Отиди на
Форум "Наука"

гражданско-процесуален кодекс


Recommended Posts

  • Потребител

здравейте.искам да ви занимая с един въпрос който тормози сънят ми от известно време.ще започна с желанието ми да си имам къща,в която да живея и да стопанисвам както намеря за добре.знаете в момента за какви суми става въпрос и човек от средната класа в българия надали може да си позволи.та по темата..ходихме с родителите ми да огледаме един имот за който човека искаше 12 000-13 000 хиляди.но след като каза,че няма път до там понеже е вътрешен имот(пред него живее братовчед му)решихме,че няма смисъл понеже в даден момент другият собственик може да ми откаже да ми дава път...както и да е.на връщане една жена ни каза за съседно място на което собственниците са починали и никой не живее на вилата.нямат наследници и живеели в апартамента си.знам,че по закон след кончината им той става държавна собственост.въпроса ми е дали мога да живея на вилата като подам документ в данъчното за плащане на всичко което използвам и след време по закона за давностно владение да придобия този имот и по документи?аз ще говоря и с адвокат по темата,но исках да знам нещичко и от тук,понеже знам за прословутата алчност в юридическата върхушка и се опасявам да не се намърда друг на бленуваното от мен място.ще се радвам ако имате коментар..лек ден

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами най-добре е да говориш с адвокат, защото ще трябва да се прегладат документи, да се преценят ред обстоятелства. А идеята някой да си качи в нета нотариалните актове не е много добра.

За да се ползва придобивна давност владението трябва да е явно и да се прекъсне владението на предишния собственик. Не е достатъчно просто да се настаниш там. Затова ако да речем собственика ако е в чужбина и отсъства 15г., а ти през това време ползваш имота му няма да станеш собственик. Същата работа и с държавния имот (ако е частна държ. собственост). Плащането на данък не прави никого собственик. Това може да служи само за доказване, че имота е владян наред с други доказателства - сред които и онова, че си пресякал владението на предишния собственик.

Тъй че най-добре се виж с адвокат защото има много малки и съществени подробности, които обръщат нещата на 180градуса. Тук само ще налучкваме отговора, като рискът при непълнота или неточност на сведенията да получиш съвсем погрешни препоръки е голям.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Във вслички случаи е нужно десетгодишно непрекъснато и несмущавано от собственика владение, което се изразява във фактическа власт и във изразяване на т.нар. "анимус", т.е. субективно намерение за придобиване на собствеността. Въпросът е много сложен, може да се окаже, че не ти се признават права след 9 години и 11 месеца владение, ако се появи собственика. Ако старите собственици са починали, имотът или има налседници, които не знаят или не се интересуват от него, или е общински или държавен. Давността за придобиване на общински или държавни имоти многократно се прекъсва от Закона за собствеността и създава най-малкото много спорни, ако не и невъзможни за придобиване хипотези. Ако е частен имотът, тогава има възможност за придобиване по давност. Но това е свързано задължително с 10 г. владение и с доста рискове.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

добре,благодаря ви.не можах да получа точната информация,но все е нещо.явно ще се ходи при адвокат.ако искате след това мога да споделя...приятен уикенд

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За да започнеш давностно владение, трябва да прекъснеш владението на предишния собственик. Началният момент е когато по някакъв категоричен начин демонстрираш по отношение на собственика, че ти си собственик. Защото не е необходимо собственика да си държа постоянно веща в джоба. Обаче ако някой открадне една вещ, не може да се придобие тази вещ по давност. При недвижимия имот владението не трябва да е придобито тайно - т.е. ти да си живееш в имота, но собственика да не знае.

Ако се настаниш в имота както смяташ, във всеки един момент собственика може да те изхвърли и тъй като си недобросъвестен владелец няма да ти дължи нищо - може да ти бутне постройката или да се настани в нея, защото постройката се счита "плод" на земята. Но пък няма пречка той да ти поиска обещетение за ползването на имота, съответстващо на наема.

Това разбира се правната страна и така би трябвало да е в България. Но това тук е Гоцеландия, тъй че нещата стават по други начини. В смисъл ако имата е държавен в крайна сметка може да ти се наложи да го платиш при това много по-скъпо, отколкото ако си го купиш от някой, но може пък и да ти бъде продаден на народни цени (разбира се с подкуп за съответния чиновник). При всички случаи не трябва да се забравя, че ако някой мутрафон се усети, че владееш някое хубаво местенце, може да те изхвърли като мръсно коте и той да стане владелец. Вариантите са много, но ако ставаше толкова лесно, отдавна да съм си заградил Трапезица в Търново или обширна част от някой парк в центъра на София. :biggrin: По-скоро юридически никога няма да получиш имота, най-много фактически да отнесеш як бой. :head_hurts_kr:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
добре,благодаря ви.не можах да получа точната информация,но все е нещо.явно ще се ходи при адвокат.ако искате след това мога да споделя...приятен уикенд

Няма и как да получиш, такива отговори се дава при адвокати, след внимателен преглед на всичко, а и тогава няма да са ясни, а ще бъдат по-скоро преглед на възможните хипотези.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

отново благодаря,но явно не съм се уточнил!мястото е извън града в който живея и няма нищо на него(братята роми са взели и мрежата с която е било обградено)собствениците са починали и нямат наследници!даже комшийката по място спомена,че са имали апартамент и държавата го е взела поради същата причина,а именно липса на наследници!така,че не виждам пречка да си го обградя както са направили и други хора там(разбира се от доста време)и да започна да си го стопанисвам.въпросът ми е как да го представя в данъчното и по другите институции ,след като ще трябва да плащам ток и вода?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това, че у нас не се бутат циганските гета не означава, че братята роми ще станат собственици след 10г. Това разбира се не пречи тук-таме да се появят цели квартали с незаконни постройки. По закон трабва да се бутнат, ама не се бутат - не защото построилите ги са правоимащи, а защото са силоимащи. Но ако тази държава един ден се вкара в релсите държавните и общински имоти ще се трябва да се прочистят от подобен род заселници, а постройките им ще се бутнат - естествено без обещетение.

По закон не би трябвало да получиш нищо. Но у нас сега законите спят, тъй че какъв ще е резултата не мога да ти кажа.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Към момента не може да има владение относно държавна и общинска собственост. Пробвай, ако си готов и разчитай на бъдещето и на държавното безхаберие, но трябва да знаеш, че начинението може да се окаже със много несигурен резултат. Ако хората нямат наследници по закон, мястото е държавно или общинско.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...