Отиди на
Форум "Наука"

Няколко интересни нещица!


Recommended Posts

  • Потребител

Идея нямам какво е това.. може би някои друг ще знае! ...малко поголямо е от монета 1Лев ! И две монетки,които идея си нямам какви са!? с размер на съвременни 2 стотинки!

post-5029-1233348812_thumb.jpg

post-5029-1233348833_thumb.jpg

post-5029-1233349100_thumb.jpg

post-5029-1233349133_thumb.jpg

post-5029-1233349161_thumb.jpg

post-5029-1233349191_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравей, много бърз отговор и за трите!

Първото мисля че е капаче на някакво съдче с доста орнаментна украса.Счупено е, но това си се вижда.Датировка късна античност 4-5 в.

Първата монета е Константиниева династия(константин, Констанции Лицинии и т.н), като най-сигурно Константин, тои въвежда монетният тип. Заради голимината Бронз 4 (номинал колкото 4етвърт фолис(най-голямата медна-бронзова монета)). Реверс 2 Виктории носят щит с надпис VOT ...или без, поставен на колона. Надписа бих ти го цитерал на не го помя, не6то от рода на VICTORY GG.... Датировка след 330-337г. Най-йнтересното монетен двор: Триер или Лондон, като съм по склонен на Лондон, но това мога да ти кажа само ако я видя или евентоално малко по добри снимки или почистване.

За втората: Константин Велики IMPConstantinusPFAVG.Rewers: Викрория в ход наляво носи венец VICTORIA AVGG.Датировка 330-337. Бронз 4. Монетен двор може би Триер, възможност за Тесалоника

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много благодаря за информацията колега! Радвам се ,че има хора като теб... готови да споделят мнение и знания разбира се ! Относно по-добрите снимки съжелявам ама за момента няма как ...тези са от телефон но пак е по-добре от без хич! :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...