Отиди на
Форум "Наука"

Въпрос за оросяването на мозъка...


Recommended Posts

  • Потребител

Привет отново,

чувал съм, че мозъкът се оросява само, когато вдишваме през носа. Въпросът ми е вярно ли е това твърдение и защо евентуално това не става когато вдишваме през устата? И какво всъщност представлява оросяването на мозъка? Води до по-добра мисловна дейност ли какво...?!

Днес се замислих, та реших да питам... : )

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това оросяване не е нищо друго, а снабдяването на мозъка с кръв ( артериална ). Разбира се, че няма нищо вярно за носа и устата. Ако по една или друга причина (стеснение на кръвоносни съдове или недостиг на кислород ) се стигне до не добро оросяване могат да се наблюдават сънливост, загуба на памет, по- трудно учене и съсредоточаване и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За мозъка....не съм сигурна,но за дробовете знам,че е добре да вдишваш през носа и да вкараш въздуха чак в корема,дишането с корема,което се препоръчва от източните медитативни практики,или използването на диафрагмата.( може да бъркам с някои термини,но като цяло за дишането с корема съм сигурна,защото аз дишам така от години,та от личен опит ти казвам).Власинките и косъмчетата в носа не са там случайно,те филтрират въздуха,който поемаш,докато мине през носните тръби се затопля,и влиза затоплен и филтриран,колкото е възможно в дробовете.Защото дишането през устата,освен,че вкарва въздуха директно в дробовете-студен и прашен,замърсен и т.н, е и едно плитко и повърхностно дишане,чрез което не използваш нужния капацитет,който дробовете ти дават,за да снабдиш кръвта с достатъчно кислород.Дълбокото,"коремно" дишане не се използва само от йогите,до колкото знам,а също например и в музикалните академии-учат певците на подобен начин на дишане,за да поемат повече въздух.

От друга страна-научиш ли се да дишаш дълбоко и да използваш ефективно дробовете си,можеш да неутрализираш болки в различна степен,зависи колко ти е прага на поносимост и способността моментално да съчетаваш концентрация и релаксация :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...