Отиди на
Форум "Наука"

Е-номерата в етикетите на храните


Duke

Recommended Posts

  • Потребител

Относно т. сирене , не става въпрос че е отровно като го хапнеш и да умреш, а че боклуците които съдържа вредят и го разбираш с времето.

Това за фенолфталейна не ми обяснявай че е глупаво, защото го знам от Проф.дхн М. Камбурова, ти някой по-образован ли си

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

OK, приемам критиката.

Но не можеш да отречеш вредното действие на консервантите /изключвам разните му там оцетни и сорбинови киселини/ , др. добавки и структуриращи агенти, които се използват за постигане на фалшив цвят, аромат, вкус и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Някои неща наистина има съмнения че са вредни. Предвид изключително трудните клинични изпитания и съответно още по-трудното токазателство за тази вредност, много хора приемат презумцията "виновен до доказване на противното" за което със сигурност бих ги оправдал. Но не мога да приема за доказан факт твърденията за въпросната вредност.

Между другото голям брой от тези "фалшиви съставки" също са природни продукти. Дори голям брой консерванти всъщност са витамини. :) Примерно така наречените токофероли, които се използват като консерванти на рафинираните масла. Общо взето там става дума за добавки на витамин Е, или понякога негов синтетичен аналог. Друг пример за фалшива съставка за постигане на вкус най-вече при сушените продукти е натриевия глутамат, който дава вкус подобен на варено месо. А натриевия глутамат независимо от многобройните митове около него си е чиста аминокиселина от основните двайсетина, които съставят всички белтъци в човешкото тяло( макар и да не е от незаменимите, в смисъл че човек може и сам да си я синтезира). Сигурен съм( макар че не съм проверявал всеки един отделен случай) че подобно обяснение може да се каже за всеки мит около "Е"-тата. :)

Здрасти!

Ама нещо недостатъци все пак трябва да има в проверките. Ако сътворя някоя нова молекула, много пъти се проверява само директното и действие както по закон е дадено. Не е способна лабораторията (капацитет), па и няма пари да се проверят всички комбинации в които тази молекула може да попадне. Па и не всеки реагира еднакво.

Например аз обичам пушен кашкавал и пушено месо. Но ако ям който е правен с течен пушек веднага получавам алергичен шок.

Но тези инфота не излизат защото са единични и в много случаи самата фирма потушава работата. Трябва голямо количесто отравяне или пресата за да се накарат държавните власти да действат.

Само за миналата година - отровната гуар гоми добавка или китайските бебешки яденета или топчитта на китайската игра....

:smokeing::smokeing::smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
И ти имаш погрешна предтава за механизма на процесите. Компонентите на хранителните продукти не влизат в химични взаимодействия по-сложни от електролитна дисоциация, след като се вкарат в храните. Така че просто няма комбинации в които да попадне молекулата.

Здрасти!

Това е като бабичка на косметика. Влиза една баба и за около час два една готина мацка става.

Влиза едно мършаво бледо пиленце камарата, инжектират му състояние подобрителна течност + малко вакум и излиза грамадна розова селска кокошка. Па като я сложиш в тенджерата трябва след кипване да смениш водата и защото пуща една сива пяна сякаш чорапи переш. И после си правиш супичката с на ново омършялото пиленце.

В Унгария забраниха да се дава помията от кухните на свинете. Вредно било на здравето им....

:biggrin::biggrin::biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Виж какво намерих. Интересно е, че ми звучи като прогноза за време или борса. Всичко е възможно и противоположното също. Но ако си помисля какъв бизнис е този веднага ми става ясно за бъркотията.

Още ако изкаш:

http://www.zusatzstoffe-online.de/home

http://www.food.gov.uk

http://www.fao.org/ag/agn/agns/jecfa_index_en.asp

Рак- оспорва се

Нитрати, нитрити (E 249, E 250, E 251, E 252)

Бета каротин при пушачи рак на белия дроб• (E 160 e és f) но немците искат да се въведе количествен лимит в употребата

•A butil-hidroxi-anizol (E 320) és a butil-hidroxi-toluol (E 321) под изследване са. Други твърдят че има блокиращо влиание върху някои вид рак.

BHA и BHT

• aszpartám (E 951) Eвропейският Ramazzini-Институт (Bologna, Olaszország) 2005-публикува вероятноста с свързана с рак. Но (EFSA) причислява на ново за безопасен.(EFSA-Q-2005-122).

