Отиди на
Форум "Наука"

Ефективност на РПГ срещу танкове


Recommended Posts

 • Потребители

Много е трудно от Меркава да се направи ненужна консерва wink.gif

КГ,ти май не си чувал за най-новото руско РПГ -27 "Вампир"???

А да, пропуснал си и войната в Ливан през '06???

Знаеш ли колко отворени еврейски консерви има???

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

КГ, ти , май си пропуснал лятото на 2006-та,но както и да е - ливанските части унищожиха не някакви модели ,а чисто и просто 3 пълни механизирани бригади-танкове,БТР,камиони,снабдителни машини и т.н.

Апропо унищожените танков са над 30 от всякакви модели -1,2 и 3 ,ако имаше 4 и от него щяха да унищожат.За повредените и и частично извадените от строя няма да ти казвам...

Ливанците ползваха тайни шахти,ходове,канализации/оказа се ,че имат много изкопани тайни тунели,както виетконгците през 60-те и 70-те год./С много премерени маневри противотанкистите излиза на отлични стрелкови позиции и безпроблемно унищожаваха Меркавите....Слабото разузнаване и прекалената увереност на израелските генерали ,също им изигра лоша шега.Ситуацията направо се бъгна ,когато почнаха да влизат по градовете/там става така бъгаво ,че ум да ти зайде.../,ами спомни си ,че американците през 80-те не можаха да се оправят с Бейрут http://en.wikipedia.org/wiki/1983_Beirut_barracks_bombing , даже им избумкаха 200 войника на едно пристанище, та камо ли евреите ,които както се оказа на определени участъци от линията на фронта нямаха дори числено преимущество.

Да не говорим за снабдяваенто на окупационните войски ,които нахлуха на места до 40-50км,а някои и повече във вътрешността.

Въобще говоря ти по спомен.Израелците получиха такъв урок,който сериозно охлади приповдигнатото настроение на политиците за лесна и бърза победа.

Колкото до Сирия ,нейната армия е доста силно мотивирана ,а и тя се готви за отбранителна ,а не настъпателна война и нейните цели ,не са унищожение на противника,който естествено е доста силен ,добре обурудван и отлично подготвен,но нанасянето му на неприемливи загуби.Такива загуби ,които навремето накараха Х.Труман да използва атомно оръжие срещу Япония.

Въобще никой в Сирия не мисли за някакво настъпление срещу Израел,което лесно би било спряно,като се има на предвид,че и сега израелците държат стратегическите Голански възвишения.

Мисляси ,че сега американците и евреите въобще умуват как да използват ядрено оръжие и след това да се оправят със света.

Сега са в пълен ЦАЙТНОТ!!!

Нито назад-нито напред .

Най-добре за света ще е е:

1.Американците да признаят фалита си,оттам следва-

2.Обяваване на невъзможност да си платят дълговете към света

3.Света опрощава американските дългове ,долара който отдавна е отишъл ,отива по дяволите

4.Американците изтеглят всичките си нехранимайковци от скапаните си бази по света и ги пращат тези същите нехранимайковци да трошат камъни в Ню Хемпшир и да строят магистрали....

5.Израел да сключи мирен договор с Палестина ,Сирия и Иран,като даде независимост на Йерусалим и териториите по Газа.

После света става многополюсен и се развива по демократичен си начин,със зачитането правата на всички нароси,етноси,малцинства,мнозинства,религии,изповедания и държави....

Защо няма да стане и защо Сирия трябва да се готви още по-усилено е ясно.От най-малкия до най-големия нехранимайко не му се нрави евентулания план и омагьосания кръг продължава да се върти.......

