Отиди на
Форум "Наука"

Гони ли България младите хора в чужбина?


Гони ли България младите хора в чужбина?  

2 потребители са гласували

 1. 1. Гони ли България младите хора в чужбина?

  • ДА!
   11
  • НЕ!
   4


Recommended Posts

 • Администратор

Според вас България гони ли младите хора в чужбина и защо всяка година заминават толкова много наши сънародници да работят извън родината? :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ами и според мен е така. А може ли този, който е отговорил с "не" да обясни защо?

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор
Ами и според мен е така. А може ли този, който е отговорил с "не" да обясни защо?

Ами винаги трябва да има някой от другата страна. Но поне да да си каже мнението. За да стане спора ;)

Link to comment
Share on other sites

 • 2 месеца по късно...
 • Потребител

Аз съм възрастен, с достатъчно богат житейски опит и категорично, с ясно съзнание гласувах с "ДА". Всеки млад човек трябва да има неоспоримото право да живее, работи и твори в нормална държава, с установени човешки правила. С болка признавам, че според мен България не е такава страна (поне на този етап от своето развитие). Не ме разбирайте погрешно - аз си обичам България и искам и тя да бъде нормална държава. Но поне засега съм отчаян песимист. И трите ми дъщери работят и учат в чужбина - аз сам съм насърчавал за това. Не мислете, че ми е лесно - кой родител не иска децата му да са при него? Въпреки това аз се надявам, а и виждам, че в чужбина те намират отлични условия да се изявят. Разбира се, че в чужбина не е лесно - те са чужденци и трябва да положат максимум усилия да преодолеят психологическия стрес и да се наложат. Нека, обаче това мое мнение да не се приема като предизвикателство към младите хора - "Бягайте в чужбина". Все някога България ще се оправи. И това, разбира се личен избор на всеки.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Освен, че са нищожни и дори съзнателно ти пречат и се стараят да те стъпчат - това е факт! Няма какво да си говорим повече.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Гледам че всички са гласували с да а аз пък ще гласувам с не за да стане дискусия и да е по интересно.

България е субективно понятие и не може да извъшва действия като ,,прогонване,,.

Това е личен избор на всеки.

Има идея че хората бягат от българия защото били бедни и искали по добър живот.

Да ама не.

Всъщност от страната не бягат най бедните,а малко по-заможните с възможност за някаква реализация там.Наистина бедните хора също отиват в чужбина но като гастарбайтъри за да мият там чинии с идеята ,,там спестявам тук харча,, използвайки по високия стандарт на живот там и съответно по високите заплати дори за мръсна работа/ако се мъчат да живеят там със заплатата която получават ще са по зле отколкото в българия/.

Реално от българия бягат по умните и по образованите не защото не могат да се реализират тук и да вземат добри заплати,а просто защото в чужбина ще вземат още по големи заплати.

Това си е напълно естествен процес който няма нищо общо с ситуацията в страната.

Подобни неща се случват и на село.

Примерно един механик работещ в кооперацията за поддържането на 5 трактора ще получава превмерно 200 лв заплата,но ако отиде да работи като механик в градът ще поддържа 20 коли в сервиз и естествено заплатата му ще скочи примерно на 800 лв.

При тая постановка обаче никой няма да поставя въпроса че селото гони младите и образованите.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Цял ден днес ре разправях в социалните за една бележка която е сгрешена от фирмата работодател и трябваше да ходя цял ден из града и се ядосвах само за едни децки...От сутринта коридорите са пълни с народ и хората чакат в помещения, които не са проветрени и тесни даже не могат да поемат целия капацитет на хора. Сградата по нищо не личи, че е за тази цел от страни изглежда като една лошо подържана детска градина. От министерството са дали заповед да спрат работа на обед, но служителите на своя глава седяха до 17:30, за да могат всички да минат и да си оправят документите.

Освен проблема, който имах трябваше да събера толкова бележки, че се събра цяла торба с документи и един да не излезе както трябва (за най малкото) и те връщат.

Това е нормално за България, но едва ли е по същия начин и в другите страни, а да не започвам да приказвам из болниците или за трудоустрояването, че там е и по зле.

Не ще ти се иска да заминеш, а и да не се върнеш никога.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

@Frujin Assen До една степен си прав, но не всеки може да си намери работа в България. Имам позната, която е учила за самолетни двигатели работела е четири години по специалността си. В нашия град (Добрич) имаше завод за самолетни части и сглобяваха самолети казва се "Хан Аспарух", но след като дойде демокрацията вече няма подобно нещо сега завода го използват за заварки и поправки на тролей и др. подобни. Е какво трябва да работи един подобен работник, който е завършил самолетостроене и като не му се признава дипломата никъде в Европа? Това кара повечето хора да заминават от тук безработицата. Защото хората са учили навремето и не искат това да е за нищо.

Гледах предаването "Другата България" по БТВ преди няколко седмици и показаха една българка в Бостън завършила в България архитектура, но там става мениджър и дори в момента се среща с мениджърите на Мадона и др. известни личности. Е това показва, че там (на запад) има възможност само желание да имаш. А тук в България и с желание нищо не става, защото другите те дърпат на долу и никой не ти дава развитие. Със очите си го виждам всеки ден. В клас сме 20 души 3-4 искаме да научим нещо, а всички други приказват пускат музика с GSM - мите, викат и още какви ли не други простотии правят през часа учителя на кого ще обърне внимание? Разбира се на тези, които не искат да научат нещо, защото да го усмири и вразуми и така до края на чеса. И в крайна сметка кой какво научава? Нито тези които искат да научат поради факта , че не им е било обърнато внимание заради ангажираноста на учителя да се прави на звероукротител.

