Отиди на
Форум "Наука"

Воложско-Камска България


Recommended Posts

 • Потребител

Воложско-Камска България

kartaVoljkaBulgaria..jpg

Публикувани наскоро уникални исторически документи доказватват, че първата форма на държавност на българите в Поволжието (официално наричани от Царска Русия "татари"), след падането на руската династия Романови, е била Българска република.

След повече от 4 века борба срещу руските поробители, българското национално-освободително движение, макар и за кратко, успява да извоюва своя държава през 1918 г., но тя скоро отново е повалена под ботуша на Червената армия.

В началото на руската гражданска война, в столицата на волжките българи Казан (Казанска губерния) се събира авангарда на българското национално-освободително движение - партията "Съвет на волжските български мюсюлмани". Нейн предводител (сардар) е превърналия се в национален герой Гинанудин Вайсзаде Ал Булгари (Сардар Ваисов). Делегатите обявили създаването на Българска държава - във формата на република - на историческите земи на българския народ. Тогава смятали, че след като царя вече го няма, отделните народи на бившата Руска империя ще могат най-сетне да създадат свои федеративни държави със собствени правителства.

Сардар Ваисов произхожда от една от династиите на българските владетели до 16 век., но интересно е, че той не се наричал престолонаследник и не изказвал никакви претенции за монархическо управление. Движението му било демократично - всеки от 12-те членове на Съвета имал същото право на глас като него. Терминът "Ханзаде" в името на новата република символизирал въстановяване на изгубената през 16 век държавност на българската нация на Волга. Всички българи се смятали за законни наследници на независимата Българска държава - Болгар Иле и на нейната слава и могъщество. А в очите на руската общественост думата "ханзаделеге" в названието на новата държава представлявало легитимност - по силата на падането на руския цар, който дотогава се считал временен суверен на българските земи, завладяни през втората половина на 16 век от Московското княжество, след десетилетия на ожесточена българска съпротива. Любопитно е, че руския цар Иван Грозни, след като поробил българите в Поволжието, той включва в титула си израза “Цар болгарский”. В "Кратка програма" от 1917 г. делегатите определили, че висшите органи на властта в бъдещата държава ще се избират от народа. През ноември 1917 г. болшевиките издали Декларация за права на народите в бившата Руска империя за свобода на самоопределение. От нея се възползвали с различен успех Финландия, Полша, Украина, прибалтийските и задкавказките народи. Наивно било да се очаква, че водещото още от 1862 г. борба за самостоятелна държава българско национално-освободително движение няма да се възползва от уникалната ситуация - падането на царизма и обявената (макар и само на думи) от новата власт свобода на самоопределение. От по-рано привържениците на Ваисов се придържали към принципа на независимост и не се подчинявали на царските власти, отказвали да служат в царската армия и да плащат други данъци освен поземлен данък.

Българската република била провъзгласена през януари 1918 г.

Печатът й на документ, подписан от Сардар Ваисов, свидетелства за това по неопровержим начин. Документът е информационно писмо от 24 януари и в него се съобщава за разпращането по цяла Русия на указ, с който се известяват мюсюлманите за създадената република. (И до днес българите са център на исляма за бившите съветски републики, а духовния им глава, председателя на Духовното управление на мюсюлманите в Русия е шейх Талгат Таджудин - изявен български националист.) Съобщава се и за подготвян официален печатен орган на новата държава - "Сада-и-Болгар" ("Гласът на България") и за въоръжаването на Зелената гвардия - армията на републиката - с винтовки. Българската република не била призната от болшевиките, а на практика съществувала в продължение на месец и половина. Тя имала всички атрибути на една държава: функциониращи още от 1862 г. структури, съдебни органи, военни формирования - Зелената гвардия. (Досега знаехме само кои са белите и червените в руската гражданска война, а за зелените тук не се казваше нищо). Планирало се създаването на официални средства за масова информация.