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

подбиты 52 "Меркавы" из 400 танков трех типов (Мк2, Мк3 и Мк4), участвовавших в конфликте. Из 208 членов экипажей подбитых танков погибли 23 человека. 50 танков были поражены ракетами ПТРК, два - подорвались на фугасах. Из 50 пораженных ракетами "Меркав" проникающие повреждения получили 22 танка (то есть 44%, при этом, согласно статистике ЦАХАЛа, в прошлую ливанскую войну проникающими были 47% повреждений, а в войну "Судного дня" - 60%). Из всех поврежденных танков безвозвратно потеряны 5 машин, две из которых (Мк2 и Мк4) подорвались на фугасах, а еще три (два Мк2 и один Мк3) полностью сгорели в результате попадания ракет. Интересно отметить, что в подорвавшейся на фугасе "Меркаве" Мк4, оснащенной усиленным бронированием днища, погиб лишь один член экипажа, а еще трое танкистов и трое находившихся на борту раненых не пострадали. Из 52 поврежденных и потерянных машин к последней модификации "Меркавы" - Мк4 - относятся 18 танков. Все они действовали в составе уже упоминавшейся 401-й танковой бригады "Иквот а-Барзель", единственной в ЦАХАЛе, имеющей танки этого типа. Из этих 18 машин 8 сохранили боеспособность, несмотря на попадания ракет, большая часть остальных вернулась в строй после ремонта еще до окончания операции. Сквозные поражения брони получили 6 "Меркав" Мк4.

Эта статистика говорит о том, что "Меркавы", в особенности последней модификации Мк-4, показали себя в ходе конфликта с самой лучшей стороны. Ведь если считать достоверным количество выпущенных по израильским танкам ПТУР, то получается что эффективность этого оружия в пересчете на уничтоженные танки оказалась равной 0,3%. Это еще раз косвенно доказывает тот факт, что боевики "Хезболлы" использовали лишь устаревшие образцы ПТРК: ведь в случае массового применения ливанскими шиитами "Корнетов" соотношение потерь было бы несколько иным.

Или - най-нискът процент от всички досегашни войни поражения. Ефективност на ПТУР-воете 0.3%

Верно, че трудно се воюва с партизани, но ако ПТУР-а беше оръжие чудо, значи на само Израел и САЩ, ами цял свят се чуди вече какво да прави, а БА има огромно стратегическо предимство отново.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

В 44% от случаите бронята на Меркавите е била пробивана, но това е защото партизаните атакуваха в тил при напредването на израелските сухопътни войски (а и бронята отзад на танковете не е толкова здрава) и най-вероятно са ги гърмяли с руските 9К115-2 Метис-М

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Освен това следва да се види какъв е резултата от пробиването. Отзад Меркава има две дебели врати (именно врати)и транспортно отделение, а в куполата отзад има бронирана нища със снаряди. Кое точно е пробито и пр...?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Все таки ,според мен ,понеже няма доказателства от еврейска страна ,според мен РПГ-тата са свършили доста добра работа.

Моля за извинение ,че вместо РПГ-29 ,написах РПГ-27 ,което е известно още от кряая на 80-те.РПГ-27 е гранатомет за еднократна употреба,докато РПГ-29 е ново поколение РПГ.

Факта,че танковите бригади на евреите са спряни, говори достатъчно добре ,за ефективността на използваната статегия от ливанските партизани.Представете си ,какво би станало ,ако израелската армия се опита да нахлуе в Сирия.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Рицар, тези клипове са пълни глупости. Първият е монтаж. Някой хвърля с ръка каски и някакви железа. Никакво поражение не се вижда. Вторият съдържа кадри от първия. На двата имаме два вида стрелби, не виждаме поражението, но ни се показва един и същи танк. Той е от катастрофа няколко години преди войната и няма нищо общо с никакво попадение. Третия клип съдържа Т55 с някакви добавки. А пише "пленен израелски Меркава"! На четвъртия има на минута 1;24 монтаж на две снимки - летящата меркава е от израелска реклама, а обърнатата, от катастрофирал танк.

На последния има 3 - кратно (?!) показване, след някаква реч, на попадение в неясно каква израелска машина, върху която видимо се разхождат войници. Предполагам фатално е било за тях, както и за всеки, който стои върху която и да било машина.

На такива глупости не се връзвайте. Това е пълна порнография, позор за тези, които се бият от страната, в чиято полза са клиповете.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

способен при весе всего три килограмма поражать современную и перспективную бронетехнику, укрепления и живую силу противника на дальности до 700 метров.

Това пише за това РПГ. Способно е да порази съвременна и перспективна бойна техника при маса три килограма, на 700 метра.

Какво трябва да значи това? Това не е сериозно просто.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Сериозно е ,като чуеш РПГ-32 ,трябва поне да си кажеш ,че е ново поколение.

