, черквата "Св. Богородица Петричка"

Антим - във Видин в специален мавзолей

Йосиф - до изт. стена на "Св. Неделя" в София

Стефан и Кирил - в Бачковския манастир, в черквата "Св. Богородица

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Потребител

Самуил и Гаврил Радомир най-вероятно са погребани в черквата СВ. Ахил в Преспа. Там е бил пограбен и Иван Владимир, но съпругата му е пренесла тялото му.

Аз мислех, че е погребан в Елбасан - в манастирската църкво, с която се свързва смъртта му? :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Аз мислех, че е погребан в Елбасан - в манастирската църкво, с която се свързва смъртта му?

Убит е пред вратите на "Св. Ахил" в Преспа и е погребан в същия храм. След това съпругата му Косара е пренесла тялото му в Елбасан. Счита се, че е бил погребан в празния саркофаг, който е намерен в "Св. Ахил".

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...