•В САЩ ciklamátot (E 952) от 1969 забранен. Според други няма доказателсва за това.

•A szaharint (E 954) причина за рак на пикучният мехур. Според други доказателства няма.

Деконцентрация и хиперактивност (ADHS)

Предимно при деца (E 338, 339, 340, 341, 343, 450, 451 és 452), според други не е доказано.

Alzheimer-kór

(E 173, E 520, 521, 522, 523, 541), Съмняват се на няма доказателсва за или против.

заболяване на зъбите и костите.

(E 330), е виновна за лошите зъби и декалцинирането на костите.

Фосфатите (E 338, 339, 340, 341, 343, 450, 451 és 452) според някои само при значително дневно количество (napi 1,5 - 2,5 g) намаляването на калциума в кръвта и повишението на parathormon. Според други това не е доказано.

Китайски ресторант синдрома

A glutamin киселина (E 620) и глутаматите (E 621, E 622, E 623, E 624, E 625) ги свързват с т.н. Нитайски ресторант синдрома-главоболие, болка в крайницити на ръцете краката, тръпнене на врата, и лошо състояние. Според други това не е доказано. Но има подобно когато за кратко време косумираш повече от 10 г. глутамат. Но такова количество с ядене не може да се консумира. Но може да е в кобинация с хистамин и общият им ефект да е горе уписаният.

Но не е получено доказателство за това.

:whistling::whistling::whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Друг пример за фалшива съставка за постигане на вкус най-вече при сушените продукти е натриевия глутамат, който дава вкус подобен на варено месо. А натриевия глутамат независимо от многобройните митове около него си е чиста аминокиселина от основните двайсетина, които съставят всички белтъци в човешкото тяло( макар и да не е от незаменимите, в смисъл че човек може и сам да си я синтезира). Сигурен съм( макар че не съм проверявал всеки един отделен случай) че подобно обяснение може да се каже за всеки мит около "Е"-тата. :)

И така да е, защитниците на синтетиката обаче пропускат да споменат, че тези толкова прехвалени от тях природни съставки в естествен вид се срещат ЗАЕДНО с други вещества, а не отделно в голяма концентрация.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Това че пилетата се инжектират със саламура не означава че въпросната саламура е вредна, а че купуваш вода на цената на пилешко. :)

По повод второто мнение именно това имам предвид и аз. Има сънения, но няма потвърдени резултати. Ти сам си решаваш дали да вярваш на съмненията или да искаш доказани данни. Като човек имащ поглед към науката аз предпочитам доказаните данни. Алтернативата е да виждаш конспиративни теории във всичко около себеси.

Между другото ако те интересува има много строги критерии които трябва да покрие едно твърдение за да се смята за доказано. И тези критерии общо взето нямат много общо с политиката, колкото и странно да им се струва на някои, а идват конкретно от експерименталните данни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
С думите че тези строги критерии са ти познати имаш предвид че си чул нещо за тях в кръчмата ли? :) Хайде провери сам поне част от нещата преди да ги пишеш. Пак ти казвам, може да има неща за които има съмнения че са нездравословни, но не и че има доказано токсични компоненти. Ти правиш ли въобще разлика между нездравословни и токсични компоненти? Примерно мазнината е нездравословен компонент на храната ако се прекали с нея. И да ако се пробваш да ядеш само мазнина 30 дни също предполагам че няма да издържиш. Дори съм сигурен че няма да издържиш ако ядеш съвсем здравословни продукти в които мазнините преобладават, като краве масло например. Но това дали доказва че мазнините са отровни, как мислиш? :)

ПС, я ми кажи ти от къде си толкова сигурен че изследванияте се правят само на отделни компоненти? Аз нямам такава информация, признавам. А ти имаш ли? Или просто си чул някъде в кръчмата че така правили. ;)

Здрасти!

Неее в кръчмата. Ами ако си на държавна служба, па и да си на частна все има нещо най-ново приборче за което мечтаеш.