Че какво като е от ново поколение?

Link to comment
Share on other sites

 • 4 седмици по-късно...
 • Глобален Модератор
Сериозно е ,като чуеш РПГ-32 ,трябва поне да си кажеш ,че е ново поколение.

Продължавам да недоумявам какъв ти е случая на тебе. Както забеляза - спориш с танкист, на които на всичкото от горе са му подпалвали танка и му е достатъчно ясно как стоят нещата на практика.

От друга страна и самите руснаци, които са основния производител и износител на това оръжие, твърдят, че ефективността му срещу танкове е едва 0,3% Само, че ти, г-н БАШ-Разбирача твърдиш точно обратното! И просто няма как да ме убедиш в твоята теза с тия жалки пропагандни колажи в Ю Туба, както и например неможеш да ме убедиш, че готите са славяни само защото еди-кой си бил написал, че били руси!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

УОРЛОРД ,още не можеш да се отърсиш от концертната треска изживяна с "Металика" ,по спокойно - РПГ-то може да извади танка като му строши веригата ,ефективността на РПГ е 30% ,а не 0,3% както твърдиш ти. На танкиста са му палили танка с бутилка , а съвсем друго е кумулативна граната .

иран КУПУВА С-300 , това означава ,че и сирийците или ще го получат чрез Иран или Русия ще достави и на Сирия Ц-300.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
ефективността на РПГ е 30% ,а не 0,3% както твърдиш ти

Опасявам се, че това не го твърдя аз

Ще ми се да ти връча едно РПГ и да те видя как ще строшиш верига на танк при масирана атака и какво ще спечелиш реално от ситуацията.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

"Ще ми се да ти връча едно РПГ и да те видя как ще строшиш верига на танк при масирана атака и какво ще спечелиш реално от ситуацията."

Опасявам се ,Уорлорд ,че моите знания за водене на война са от началото на 90-те.

Едно кашишко взводче имаше по 3РПГ-та с по 3-4 гранати. Ако срещу него тръгне 1 танков взвод или не дай Боже танкова рота -свършено е с него .Гранатометчика има време около 1-2мин . да изстреля гранатите си и след това да си каже молитвите или да се готви с ръчни гранати в ръка...

Какво може да направи е друг въпрос- естествено е ,че не може да спре настъплението ,не му е това работата.

Ако си чел история ,ще видиш ,че например при Курската дъга руснаците не са имали за цел да спират немските танкове ,а да им нанесат максимални загуби. Това е работата , като тръгнат израелските танкове -сирийците и ливанците ще им нанесат непоносими загуби ,което и направиха през войната 2006-та и евреите го крият ,та накрая пратиха и ООН да помага ,че не можаха да излязат сами от батака.

Искаше им се да се спрели доставките откъм страна на морето ,да могат да ги избиват по-методично по указания ред ,по горе ,но не би с руските гранатомети и противотанкови комплекси бяха нанесени доста загуби на евреите и те се отказаха за нови подвизи.

Съвсем друго е положението обаче ,когато танковите срещу себе си имат противотанкова рота -това са СПГ-9м ,които са на МТ-ЛБ и са ужасно добри на дистанция -1-2км ;освен тях противотанкови оръдия МТ-12 и накрая ПТРК/противотанковите комплекси/ ,така ,че не си мисли ,че войната е като тези на електронните компютърни игри дето на размахалия бяло знаме арабин има и прицел.

Ето тук може да попита КГ-125 , какви са били методите на българските танкисти за борба с ПТРК -Тоу и Милан ,които бяха на въоражение в Труция и Гърция ...

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ами точно, тия с РПГ-тата като си изпукат снарядите вече няма да са нищо повече от мръвки търчащи пред бронята и картечниците (а са изложени на огъня и докато стрелят или презареждат - също, с някои уговорки, зависи от ситуацията).

И друго - дори да успееш да повредиш веригата на танка със снаряд от РПГ, това значи ли, че вече считаме машината за унищожена? Ако така си ги правиш сметките може и да има 30%, само че е хубаво да правиш някаква разлика между улучваемост и ефективност.