В Централния съвет на българските мюсюлмани били представени всички региони, населени с компактно българско население. Българската национална партия провъзгласила републиката без да изчаква решенията на новата комунистическа власт - акт на решимост в стремежа за възстановяване на Волжска България. Оказва се, че провъзгласяването на тази Българска република предшества с няколко месеца тържествено огласения указ за учредяването на Щати Идел-Урал - автономна република, която се смяташе за първата българска република в Поволжието, след временното освобождение от руско робство Идел е името на древна българска държава по онези земи, известна от средновековните хроники на волжките българи. Планът за тази държава е разработен от други крила на националистическата интелигенция. Въпреки разногласията, партията на Сардар поддържала контакти с тях, за да се постигне компромис. Но тук изиграла фатална роля антибългарската дейност на татаристите, която довела националната кауза до катастрофа. Партията на татарчещите се се появила в края на 19 в. и е подобна на силното гъркоманско движение у нас през Възраждането - партията на гърчеещите се и още по-подобна на днешните македонисти, защото гръцки народ все пак има, за разлика от "македонци" и "татари". До края на 19 век в Поволжието няма хора, който да наричат себе си "татари" , въпреки, че това име им е било прикачвано от руснаците, така както преди средата на 20 в. на Балканите никой не се е определял за македонец по националност. Предателските действия на татаристите М. Султангалиев и Г. Ибрахимов за разгрома на националните организации в страната са засвидетелствани в известно писмо на Султангалиев до Ленин, в което той се хвали с успехите си. Фаталният удар, който те нанасят е, че убеждават Ленин да обяви "Татарска република".

Въпреки това някои днешни историци в Татарската република са качили Султангалиев на пиедестала на борбата за национална свобода.

Съвета на българските мюсюлмани активно протестирал против създадената от Ленин и Сталин република с обидното название "Татарска" през юни 1920 г. За волжските българи татарското (монголско - Златната орда на Чингис хан) робство е същото, каквото за нас е турското робство на Османците.

И до днес в Татарската република имат поговорки от сорта на: "Неканения гост е по-лош и от татарин". Болшевишко-татаристката власт забранила дейността на ваисовците през 1923 г ., заради техните продължаващи опити, все пак да образуват на хилядолетната българска земя Българска република.

Продължението:

Република Идел-Урал няма по-голям късмет , въпреки, че името й било компромис с татаристите. Все пак, през кратките години през които управлява, президентът й Максуди (лидер на умерените български националисти) успява поне да заяви пред Лигата на народите в Париж през 1919 г.:

"Намирам за целесъобразно да обърна внимание на факта, че името, представляващо моята нация - "татари", не е нищо друго освен историческа грешка."

Скоро и той е свален от болшевиките. Българския народ в Поволжието се вдига на въстание срещу "нечестивото име татари".

Червената армия успява да разбие Зелената гвардия и да потуши въстанието. За да се справи, тя масово изгаря посевите. На следващата година реколта няма, в Поволжието става невиждан глад и измират десетки хиляди хора (според някои жертвите на глада са стотици хиляди). Така са победени българите и е наложено татарското име. Но националистите в столицата Казан не се укротяват. През 30-те в Москва, по инициатива на казанските учени, се провежда сесия на Академията на науките на СССР на тема: „Етногенезисът на казанските татари" .

След подробни изследвания академиците заключават:

„Съвременните татари нямат общо с монголите...(те са) преки потомци на волжските българи. Името „татари" е историческа грешка."

Патриотите в Казан празнуват. Но на тази победа на историческата наука Сталин отговаря с репресии срещу академиците, някои от които са сред най-уважаваните съветски научни светила.

Вторият тежък удар идва от Сталин - той разделя българите на две области - Татарстан и Башкирия. - 1946 г. За всеки случай Сталин допълнително провежда поредни разселвания на волжкото население, заради сътрудничеството му с германската армия през 2 св. война. След поредица от раздробявания, продължили векове ,

днес

Татарската република е само центъра на бившата Казанска губерния, която пък е центъра на Велика България на Волга - "Bulgaria magna" от европейските карти от 13 и 14 в. Днес броят на волжките българи е над 7 млн ., според Българския национален конгрес (наследник на Ваисовата партия), а населението на Татарстан е около 3,5 млн. души.

Днес партията на татаристите продължава да е на власт и републиката продължава да се нарича Татарска. Там стават интересни неща: гражданите на столицата палят собствения си държавен герб, щом им попадне на достъпно обществено място, както може да се види тук:

Как горит герб Татарстана

Други водят безкрайни съдебни дела срещу Путин и татарското правителство, защото не им разрешават да се запишат в паспортите си с националност "българин", макар че новата руска конституция им гарантира това право. Само единици са тези, които са успели да се преборят с протаканията на съдебната бюрокрация и да се запишат българи. В края на краищата съда няма как да им откаже, затова протака.

blgrles.jpg

bolgar1.jpg

С. Максуди - президент на република Идел-Урал през 1918-1920 г. (Първият български президент)

