Отиди на
Форум "Наука"

Българският език - аналитичен език


Recommended Posts

  • Потребител

Ще бъда много благодарен, ако някой ме светне по този въпрос. Какво означава, че прабългарският език (този, който се е говорел в Стара Велика България и преди това - изобщо от прабългарите) е бил аналитичен език. :help::crazy_pilot::post-20645-1121105496::lightbulb:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Езикознанието дели езиците на синтетични и аналатични според това по какъв начин се изразяват отношенията между думите в изречението. При синтетичните езици тези отношения се изразяват чрез промени във формата на самата дума - т. нар. падежни окончания. Типичен пример за такъв език е руският. При аналитичните езици няма падежи, а отношенията в изречението се предават чрез предлози. Напр. сравни "книга человекА" (руски) - книгата НА човека (съвременен български).

Старобългарският език, запазен в писмени паметници от Средновековна България, определено се развива от синтетичност и падежни окончания към аналитичност, за да се стигне до това в съвременния български да има само останки от такива окончания. Подобен процес поне до момента остава необясним от езиковедите, тъй като славянските езици в масата си са синтетични и такъв процес не се наблюдава при тях.

Относно това какъв език се е говорил в Стара Велика България, едва ли с наличните досега данни някой може да бъде категоричен по въпроса. Особено при съществуващите много теории (никоя от които приета еднозначно) за местонахождението на Стара Велика България и за етническия състав и произход на народа в нея.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Езиците биват аналитични и синтетични. Ето каква е разликата:

1. Аналитични езици

Аналитичен език е всеки език, който не използва падежна система за изразяване на синтактични отношения. За разлика от синтетичните езици, каквито са например латинският, старогръцкият, немският език и т. н.,които имат падежна система, която свързв,а според определени правила, думите в изречението, аналитичните езици, какъвто е например английският език, използват богата система от предлози, с помощта на които се означават връзките между думите в изречението. Българският език е единственият славянски език, който спада към аналитичните езици, според това деление.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%...%B7%D0%B8%D0%BA

http://www.protobulgarians.com/Kniga%20za%...%20tablitsa.htm

http://www.dveri.bg/content/view/288/126/

http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=10029

2. Синтетични езици

Синтетичен език е език, в който думите се състоят от повече от една морфема.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%...%B7%D0%B8%D0%BA

http://www.slovo.bg/old/litvestnik/113/lv0113025.htm

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...