Отиди на
Форум "Наука"

Въпрос за президентския избор във Франция


Recommended Posts

  • Потребител

Става дума за периода : Франция от Четвъртата към Петата Република(1945-1981). Трябва да анализирам следното: по силата на Конституцията от 1946г. президент на републиката се избира за 7г. от парламента; според конституцията от 1958г. за същия период от време се излъчва от изборна колегия; новият закон от 1962г. предвижда пряк избор на президент. С какво може да се обясни подобна еволюция във вижданията за президентски избор във Франция?

Може ли да ми помогнете с този въпрос, защото аз не мога да се досетя. Ще съм благодарна, ако някой ми съдейства.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами дължи се на увеличаване на правомощията на президента. Първоначално Франция е парламентарна република, т.е. "най-силният" държавен орган е парламантът (както е сега у нас). Това обаче се оказало неефективно и правомощията на президента били засилени. Така при Де Гол Франция вече става президентско-парламентарна република, като правата на президента са увеличени значително, за сметка на парламента. По тази причина се променя начина на избор - счита се, че колкото по-големи правомощия има президента, толкова повече неговия избор трябва да се определя от народа. Затова във Франция с нарастването на презид. правомощия се върви и към доближаване до избора му от народа, т.е. от опосреден избор, към пряк избор.

Ако искаш да научиш повече може да потърсиш книжките на Цоню Данев - "Сравнително конст. право" и "САЩ, Ит. република, V Фр. република" - той е самоук юрист (започнал е, ама не е завършил), но види се е чел доста по въпроса и специално се занимава с Франция и в двете. Така всъщност той описва трите основни модела република - президенската в лицето на САЩ, президенско-парламентарната в лицето на V фр. република и парламентарната - Италия.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...