VolgaBolgar.jpeg

Облекло на войн от Волжка България през Средновековието

RuiniVelikiBolgar.gif

Руините на Велики Болгар - първата столица на Волжка България

Източник:

Р. Аль Булгари

" ПЕРВОЙ БЫЛА БУЛГАРСКАЯ РЕСПУБЛИКА"

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Страхотна информация и много пълна! Важно беше да се засегне този въпрос за Волжска България,защото това е уникална държава.За мен е отделна държава,въпреки статута й.Тези хора са били подлагани на какви ли не репресии,за да не могат да възстановят своята държава. Не прави чест на Русия и на сегашното правителство тези постъпки със съдилища и всичко останало.Най-малкото е явно ,че тази част от Руската федерация винаги е принадлежала на камските българи.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Радвам се, че трудът ми е оценен. Подкрепям тези българи тръгнали по собствен път, борещи се за собствена независимост. Отново Руската федерация се проявява като доминаторска държава и действията и са нехуманни. Явно там в управляващата върхушка, все още има хора, които нямат интереси от независимостта на един народ. Но и тези българи имат съдба, близка до нашата, и те в момента преживяват едно робство - руско-татарско.

И там е имало асимилаторско движение - на татарите, докато при нас - силното гъркоманско движение през Възраждането - партията на гърчеещите се и още по-подобна на днешните македонисти...

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Поствам и малко събрани от мен интересни факти по темата.

В столицата на Татарстан - град Казан (основан по време на татарската хегемония и залезът на Волжска България) се намира най-старият университет в цяла Русия, в него е следвал и Ленин. В недрата на някогашната Волжска България, днес република Татарстан, лежат едни от най-големите залежи на нефт в Русия. Годишният добив се равнява на този на Алжир и Сирия, взети заедно. Страната е около три пъти по-голяма от нашата, населението е около 4,5 милиона души.

По поръчка на университетите в Сапоро и Кобе (Япония) през 1990 г. проф. д-р Алфред Халиков, историк от Казан, подготвя научен доклад за произхода на населението от Поволожието. Докладът му осветява смайващи факти, открити в данъчните регистри на руското дворянство от ХІІІ-ХVІ век. Родът Пушкин се оказва, че се заселил в Московието още през 1198 г. от Волжска България. Прадядото на поета, Муса, напуснал столицата Болгар, бягайки от първите набези на татарските орди и се заселил в Новгород. Потеклото на Пушкин от Казан е засечено и от други руски историографи - С.Б. Веселовский и Н.А. Баскаков.

С българска кръв се оказва и легендарният пълководец Михаил Кутузов, победил армиите на Наполеон при Бородино през 1812 г. И други изследователи са установили, че и неговият произход е от Казан - неговата прабаба била омъжена за българския владетел Бикбулатович. На езика на волжските българи думата "кутуз" значи буен, сприхав.

Авторът на "В навечерието", писателят Иван Тургенев, пак според данъчните регистри е пряк потомък на българския мурза (княз) Арслан Турген, преселил се от Волжска България в Русия през 1440 г.

В изследванията на проф. Халиков с български произход са отбелязани също и писателите Иван Бунин, Михаил Булгаков, поетесата Анна Ахматова, композиторите Рахманинов и Скрябин...

До сега тези регистри не бяха изследвани, защото фактите в тях изобличават фалшификациите на съветската власт относно произхода и принадлежността на тамошните българи. Затова все още битуват жълтите версии, че Пушкин бил потомък на негър шут на Петър І, а в българския превод на "В навечерието" на Тургенев е изпусната фразата на Инсаров, че руснаците трябва да учат български...

Февруарската революция през 1917 г. дава свобода на народите на Русия и волжските българи веднага възраждат своята държава. Те създават демократичната република Идел-Урал (или Волго-уралски щати) с убедеността, че нова Русия ще е федерация на свободни и равни народи по образеца на САЩ. Първият щат на съединените щати на Русия!