Също така трябва да се отбележи, че Меркавите са тежко бронирани танкове, съответно и по-бавно подвижни, но израелските инженери са ги проектирали точно за такива цели.

Войната от 2006 се следеше непрекъснато от световните медии и можеше да си я гледаме Live :smokeing: така че евреите немогат да скрият някакво колосално количество потрошени танкове от световната общественост. И все пак тука бяха цитирани само руски източници, които са неутрални.

И накрая - не ми се ще за пореден път да се отклоняваме към ВСВ, но при Курск руснаците си имат ясно начертана стратегия за водене на операцията, която е много далеч от прилагане на някаква артилерийска завеса, която да повреди максимално бронята на врага, дори става точно обратното - в някои от сраженията германците успяват да нанесат на руснаците далеч по-големи загуби в бронирани машини, и въпреки това губят при Курската дъга - така че сам си прави изводите.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
И накрая - не ми се ще за пореден път да се отклоняваме към ВСВ, но при Курск руснаците си имат ясно начертана стратегия за водене на операцията, която е много далеч от прилагане на някаква артилерийска завеса, която да повреди максимално бронята на врага, дори става точно обратното - в някои от сраженията германците успяват да нанесат на руснаците далеч по-големи загуби в бронирани машини, и въпреки това губят при Курската дъга - така че сам си прави изводите.

Не ,не ,тук не си ме разбрал ,имах друго впредвид. Знаеш ,че немските танкове навлизат от север и от юг с цел да обкръжат руснаците . Задачата на руските противотанкисти е не да спрат врага ,но именно да му нанесат максимални загуби.

Колкото до ТВ-войната ,знаеш ,че това си е измислица -виж по конкретно за ставащото в Грузия. Никой нищо не ти казва ,изключиха интернет телевизиите ,а нашта КОФТАРСКА БТВ , пуска некви туркси кореспонденти ,които освен яваш-яваш ,заман-заман и аксер ,нищо друго не казват ....

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
УОРЛОРД ,още не можеш да се отърсиш от концертната треска изживяна с "Металика" ,по спокойно - РПГ-то може да извади танка като му строши веригата ,ефективността на РПГ е 30% ,а не 0,3% както твърдиш ти. На танкиста са му палили танка с бутилка , а съвсем друго е кумулативна граната .

РПГ може и да го пробие, но при определени условия. Друго е с кумулативна граната, т.е. пак с РПГ, вярно е, но отново наблягам на разликата между попадение и поражение. Огрооомна. Както казах, танк може да се улучи и с ловна пушка и с камък.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ами ,съгласен съм с теб , ясно е ,че все пак , РПГ-то не може да бъде ,просто ей така ,отминато като неспособно оръжие. Това е просто оръжие но с кумулативен ефект .Затова измислиха тия кутийки дето ги слагат на танка....

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Те срещу тях измислиха и ония гумени престилки, а на Меркавата синджири отзад, наречени противокумулативни екрани, но да, активната броня е най-доброто срещу тях.

Не бива да се надценяват и най-вече не бива да се има доверие клипове, в които лъжат и мажат и хвърлят тракове и каски с ръка, за да илюстрират унищожен танк. Ударен е едно, повреден е друго, унищожен е трето. Например на едно по-реалистично видео в Ирак един го удариха отстрани на куполата и вътре един негър от екипажа доста пострада, контузи му се ръката и беше в нещо като шок, залиташе като излезе. Острани купола леко пламна и един от екипажа.... го загаси с бутилка минерална вода. ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Тук премествам отклонението от темата за сирийската армия

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
"Ще ми се да ти връча едно РПГ и да те видя как ще строшиш верига на танк при масирана атака и какво ще спечелиш реално от ситуацията."

Ето тук може да попита КГ-125 , какви са били методите на българските танкисти за борба с ПТРК -Тоу и Милан ,които бяха на въоражение в Труция и Гърция ...

И на двата въпроса отговорът е един - картечен откос или осколочно-фугасен снаряд. :whistling:

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Тук най важен е критерия стойност-ефективност. ПТУР е доста евтино и мощно оръжие. Вярно, не е панацея, но е по лесно за използване, много по маневрено, и вади от строя танкове. Един танк с повредена верига е вече просто неподвижна огнева точка и нищо повече.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...