Отиди на
Форум "Наука"

Е-номерата в етикетите на храните


Duke

Recommended Posts

  • Потребител

Хайде да ти го обясня по друг начин. Когато влагаш калиев сорбат ти калий ли влагаш? И на калия ли се дължи консервиращото действие?

А че натриеви съединения под една или друга форма се влагат може да е новина само за някой проспал часовете по химия и не знаещ дори какво е това натриев хлорид. :) Така че по повод на това което си написал, не натриевия йон е отговорен за запазване на цвета, това имах предвид с иронизирането.

Ще помоля колегите ако ми се доверят да ти питам какво точно се слага. Но съм сигурен, че се дължи на натрия, поне така ми каза гравния технолог а аз на него му вярвам.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хайде да ти го обясня по друг начин. Когато влагаш калиев сорбат ти калий ли влагаш? И на калия ли се дължи консервиращото действие?

А че натриеви съединения под една или друга форма се влагат може да е новина само за някой проспал часовете по химия и не знаещ дори какво е това натриев хлорид. :) Така че по повод на това което си написал, не натриевия йон е отговорен за запазване на цвета, това имах предвид с иронизирането.

Така това е според теб, на мен главния технолог ми го е казвал, че задържането на червения цвят и получаването свеж червения цвят на колбасите, пушените меса, сухите мезета се дължи на натрия в тоя препарат който се слага, като нали той е различен, защото и в шунката също се слага. При нея има едноседмично киснене в различни разтвори (солеви, протеинови, овкусителни. Повечето фирми използват и много натриев глутамат и така саламите им са винаги много вкусни,нищо че са направени от преработени продукти. Същото се слага и в китайската храна. Ще ги питам ако ми се доверят да ми кажат какво точно слагат, ще го споделя със форумци.

Между другото съм отправил запитване и за топеното сирене - за точното наименование на това вещество което се слага с което можеш да си изпереш прането.

Редактирано от ROCK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хайде да ти го обясня по друг начин. Когато влагаш калиев сорбат ти калий ли влагаш? И на калия ли се дължи консервиращото действие?

А че натриеви съединения под една или друга форма се влагат може да е новина само за някой проспал часовете по химия и не знаещ дори какво е това натриев хлорид. :) Така че по повод на това което си написал, не натриевия йон е отговорен за запазване на цвета, това имах предвид с иронизирането.

Колега... Я ми обясни и на мен защото нещо не ми е ясно. Така или иначе виждам че раздаваш безплатни уроци. :biggrin: Защо когато консумираш калиева или натриева сол тоест калиев и натриев хлорид, кръвта се насища с калий и натрий? Реактивите за анализ на кръвта са за наличие на калий и натрий, а не за калиев и натриев хлорид???

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да естествено няма нищо сложно в анализите за някой който е учил 5 и нагоре години и след това неизвестно колко време е работил лабораторна работа. Твоята теза беше за неук човек. Но принципно си прав, всеки достатъчно мотивиран човек от улицата който хванеш, след няколкомесечно интензивно обучение може да прави всякакви рутинни анализи. Но след такова обучение няма да се вмества в понятието "неук" нали?

ПС. Е аз пък ти описвам ситуацията в която нямаш екстри като течен хроматограф на разположение. Да не говорим че за официални анализи течния хроматограф не е особено подходящ тук, понеже стандартите са правени за класически методики и интрументалните трябва теппърва да се валидират. За тази подробност чувал ли си? :)

Добре тогава да се коригирам, нека да не неук ами неграмотен прост човек който хабер си нема какво ще му показват.

Както и да е, това са глпости в момента.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Така това е според теб, на мен главния технолог ми го е казвал, че задържането на червения цвят и получаването свеж червения цвят на колбасите, пушените меса, сухите мезета се дължи на натрия в тоя препарат който се слага, като нали той е различен, защото и в шунката също се слага. При нея има едноседмично киснене в различни разтвори (солеви, протеинови, овкусителни. Повечето фирми използват и много натриев глутамат и така саламите им са винаги много вкусни,нищо че са направени от преработени продукти. Същото се слага и в китайската храна. Ще ги питам ако ми се доверят да ми кажат какво точно слагат, ще го споделя със форумци.

Между другото съм отправил запитване и за топеното сирене - за точното наименование на това вещество което се слага с което можеш да си изпереш прането.