Скоро обаче на власт идват болшевиките, които съвсем не планират демократично решение на националния въпрос. Сталин изпраща телеграма на президента на Волжско-уралските щати Максуди с предложение за сътрудничество. Максуди като убеден демократ и възпитаник на парижката Сорбона не признава властта на болшевиките и му отказва. В отговор Сталин разгромява Волжско-уралския щат и на негово място създава няколко автономни републики и области. Една от тях е наречена Татарска АССР. Волжските българи са насилствено преименувани на татари (също като с македонците). След падането на СССР тази пропаганда все още продължава да се поддържа от властите. Обикновените хора обаче продължават да смятат себе си за българи и открито да заявяват, че искат така да се наричат. А републиката им отново да бъде наречена Българска, или поне с неутрално име като Казанска, или Поволожска, защото сегашното име оскърбява паметта на дедите им. По този повод беше изпратено и писмо с такова искане до президента на Република Татарстан - Минтимер Шаймиев. Но това не даде резултат - неговото обкръжение е убедено, че потомците на Чингис хан трябва да живеят в "единствената в света татарска държава".

В края на 90-те години, именно на територията на Татарстан беше спряно действието на указа на Елцин в паспортите да отпадне графата националност. Просто за да се запази думата "татар" в тях и хората да не почувстват свободата да се наричат българи.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Да, последната информация е много интересна и допълва цялата тема.

Сега още от мен...

Когато руснаците превзели Волжка България през 16 в., те заемат от българите много неща - държавно устройство, търговията и търговски термини, архитектура и пр.

На основите на Българската държава в Североизточна Европа започва да се издига Русия - покоряването на България й отваря пътя на изток и огромните пазари на търговските пътища, развити от България на Волга. Оттогава Русия започва да се превръща в империя.

СТОЛИЦАТА НА ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ КЕРМЕН

Е ОБРАЗЕЦ НА МОСКОВСКИЯ КРЕМЪЛ

Кремъл – древната цитадела на Казан – неговите стени и кули помнят българските князе, завоевателите на Чингис хан и руските царе.

Каменната крепост Керман отначало била форпост на северната граница на България, а през 14 в. станала столица.

Казанският Кремъл:

Kreml.jpg

Московският Кремъл:

Moskva%20kreml%203.jpg

Този ансамбъл, почти без изменения легнал в основата на руския Кремъл, който почти точно повторил българската крепост; само стените били удължени на юг и южната граница на московския комплекс била разширена, в сравнение с оригинала в Казан.

Крепостта е строена през 11 в. от българите, които били изкусни майстори. Кермен (Керман), по-късно Казан, бил един от най-красивите български градове. Тук се помещавало правителството и религиозните водачи, а над крепостта се извисявали високите стени на "Арката" – цитаделата на българския владетел. Вътре имало каменен дворец на различни нива с многобройни павилиони, галерии и стопански сгради, градини, харем и баня.

Далеч от Волга се виждали силуетите на високите кули. Техният образ по-късно бил пренесен и в архитектурата на църквата на Червения площад в Москва, която построили в чест на завладяването на Казан.

След края на руско-българските войни и падането на Волжка България, Иван Грозни пратил руски майстори да ремонтират Керман. Те съхранили цялата му фортификационна схема, само престоили част от стените и кулите.

По-късно цитаделата била коренно преобразувана. На мястото на разрушените мечети се издигнали християнски храмове. Развила се руската средновековна култура на основата на българската.

През 18 в. била основана огромна Казанска губерния на българските земи. Дворът на българските владетели сменил губернаторски и архиерейски двор.

Днес Казанският Кремъл е частично реставрирана средновековна крепост, а вътрешното му пространство е с планировка от 18-19 в. Отворени са християнските и мюсюлманските храмове.

Още една снимка на Казанския Кремъл(истинска прелест, според мен):

kazan_kremlin.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Потребител
Да, последната информация е много интересна и допълва цялата тема.

Сега още от мен...

Когато  руснаците превзели Волжка България през 16 в., те заемат от българите много неща - държавно устройство, търговията и търговски термини, архитектура и пр.

На основите на Българската държава в Североизточна Европа започва да се издига Русия - покоряването на България й отваря пътя на изток и огромните пазари на търговските пътища, развити от България на Волга. Оттогава Русия започва да се превръща в империя.

СТОЛИЦАТА НА ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ КЕРМЕН

Е ОБРАЗЕЦ НА МОСКОВСКИЯ КРЕМЪЛ

Кремъл – древната цитадела на Казан – неговите стени и кули помнят българските князе, завоевателите на Чингис хан и руските царе.

Каменната крепост Керман отначало била форпост на северната граница на България, а през 14 в. станала столица.