Какво ше кажеш ако ти го спонсорирам, или го дам за трайна употреба срещу 0 лева заплащане. От друга гледна точка сега навлиза на пазара моята дъщерна фирма конкурентка на Х фирма. Ще те помоля да провериш и то много строго, че моето изделие НЕ съдържа свинска мас. И ще те спонсорирам на научна конференция да отидеш в Лас Вегас ако пусниш и една научна статия свързана с тази тема. Че продажбата на стоките на Х фирма рязко ще намалеят в мюсулманският и еврейски свят...тяхна вина. Защо упоребяват свинска мас. Ама те пък ще намерят твой колега който ще замени свинската мас с Е5674. (Е5674 е мой патент, но никой не го е купувал докато свинската мас е толкова евтина)

Що се касае за мазнини, ескимосите са живеели поколения с косумиращи ужасно количество мазнина и не са познавали болестите свързани с тях. Почват да измират в цивилазиционни болести след като свикват на готвено, зърнено ядене и алкохол. така, че мазнината сама в себе си не е вредна. само в комбинации.

Проверявя се само минимума и не всички възможни комбинации, защото няма пари и не е и нужно.

Абе това което се кефи на човека или е незаконно, или не е нравственно, или е вредно за здравето.

:whistling::whistling::whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
За твое сведение съм точно на такава работа и до последното преструктуриране на института при което изпаднах в чисто научната част съм вършил именно споменатите от теб анализи. И как да ти кажа, нищо не ми е пречило да напиша неверни резултати. Само да напиша обаче. :) При първата проверка( а такива проверки има и от независими агенции, а и често обикновенни потребители) тези грешки ще лъснат. В този случай и аз ще изхвърча от работа, и лабораторията ще си изгуби акредитацията, след което резултатите от анализите и няма да се възприемат като официален документ. Кажи ми ти ако беше собственик на лаборатория би ли приел подкуп при такива условия? След като знаеш че е 50 на 50 в следващата година бизнеса ти да се изпари като юлска роса? Та акои щеш ми вярврай, но специално при лабораторната работа хората са буквално маниаци за даването на точни и достоверни резултати.

Здрасти!

Виждам, Врял си кипял си. И ти знаеш и аз зная, че има случаи когато не е здравословно да публикува всичко човек, защото макар, че казва истината може много по-голяма щета да направи.

Нети казвам да лъжеш или фалшифицираш, ами да не казваш, говориш затова за което не те питат. И в модерната специализация ти не си задължен да даваш мнение по въпроси които не са твоя компететност. Като инжинер със страст към професията можеш да имаш лично мнение, но то не е публично.

Знаеш преди години имаше репортаж с техническия директор на една от най-големите хим комбинати. Говореше за инновация, че лабораторията им е сва.етовно ниво, че най-новите торове и химикали са такиви и такива......

Накрая репортера и директорът помислиха, че са изключени и си разговаряха. Репортера попита, че той лично какви препеарати употребява на виличката си. Отговорът беше, имам внуци и освен син камък нищо друго само натурална тор и мотика.

И ти няма да проверяваш това което не е описано в БС.

:whistling::whistling::whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Знам, че не е хубаво да прекъсвам дебата на мъжете :mrgreen: но искам да попитам, дали и къде е възможно да ми изследват някаква храна. особено са ми интересни тези с надпис "съдържа консерванти и оцветители позволени от ЕС"

без да пише кои по-точно са те :huh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Знам, че не е хубаво да прекъсвам дебата на мъжете :mrgreen: но искам да попитам, дали и къде е възможно да ми изследват някаква храна. особено са ми интересни тези с надпис "съдържа консерванти и оцветители позволени от ЕС"

без да пише кои по-точно са те :huh:

Здрасти!

Такава храна аз не бих консумирал....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здрасти!

Такава храна аз не бих консумирал....

Гледай. Ужас. Това е само за Е номерата.... :help:

http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode=db...amp;hwords=null

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В ХЕИ забрави да ти свършат каквото и да било.

Аз исках да ми изследват водата от един водоисточник, срещу заплащане съответно. И се оказа едва ли не, че министъра на здравеопазването трябва да им разпореди. Изобщо бюрокрацията им е от социализма още.

Между другото ако някой знае някаква лаборатория която може да свърши тази работа ще съм му благодарен да ме насочи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
В ХЕИ забрави да ти свършат каквото и да било.

Аз исках да ми изследват водата от един водоисточник, срещу заплащане съответно. И се оказа едва ли не, че министъра на здравеопазването трябва да им разпореди. Изобщо бюрокрацията им е от социализма още.

Между другото ако някой знае някаква лаборатория която може да свърши тази работа ще съм му благодарен да ме насочи.

Здрасти!