Запазването на червения цвят на месото докато съхне се дължи на селитрата. Благодарение на нитратите и нитритите пък месото исъхва по-бързо. Тоест на третият ден е вече в магазина. И след една седмица в хладилниа ти, вече не става за ядене а за бой по главата на някой тъпанар дето го е наблъскал с тия боклуци. :biggrin: Тоест излишно обогатени с химия. От това печели само производителя и никой друг по веригата. Дори търговеца не е доволен като му застои луканката една седмица и после не може и с нож да я отрежеш. Затова напоследък се изхитриха да ги вакумират но и това не помага.

Редактирано от ivailo-m
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Запазването на червения цвят на месото докато съхне се дължи на селитрата. Благодарение на нитратите и нитритите пък месото исъхва по-бързо. Тоест на третият ден е вече в магазина. И след една седмица в хладилниа ти, вече не става за ядене а за бой по главата на някой тъпанар дето го е наблъскал с тия боклуци. :biggrin: Тоест излишно обогатени с химия. От това печели само производителя и никой друг по веригата. Дори търговеца не е доволен като му застои луканката една седмица и после не може и с нож да я отрежеш. Затова напоследък се изхитриха да ги вакумират но и това не помага.

:tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

:tooth:

Не е смешно, трагично е! Щом вече и луканката не става за ядене, какво да кажа за кремвиршите и надениците.

Редактирано от ivailo-m
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е смешно, трагично е! Щом вече и луканката не става за ядене, какво да кажа за кремвиршите и надениците.

Hищо. Отиди в Германия ако искаш свясни да ядеш.....

Или си направи сам. Но подправките обизателно ги купи от там....

:whistling: :whistling: :whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Hищо. Отиди в Германия ако искаш свясни да ядеш.....

Или си направи сам. Но подправките обизателно ги купи от там....

:whistling: :whistling: :whistling:

Ти остави подправките... Я кажи какво слагаш??? На подправки знам че го докарвате, но ония уши, копита, кожи, бузи и дзурли защо са останалите 95% Между другото и те са вносни. Идват във вид на прах в чували и като го накиснеш с вода и набъбва.После малко соев изолат,малко боя и кремвирша е готов. Само дето и кучетата не ги ядат.

Аз не искам да ходя в Германия да ям хубави наденички. Защо ти не ходиш там да правиш тия боклуци??? Ходи на Октоберфеста да видиш какво се казва Кезевурст. Готов съм да дам 10 до 15лв. за кг. ако има и тука такива. Ама няма!!! За съжаление няма и да има. Защото има хитреци (Търговци на адитиви), които ти обясняват че всички добавки са супер. Има и глупаци "технолози" които им вярват, няма държавна институция която да проверява, и затова има такива като мен които не купуват. :sneaky2:

Редактирано от ivailo-m
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ти остави подправките... Я кажи какво слагаш??? На подправки знам че го докарвате, но ония уши, копита, кожи, бузи и дзурли защо са останалите 95% Между другото и те са вносни. Идват във вид на прах в чували и като го накиснеш с вода и набъбва.После малко соев изолат,малко боя и кремвирша е готов. Само дето и кучетата не ги ядат.

Аз не искам да ходя в Германия да ям хубави наденички. Защо ти не ходиш там да правиш тия боклуци??? Ходи на Октоберфеста да видиш какво се казва Кезевурст. Готов съм да дам 10 до 15лв. за кг. ако има и тука такива. Ама няма!!! За съжаление няма и да има. Защото има хитреци (Търговци на адитиви), които ти обясняват че всички добавки са супер. Има и глупаци "технолози" които им вярват, няма държавна институция която да проверява, и затова има такива като мен които не купуват. :sneaky2:

Това е либерализъм на пазаря....Докато има кой да яде боклука изхвърлен от богатите....

Виж ако намериш още 100 000 косуматора които биха платили 10-20 лева за качесвена стока, ще се намери и търговец да я внесе...

Навремето имах желание да отида на летен стаж да работя в шоколадовата фабрика (имах познат там). Разкандардисаха ме, също и с консервената. Казаха ми ако видя какво върви там никоги повече няма да вкуся....

Отидох в хлебният на лятна работа....После...не вкусих повече фабричен хляб...

Докато баба ми беше жива само нейният хляб ядях и питки....И сега даже предпочитам, ориз или картофи. Хляб само в краен случай....

Иначе местните продукти предимно в МЕТРО ги копувам. Там все още държат качеството....

:post-20645-1121105496: :post-20645-1121105496: :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е смешно, трагично е! Щом вече и луканката не става за ядене, какво да кажа за кремвиршите и надениците.