Казанският Кремъл:

Kreml.jpg

 

Московският Кремъл:

Moskva%20kreml%203.jpg

Този ансамбъл, почти без изменения легнал в основата на руския Кремъл, който почти точно повторил българската крепост; само стените били удължени на юг и южната граница на московския комплекс била разширена, в сравнение с оригинала в Казан.

  Крепостта е строена през 11 в. от българите, които били изкусни майстори. Кермен (Керман), по-късно Казан, бил един от най-красивите български градове. Тук се помещавало правителството и религиозните водачи, а над крепостта се извисявали високите стени на "Арката" – цитаделата на българския владетел.  Вътре имало каменен дворец на различни нива с многобройни павилиони, галерии и стопански сгради, градини, харем и баня.

  Далеч от Волга се виждали силуетите на високите кули. Техният образ по-късно бил пренесен и в архитектурата на църквата на Червения площад в Москва, която построили в чест на завладяването на Казан.

  След края на руско-българските войни и падането на Волжка България, Иван Грозни пратил руски майстори да ремонтират Керман. Те съхранили цялата му фортификационна схема, само престоили част от стените и кулите.

  По-късно цитаделата била коренно преобразувана. На мястото на разрушените мечети се издигнали християнски храмове. Развила се руската средновековна култура на основата на българската.

  През 18 в. била основана огромна Казанска губерния на българските земи. Дворът на българските владетели сменил губернаторски и архиерейски двор.

  Днес Казанският Кремъл е частично реставрирана средновековна крепост, а вътрешното му пространство е с планировка от 18-19 в. Отворени са християнските и мюсюлманските храмове.

Още една снимка на Казанския Кремъл(истинска прелест, според мен):

kazan_kremlin.jpg

Щастлива съм да прочета за мой родни град - Казан, и за моя Татарстан. Благодаря. :)
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Я виж ти, имаме си вече и посетител от самия Татарстан. Здравей :bye1:

Ще ни разкажеш ли повече за себе си и за това как ти виждаш тези проблеми, като жител на Казан и Татарстан?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Я виж ти, имаме си вече и посетител от самия Татарстан. Здравей :bye1:

Ще ни разкажеш ли повече за себе си и за това как ти виждаш тези проблеми, като жител на Казан и Татарстан?

Живея в България от 1980 година. Последни път бях в Казан през 2003 година. През демокрацията бях тук, така че не съм много запозната за проблемите.През комунистическо време живяхме в пълно затъмнение за българи. Знам само, че майка ми от Волжскокамско устие и има потекло на прабългари. С поздрав Амина.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Потребители

Този сайт резглеждали ли сте го:

Велика България - има много снимки, статии и извадки от извори. Той е на Яндекса, което ще рече, че малко бавничико се отваря.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
 • Глобален Модератор

http://forum.boinaslava.net/showthread.php...7154#post127154

Тук и аз съм писал доста неща, а и сайтове съм дал. Може някои вече да не са актуални, проверете ги.

http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=17457

Link to comment
Share on other sites

Страхотна информация и много пълна! Важно беше да се засегне този въпрос за Волжска България,защото това е уникална държава.За мен е отделна държава,въпреки статута й.Тези хора са били подлагани на какви ли не репресии,за да не могат да възстановят своята държава. Не прави чест на Русия и на сегашното правителство тези постъпки със съдилища и всичко останало.Най-малкото е явно ,че тази част от Руската федерация винаги е принадлежала на камските българи.

Информацията е добра, но далеч не пълна! Ние поддържаме връзки с председателя на Българския национален конгрес (Казан, Татарсктан) - Гусман Халилов и съм запознат в детайли с тази проблематика. Българи обаче живеят не само в Татарстан, но и в републиките Чувашия, Башкирия, Кабардино-Балкария и в цялата Руска Федерация. Официално са наистина около 7 милиона, но за тези бройки претендират и от Световния конгрес на татарите (българите татаристи, които са опозиция!). Нашите проучвания и изследвания от "Българска Орда -1938" показват че тези цифри не са точни и са силно занижени. Само казашките общности са над 10 милиона души, а 2/3 от тях по произход са българи (виж изследванията на акад. Яворницки и др. учени, които са разстреляни по времето на Сталинския терор! )!..... :book:

През октомври-ноември 2008 г. в гр. Варна се организира Световен парламент на българите (това е работно име), където ще се обсъждат и тези въпроси. Очаква се да дойдат делегации и на волжките българи! Общо се предвижда да има 2000 делегати от българските общности в чужбина и 2000 от България, представители на различни неправителствени организации и изявени личности!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...