Не знам къде има но! Един мой приател живее в такава местност където водата е отврътителна. От желязо от нитрати има когато е леко кафява, ужас. Разгледа по нета няколко компании които предлагат разни филтери, чистене чрез озмозис итнт. Те самите предлагат, че ще дойдат на адрес и ще проверят питиейната ти вода.

Наистина дойдоха взеха проба и след седмица идват с предложенията си. Накрая той избра една фирма която сравнително ефтино му сменя годишно един път филтирът за около 60 000 форинта.

Но. Посред проверките приятелят ми ги помоли да му проверят и няколко минерални води които той обича да консумира. Между тях беше и една българска бутилка от рилски извори.

На следващата седмица иди унгареца и го пита откъде е взел тази вода. Изключително чиста, не съдържа химикали и не съдържа никакви останки от бактерии или други. А съогветсвието на разните соли е почти идеална каквато би трябвало да съдържа всяка чиста вода.

Опитай се при някои от тези фирми.....

:bigwink::bigwink::bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Питал съм в разни фирми занимаващи се със системи за пречистване на вода, но те решение могат да ми предложат на базата на анализ на водата.

Самият анализ те него правят и най-често предлагат някакво решение което покрива най-много варианти, но не е сигурно дали това е точното за дадения случай.

Явно в Унгария нещата са по организирани или просто там имат по-голям пробем с чистотата на водата, и са принудени :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
ауу това беше рабиващо :eek:

Какво ли слагат на тия картофи :unsure:

Здрасти!

Картофите не знам. (може да са генетично профилирани), но маста в която пекат е изкуствена.

Аз случайно ако ям 2-3 парченца, после ми става тежко и трябва да пия бикарбонат.

Представи си, човек който цял живот е ял такъв боклук. Нямя да изгние в гроба никога. Затова става все по-полярно горенето........

:whistling::whistling::whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Ако беше отровно нямаше да го слагат, ако щеш ми вярвай!

За коя съставка става дума?

Пич аз 2 години съм правил топено сирене, не миказвай какво се слага :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е глупаво, фенолфталейна е киселиноосновен индикатор. АКо плода е с алкална реакция ще почервенее. Но нямам идея ддали дори теоретично е възможно един плод да даде алкална реакция. :)

ПС. Стига с тези нитрати. Отдавна е доказано че вредата от тях е силно преувеличена.

Нитратите и нитритите са най-силните акотосъдържащи отрови !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
OK, приемам критиката.

Но не можеш да отречеш вредното действие на консервантите /изключвам разните му там оцетни и сорбинови киселини/ , др. добавки и структуриращи агенти, които се използват за постигане на фалшив цвят, аромат, вкус и т.н.

Ами нога да ти кажа за месото, в месото се слага Na за червен цвят, т.е месото може и да я бяло пилешко например но спокойто със определена техника и методика може да стане червено :) та чак да се чудиш каква точно паржола ядеш.... телешка..? а може би свинска..?

Сега да поясня за драгия читател като казвам Na се има предвид препарат който съдържа Na . Мисля, че е безмислено че го написах но трезвомислещ човек който поне малко разбира сам ще разбере, че метален натрий нема как да се слага но нека пак за тия които обичат да се заяждат на дребно да поясня. Натрия се влага чрез определен за целта препарат.

Редактирано от ROCK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
В ХЕИ забрави да ти свършат каквото и да било.

Аз исках да ми изследват водата от един водоисточник, срещу заплащане съответно. И се оказа едва ли не, че министъра на здравеопазването трябва да им разпореди. Изобщо бюрокрацията им е от социализма още.

Между другото ако някой знае някаква лаборатория която може да свърши тази работа ще съм му благодарен да ме насочи.

Кажи какво искаш да и изследваш точно.

Ако е само това дали е годна за пиене може да се рабере и само по един показател но пак зависи :).

Ако си в региона донеси ми я водата и ще и направя анализи за които имам нужната апаратура и реактиви.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Ами нога да ти кажа за месото, в месото се слага Na за червен цвят, т.е месото може и да я бяло пилешко например но спокойто със определена техника и методика може да стане червено :) та чак да се чудиш каква точно паржола ядеш.... телешка..? а може би свинска..?

правят хората изкуство.. творят biggrin.gif

аз се чудих, какво има в котешките консерви при наличните 4% месо в една консерва, основната консистенция каква ли е? не попитах направо, защото тоя въпрос едвали вълнува много хора biggrin.gif

angelmr, защо се заяждаш :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Чел съм, че в котешката и кучешката храна има и доста соя.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!