:tooth:

Смея се защото изръси едни големи глупости. Но това е моето мнение.

Съжалявам, че съм толкова откровен но колбасите не са домати, че да си топиш в селитра :tooth: :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е либерализъм на пазаря....Докато има кой да яде боклука изхвърлен от богатите....

Виж ако намериш още 100 000 косуматора които биха платили 10-20 лева за качесвена стока, ще се намери и търговец да я внесе...

Навремето имах желание да отида на летен стаж да работя в шоколадовата фабрика (имах познат там). Разкандардисаха ме, също и с консервената. Казаха ми ако видя какво върви там никоги повече няма да вкуся....

Отидох в хлебният на лятна работа....После...не вкусих повече фабричен хляб...

Докато баба ми беше жива само нейният хляб ядях и питки....И сега даже предпочитам, ориз или картофи. Хляб само в краен случай....

Иначе местните продукти предимно в МЕТРО ги копувам. Там все още държат качеството....

:post-20645-1121105496: :post-20645-1121105496: :post-20645-1121105496:

Ако държавата се намеси и спре тия боклуци, цената на истинските вече колбаси ще е доста под сегашната. В момента ако има някъде истински въобще е много скъпо понеже при ниска продаваемост себестоиноста на единица продукт се качва. За това за мен пазарната икономика се провали също като плановата. Това е! Как може в едни държави да работи една система а в други не???!!! Народа го е казал " ПРОСТ НАРОД, СЛАБА ДЪРЖАВА! С други думи понеже ние сме боклуци , за това и боклуци ядем. Няма съвест нито в производителите, нито в контролните органи. И оня дето приказва че Е-тата не били вредни да вземе да се скрие при маймуните в зоопарка. Вчера бях там с децата и на една от клетките имаше следния надпис: ВАШАТА ХРАНА СЕ ХАРЕСВА НА МАЙМУНИТЕ НО ТЯ Е ВРЕДНА ЗА ТЯХНОТО ЗДРАВЕ. Това може би не е заключение на световни организаций но е вярно. А който иска мога да му изпратя и публикации на световни,Американски и каквито иска институций в уверение на това че някой от Е-тата не само че са вредни и опасни за здравето но те направо убиват.

P.S. За МЕТРО си прав. И аз от там си купувам месо. Прясно е и не е обработено с Е-та.

Редактирано от ivailo-m
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

:tooth:

Смея се защото изръси едни големи глупости. Но това е моето мнение.

Съжалявам, че съм толкова откровен но колбасите не са домати, че да си топиш в селитра :tooth: :tooth:

Селитра е другото име на нитратните соли. На нея се дължи запазването на червения цвят на колбасите. Питай някоя баба ка се прави домашна луканка или суджук. Ще ти каже че се слага селитра. Даже се продава такъв продукт за приготвяне на домашна луканка. А нитритите ускоряват узряването и сушенето на месото.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

1. Ártalmatlan adalékok Безвредни добавки:

E100, E 101, E103, E104, E105, E111, E121, E122, E126, E130, E132 (kék indigotin színezék), E140, E151, E152, E160, E161, E162 (betanin), E163, E170, E174, E175, E180, E181, E200, E201, E202, E203, E236, E237, E238, E260, E261, E262, E263, E270, E280, E281, E282, E290, E300, E301, E303, E305, E306, E307, E308, E309, E322, E325, E326, E327, E331, E332, E333, E334, E335, E336, E337, E382, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E408, E410, E411, E413, E414, E420, E421, E422, E471, E473, E474, E475, E480

2. Gyanúsdaklékok, Съмнителни:

E125, E141, E150, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E477

3. Veszélyes adalékok, Опасни добавки

E102 (tartrazin színezék, sárga szín), E110, E120, E124

4. Egészség károsítók , Вредни за здравето

Bélpanaszok Оплаквания за черватаE220, E221, E222, E223, E224 (szulfitok)

Emésztési zavarok Проблеми с храносмиланетоE338, E339 (foszforsav sói) , E340 (foszforsav sói), E341 (foszforsav sói), E450 (foszforsav sói), E461, E463, E465, E466, (jégkrém) E407

Bőrbetegségek Кожни заболевания:E230 (bifenil), E231, E232, E233 (thiabendazol)

A B12 vitamin károsítása:E200

Idegérzékenység Нервена чувсвителност:E311, E312

Szájpenész, szájgyulladás Плесен в устатар възпаление в устатE330 (citromsav) (legveszélyesebb rákkeltő anyag, a 80-as évekig Magyarországon emberi fogyasztásra alkalmatlan ipari vízkőoldó) tartalmazzák:

