Отиди на
Форум "Наука"

Депресия или просто лошо настроение . Как да разберем , че ние или близките ни сме депресирани?


Recommended Posts

  • Потребител

В България всеки пети страда или е страдал от депресия.Трябва да отбележим , че ако в миналото към психотерапевтична помощ са се обръщали хора от висшите елитни общества , то днес нещата стоят по-различно. Българина обръща все по-голямо внимание на своето психично здраве , осъзнавайки ролята му във воденето на пълноценен начин на живот.

Как да различим депресията от лошото настроение? Как да разберем , че ние или нашите близки сме депресири?

Необходимо е да се запознаем с трите основни компонента на депресията , а именно:

· промяна в настроението

· вегетативни нарушения

· обща отпадналост (астения)

Бързата промяна в настроението е обикновенно най-ранният и бързо забелижим симптом на депресията.

Обикновенно промяната има циркаден характер: събуждаме се изморени , вкиснати като настроението ни плавно се подобрява вечерта. Възможно е обратното събуждаме се отпочинали , весели, усмихнати ,а вечерта всичко се „преобръща с главата надолу”. В много случаи подтиснатото настроение може да продължи прекалено дълго време (над 2 седмици)

Депресията може да има различен отенък т.е да се придружава с преобладаващо чуство на тъга , отчаяние , апатия,страх, безпокойство ,паника , напрежение.

Последното завладява целия организъм – човек трудно се концентрира , паметта и вниманието му отслабват , което пряко се отразява на неговата работоспособност Така четенето на най-интересната книга става непосилно , гледането на телевизия бързо предизвиква умора . Човек може дълго да седи пред компютъра си но да не е способен да се съсредоточи върху работата си.. Непрекъснатото чуство на безпокойство не му позволява да се отпусне , например седенето или стоенето на едно място повече от 2-3 минути става невъзможно.

В други случаи се наблюдава пълна незаинтересованост към заобикалящия ни свят .Той става сив , мрачен и суров .Изгубва се пълно желание за общуване , за разходки сред природата ,сред хора , всякакъв вид дейност става безполезна и ненужна.

Чести са оявата на мисли за безсмислеността на живота или за самоубийство които са причина за незабавното посещение при лекар-психотерапевт.

Вторият важен симптом , това са вегетативните нарушения.

Наблюдадва се силно главоболие , липса на апетит, гадене , повръщане, диария.. Депресираните мъже често загубват сексуалните си жалания(стават импотентни), съответно при жените може да се получи ригидност , закъсняване на цикъла повече от две седмици, в редки случаи до половин година!!

Много често пациентите описват харктерно чуство на стягане в областта на гърдите , нещо като тежест –„Като , че ли камък ми лежи на сърцето”.

Третия компонент на депресията – астеничния, включва в себе си отпадналост , чуствителност към промяната във времето , раздразнителност .Последната може да се предизвика от силни звуци , ярка светлина, дори случайни докосвания от непознати хора(например леко подбутване на улицата).Понякога силното раздразнение предизвиква неконтлируем плач.

По време на депресия се наблюдават различни разтройства на съня . Може да се изпитва трудност в заспиването , повърхностен сън с чести събуждания или ранни събуждания с едновременно желание и невъзможност за заспиване.

.

Медикаментозното лечение на депресията се осъществява , чрез антидепресанти.

Ефективността на антидепресантите се забелязва след първите 2-3 седмици от началото на лечението. Когато почустват първите подобрения голяма част от хората спират техния прием и като правило след няколко седмици депресията се възвръща с пълна сила.За да се излекува депресията от огромно значение е непреривността на лечението , довършването му до край.

Продължителността на курса лечение с антидепресанти за всеки пациент е индивидуален.Във всички случаи той започва от четири месеца до година и даже повече , като след него е възможно предписването на поддържащо лечение.

Към депресията в психотерапията трябва да се отнесем като към високата температура в общата медицинска практика. Самата температура не се явява диагноза , но тя ни показва , че в нашето тяло „ нещо не е наред” . Когато човек има висока температура той се обръща към личния си лекар и той открива причината като поставя адекватно диагноза- грип , апендицит и т.н. По същата логика депресията алармира , че на душата и е зле и човека се нуждае от психологическа помощ. Лекаря-психотерапевт назначава снижаващи „температурата” антидепресанти и с помоща на психотерапевтични методи помага на човека да се справи с причините предизвикали появата на депресията.

http://psychotherapy.blog.bg/viewpost.php?id=277835

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

а причини за изпадане в депресия?

дотук останах с впечатлението, че всеки път, когато съм в сесия, съм и в депресия :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
а причини за изпадане в депресия?

дотук останах с впечатлението, че всеки път, когато съм в сесия, съм и в депресия :post-20645-1121105496:

зимното студено и мрачно време влияе много на настроението. Затова в северните страни, където по принцип денят е къс, броят на самоубийствата е висок, въпреки добрия жизнен стандарт.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

зимното студено и мрачно време влияе много на настроението. Затова в северните страни, където по принцип денят е къс, броят на самоубийствата е висок, въпреки добрия жизнен стандарт.

има логика, но се чувствам по същия начин и през лятната сесия, когато ... мога само да си мечтая за студено и мрачно време :bigwink:

между другото, при повторно по-съсредоточето четене на статията открих, че при мен все пак липсва един от симптомите... така че явно и този път съм се разминала с депресията :D

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Депресията може да бъде провокирана от различни фактори - биологични, психични и социални (като раждане, загуба на близък човек, развод).

Факторите наистина са много.

Аз като съм в сесия също съм "депресиран" медицината не си е работа...

Зависи много от самата личност , на едно и съща житейска ситуация различните хора биха реагирали по коренно различен начин ( ако за едни влизането в сесия води до депресия то за други това би бил истински празник :).

Това ме подтиква да те питам Какво следваш , че те депресира?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

сесията сама по себе си няма как да ме депресира. нито от четене, нито от писане ме е страх (веднъж да си надвия мързела...). депресираща е обстановката. всеки около теб да говори за изпити и срокове, излизането ти да е максимално ограничено. при мен лично винаги го има и елементът "обръщане на биологичния часовник" (стоях до 5 сутринта снощи и днес нормално се излюпих след обяд...).

засега се защитавам с увеличен прием на витамини и мнооооого мляко с какао (добре ми казваше дядо да си взема някой мандраджия! )

и за да не бягам от въпроса- уча културология и си обичам специалността :) и сесията не мога да я свържа с депресия... но има друга лоша тенденция... трета сесия под ред ми се образува джоб на мъдреца :frusty2:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...