Това ни дава България! :!!!:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Има идея че хората бягат от българия защото били бедни и искали по добър живот.

Не толкова бедността, а отношението на държавата към народа - тя го ограбва. Това е факторът, който кара хората да се махат от тук и да отидат в която и да е свястна държава.

Примерът със селото е неуместен - селото не е институция, неговият упадък също е причинен от държавата, така че тя е виновна и за обезлюдяването на селата.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

България кара хората да напускат държавата и то доста настоятелно,бих казал.И явно.За всеки е ясно какво е положението в страната,какво причиняват законите на тези,които имат мнение и как го приема обществото.Обикновенно човек работи,за да получи в замяна- е тук не е така :good: Тук работиш 20 години една работа и 20 години си на една заплата.Как да не ти е гот?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Тук работиш 20 години една работа и 20 години си на една заплата.Как да не ти е гот?

А като се пенсионираш ти става още по-гот. Вместо да живееш на спокойствие старините си, тогава започва големата мизерия...

Държава, която мрази, ненавижда, тъпче и ограбва народа си и то съвсем открито - Безпрецедентен случай!!!

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Някои страни го правят прикрито,зад лозунги или тайна политика,но ние тъй като сме единствени и Неповторими си го правим явно.Защо да го крием,като и без това става :))::mad:

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Разтълкувахме, че сме толкова некъдърна и загубена гонеща важни кадри държава, но има ли шанс това да се поправи?

Явно трябва да се смени всяка стълбица на управлението. Да се заместят всички депутати с хора, които наистина ги е грижа за хората, а не за собствена угода, защото Там точно това се иска. Да се помага за разширяването на земеделието, защото там има доста голям плюс в икономиката ни. Като не можем да вземаме от земята си добиви то поне да си ги направим като използваме колкото се може повече.

Туризма също иска голяма подкрепа, но не с хотел на всеки бордюр.

Да не говорим каква промяна трябва да стане в образователната система.

С една дума да се промени мисленето на хората, да започнат да мислят за бъдещето си, за това на децата си. Не да го бутат в някоя гимназия или "техникум" и да си казват "ще изкласи някак си", а богаташчетата да се уреждат без образование или без да си мръднат собствения пръст в някоя висока позиция и да управлява масата. Точно това става в момента в България.

Това няма да стане в близките няколко години. ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

ТОва за което говорите,че в България на държавата не и пука за хората си е баш така.На какво се дължи това е въпрос по скоро на психологията.Ако искате можем да го разискваме.

Колкото до разправийте в държавните учереждения имам голям опит с тях.

Както знаете съм инвалид и редовно имам контакт с болниците и социални грижи.

Сега на 15 май съм на телк и опрвям документи в тоя смисъл. Казвам ви луд станах 101 изследвания от които 100 са напълно безумни.Изследвания на сърце,как да им обясня че то работи катоа часовник и никога не съм имал проблеми с него.

Изследване на бъбреци,само щото 1-2 пъти съм вадил пясък/доктора ми обясни че поне половината хора вадят пясак но в огромната част от случаите и не разбират за това ама аз разбирам всеки път щото такава ми е болестта че изкървява/.

То не са изследвания на чер дроб,на кръв, урина,ренген и квото се сетите още.

И разтакавания,разтакавания.На единия ден вися три часа/в буквалния смисъл/ да взема бележка за изследване.Докато я взема лабораторията затворила .

Пред лабораторията на другия ден пак чакам,таман ми дойде реда и реактива свършил,айде пак на ново,тоя път пък някой влезе и не излиза цял час,пак затворили....абеееее.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Frujin Assen имам представа горе-долу как е защото майка ми миналата седмица получи вече разписка за пенсия по болест и всички неща откъдето трябваше да се мине ги направихме аз и брат ми. Дори в повечето случаи тя не идва. Два пъти само аз съм чакал от 5 сутринта, като се има в предвид, че отварят 9.30 за да и подам документите за телк. И още толкова след това за печат. А на самият ТЕЛК да не ти казвам как ми се изчака чакането, но нищо не мога да направя.

Пожелавам ти успех и дано не чакаш толкова дълго.

Има много по лесни начини да се правят всички тези процедури, но хората не си мърдат пръста. Примерно лекаря неврохирург на майка ми даваше първите няколко болнични, но след идването на БСП на власт решили, че не всеки да има подобни права и прекратили катедрата му и той попълва един документ ние отиваме при друг доктор и от там чакаме при съвсем друг за готовият болнични. ;) И когато се обърка нещо не питай колко ходене и разправяне с некъдърници ни коства, но и с това се справихме.

Ако майка ми нямаше някой по напористи приятелки не знам колко дълго щяхме да чакаме писмото за явяване в телка.

Затова за мен тази държава единствено гледа да умори народа, а не да го улеснява по какъвто и да е начин.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Кракинг,абсолютно си прав и не мога да не се съглася с теб.

Не мога да разбера защо всеки чиновник се изживява като дар и не гледа да свърши работа на хората а да се покаже най- великия,най-големия.

Откъде тая надменност,та нали и чиновниците са хора като нас и те се сблъскват с други чиновници и виждат колко е неприятно.Сякаш българинна като вземе малко власт и се превръща в друг човек.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Аз съм бил на запад и знам , че и те имат проблеми подобни на нашите.Там също има безработица.Ако някой млад човек отиде там без образование и не на сигурно ,той най-много да стане чистач.Медиите са виновни за това ,че хората си заминават от България ,пишейки колко по-добре е там.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Не мисля,че са само те виновни,а и все пак медиите пускат материали,които да накарат младите да остават...колко са сполучливи е друг въпрос :good:

Link to comment
Share on other sites

 • 4 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...