Swepps citrom üdítő, Aroma mustár, Mezo-mix. Rákkonzerv, Bombej sajt, Dobozos gombák és sok minden

5. Rákkeltő adalékok Раковъзбудителни добавки:E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239

Fokozottan rákkeltő az E123 (vörös amarant színezék)

A következő adalékokra az alábbi élelmiszerekben kell ügyelni:

Mamba E123, E110, Gumimacik, Treets, Smartie, Haribo, Csokigolyók, Zott tejszínes puding, Iglo halrudak, Kraft Dorahm Creme-Fraiche, Kraft szalámis sajt, Vanilia puding E102, E110, mindenféle kész szószok

A Biokosár magazin összeállítása alapján a következő panaszokat okozzák az adalékok:

Színezékek Оцветителни:Hiperaktivitás Хиперактивност: E162 (szintetikus betanin), E 129 (allúrvörös), E127 (erytrozin)

Allergia Алергия: E123 (vörös amarant), E102 (tartrazin), E132 (kék indigotin)

Kockázatos: piros színt adó kármin.

Ízfokozó, засилващи вкусът:glutamát hasmenést, диария, súlytöbbletet,задебеляване, fejfájást okoz главоболие. Ráadásul a gyártók a monoglutamát esetében előszeretettel alkalmazzák az élesztőkivonat elnevezést.

TartósítószerekAllergia, алергия: nátriumbenzoát (E210 - E213) (kutyáknál, macskáknál halálos), PHB-észterek (E214 - E219)

Szintetikus avasodásgátlók синтетични стабилизатори:E 320 (butil-hidroxil-anizol), E 321 (butil-hidroxil-toluol

Szulfitok (E220 - E228), mint tartósítószerek, az arra érzékeny egyéneknél fejfájást, hányást, asztmás rohamokat okoznak. Előfordulása: bor, aszalvány, lekvár.

Hólyagrák рак на пикучният мехурaz E230 (bifenil) (citrom gombaölő szere), és az E233 (thiabendazol) (banán gombaölő szere) kombinációja.

Radioaktív besugázással is tartósítanak, amit ionizáló sugárnak neveznek, s a gyógynövényeknél, teáknál és fűszereknél használják.

Enzimek:[/előfordulási helyeik: joghurt, kenyér, gyümölcs, olaj. Aszmát okoz a sütőkeverékelben szereplő amiláz enzim.

Csontritkulás, остеропозиз, fogszuvasodás, разваляне на зъбите, hiperaktivitás, хиперактивност:E330 (citromsav), E338 (foszforsav), foszforsav sói (E339 - E342, E450, E540, E543). Előfordulása: konzerv termékek, üdítők, ömlesztett sajt, krumplichips, kolbász.

Hasnyálmirigy rák рак на стомашната жлеза :nitrites húskészítmények. A nátriumnitrittől marad rózsaszínű minden felvágott. Gyermekeknél jelentősen megnöveli (4x-7x) az agydaganat és a leukémia veszélyét.

Tejallergia алергия на млякоokozója: a homogenizált tej.

Szívroham инфаркт:hidrogénezett növényi zsiradékok. Megtalálhatók a margarinokban, süteményekben, csokoládékban, mogyorókrémekben.

Idegmérgek нервени отровиaspartam, nátrium-monoglutamát.

GMO:génmanipulált baktériumokkal, növényekkel állítják elő az adalékok egy részét: amiláz, modosított keményítő, malátacukor, glutamát, szója lecitin, sajtoltók, C - B2 - B12 vitaminok

:vertag: :vertag: :vertag:

Brüsszeli Gyermekrákkutató Egyetem Klinikájának közlése]

От обявата на поликлиниката на брюкселсият университет за рачните заболевания на децата.

Малко е съмнително, че не успях дя намеря оригинала, но този университет. И статията не е дадено. Това винаги възбужда съмнение....

;) ;) ;)

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето това имам предвид като казвам за данни, които отпечатани и за тоалетна хартия не стават. Въпроса е къде е официалната информация зад която някой специалист и/или някоя официална организация е застанала със реномето си.

Къде е официялната информация и авторите ли????? Ами при българите дето използваха водорода за гориво още преди десетилетия. Единия построи машина за водородно гориво още през 30те години на миналия век а другия през 90те подкара лада 5тица със вода. Къде са техните разработки????????

Нали се сещате че няма никой учен да излезе и да обясни на хората колко е вреден маргарина при положение че от него някои пачелят милиарди.!!!!!!!!! Разровете се в нета и вижте че повечето статий за тези неща са анонимни. От друга страна много учени получават сериозни суми и облаги да инасят доводи за обратната теза. Някои от изследванията обаче са направени от HACSG (Hiperactive Children,s Support Group) , FDA ( Food and Drug Adminisration) и др. В Америка вече има диагноза: аспартамова болест. Който търси намира!!! Тоест не всички публикации са анонимни. Ако някой защитава толкова яростно тази теза за безвредните храни аз съм готов да го храня безплатно като маймуните в зоопарка. При положение че ще яде само това което аз му давам.Гарантирам че няма да му липсват деликатеси и лакумства.За количествата няма ограничение. Има ли желаещи????? Подобен експеримент вече е правен. Един човек се хранеше в продължение на един месец само в Макдоналтс. Резултата е 15кг. повишаване на теглото. Ако беше продължил с експеримента можеби вече нямаше да е между живите. И още нещо. Ако не са вредни Е-тата, защо се гласят от Европейския Съюз да ги забранят??? Ако не беше кризата можеби това вече щеше да е факт.

Редактирано от ivailo-m
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За испания не знам, тук има още да догонваме испанците. Но да ти призная от както за една година бях метролог на лабораторията не ща и да чуя за метрология, стандарти и тнт. Предпочитам изследователската работа.

Хехехе тя изследователската работа е сладка работа :). Аз имам само един проект за изолиране на аминокиселини от смеси.

Е аз само в Испания съм работил. Тук не съм. но като гледам какви са лабораториите ми става ясно как се работи без да съм ходил в която и да е лаборатория, макар че напоследък се появиха и някой доста добри лаборатории.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Утре ще ти пусна една публикация която извадих наскоро. Доста интересни неща пише. Май ще трябва да се преразгледа отношението към нитратите и нитритите. Оказва се че не са тази недопустима отрова за която са ги смятали преди 20-30 години.

Преди 20-30 години всичко е било различно, но пък да не забравяме , че и преди толкова години са измислени и открити много знчещи неща за науката като цяло.

И все пак за мен си остава максимата, че всичко е отрова в зависимост от това в какво количество се приема. Но като се има в предид и индивидуалноста на човешкия организъм и това неможе да се каже, че е вярно. Ще минат още много години докато се разбере кое в храните точно ни трови и как точно ни трови. Ако има ( а то има, няма как да няма) негативен ефект върху човешкия организъм тези прословути Е - та, то според мен ефекта им ще е след 20-30-40 години докато се натрупат в организма в достатъчно количество, че да причинят някакво тежко заболяване или такова което не се виждало и чувало до сега и това при положение, че организма няма никаква система за извеждане на тези вредни вещества от организма. В крайна сметка ако се спазват нормите и правилата на производство на храни, без да се злоупотребява с адитивите влагани в тях, мисля че човек спокойно ще си живее и ще си умре както бог му е отредил.

Нашите баби и дядовци също са яли Е - та. Надали заради тях са болни, но пък доживяли преклонна възраст, някой от тях са по здрави и от нас.

От досегашните ми наблюдения на поведението на човешкия организъм мога само да кажа, че съм очуден и изумен колко много може да понесе и колко малко му трябва понякога, за да се възтанови та дори и да се излекува сам.

Истина, е че все още и ние самите незнаем какво точно правим или може би, по скоро евентуално предполагаме имат или нямат негативно влияние храните и напитките които консумираме не само сега а по принцип т.к все още непознаваме в детайли човешкото тяло и човешкия огранизъм, за да кажем това Да а това Не.

А ако става дума за вредност то е вредно и да изядеш примерно 10 яйца на наведнъж. Или да изядеш 1 кг ядки, или да слагаш по 100 мл олио в манджите които си готвиме вкъщи.

Та според мен въпроса по-скоро е : Не дали нещо е вредно а кое е по - вредно ( без да визирам в какво количесто какво количество)( да речем 1г вещество за 10л ) ?

Редактирано от ROCK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Селитра е другото име на нитратните соли. На нея се дължи запазването на червения цвят на колбасите. Питай някоя баба ка се прави домашна луканка или суджук. Ще ти каже че се слага селитра. Даже се продава такъв продукт за приготвяне на домашна луканка. А нитритите ускоряват узряването и сушенето на месото.

Така то ама не точно така, цветът се дължи на друго. В процеса на зреене нитратите са постоянен източник нитрити. Добявятено на L - ацкорнинова киселина към солевия разтвор противодейства, като прекратява процеса на редуциране на нитратите до нитрити. Нитритите се разлагат до азотен азотен оксид който реагира с миоглобина на месото и се образува нитрозомиоглобин, продаващ характерен цвят на месните продукти . И т.н....

Като азотен източник може да се позлва и др. съединение това е просто пример. Нитрозомиоглобин може да се получи и по много други механизми.

:tooth: :tooth: :laugh:

Редактирано от ROCK
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Още един списък - на руски език...

post-471-050345400 1307007876_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Потребител

горките мишлета 089.gif

Аспартама го има в тези ... и не е отбелязан на опаковката

безалкохолни напитки

дъвки без захар

какаови смеси

подсладено кисело мляко

мултивитамини

напитки с кофеин

сокове

разтворими чай и кафе

сосове

бързи закуски

разпространението му също било наложено от мощни икономически интереси и е тенденция на търговската система да обсебва потребителя чрез продукти, предизвикващи зависимост.

Ако на етикета е написано БЕЗ ЗАХАР значи го съдържа. http://otrova.org/index.php/2009/04/%D0%B5...82%D0%B0%D0%BC/

някои симптоми :

главоболие, което може да има мигренозен характер, проблеми с паметта (често срещано), гадене, наддаване на тегло, обриви, безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затруднения в дишането, загуба на вкуса, замаяност и виене на свят, ставни болки, дори гърчове и много други, като има дори съобщени смъртни случаи. Посочените симптоми са толкова често срещани, че някои лекари говорят за "аспартамна болест"

А не го съдържат продуктите, които не са изкуствено подсладени, само че точно кои са те незнам :post-20645-1121105496:

аз преди консумирах всичко с надпис "без захар" , както и захарин и даже си мислех че са по-полезни 309.gif

Аспартам. Това е подсладител нали така? Причинява рак на мозъка в чести случай. Иначе аз колкото обичам да си пия кола, и безалкохолни напитки ... То всъщност има ли днес храна, която няма Е-та? Като се замисля, дори на някой храни не си правят труда да ги слагат тези Е-та.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много глупости са изписани по темата. Първо по света има много изкуствени подсладители. Второ, кой ти каза че аспартама причинява рак на мозъка в чести случаи? Виж какво казват хората, чиято работа е да оценяват безопастността на храните:

Източник: http://www.cancer.org/Cancer/CancerCauses/OtherCarcinogens/AtHome/aspartame

А по въпроса за Е-тата, и витамин С е едно от тях. Всъщност е консервант. Ще спреш ли да взимаш витамини, след като те са Е-та? :)

Аспартама в количествата съдържащи се в храните е опасен само за хората имащи нещастието да са болни от фенилкетонурия. По тази причина в храните съдържащи аспартам пише "източник на фенилаланин". Но в по-големи количества всичко е опасно. Примерно току що четох статия в която се описва въздействието върху черния дроб на дози аспартам от порядъка на 0.5-1 грама на килограм телесно тегло.

В последните години все по-масово се употребява явната "химична отрова" - подсладителят аспартам, който се съдържа в повечето безалкохолни напитки и много други продукти. Той е известен и с други имена като «NutraSweet», «Equal», «Spoonful», Е 951 (чети етикетите!). Аспартамът се използва като подсладител и в други газирани напитки, в прахчетата "Степ", "Танг", както и в някои медикаменти. Според Бети Мартини от Mission Possible: “Аспартамът е единственият генно инженерен продукт, за който ние имаме чисти доказателства, ясни документи и обстоятелствени случаи, показващи масивни епидемии на човешки заболявания и смърт” Освен това той е генетично инжениран хранителен продукт, продаван като хранителна добавка, и е ясно етикетиран на пазарите в САЩ. Това е изключение, след като позицията на САЩ е, че етикетирането на генно инженерните продукти ще изглежда като “негативно етикетиране”, което пък би било спънка за свободната търговия.

Източник:

http://www.yoga108.info/inspiration/aspartam.html

Безопасността на аспартама в последните години търпи остри критики[4]. Преди всичко това се свързва с отделяния, при преработката му в човешкото тяло, метанол (метилов алкохол). Някои автори изказват опасения и заради повишаването на нивата от фенилаланин в организма (предразполага към образуването на мозъчни тумори), вследствие ежедневната употреба на аспартам в напитките и храните.

Източник: Уикипедия! :happy:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Безспорно много псевдонаука крепи разните статийки и филмчета относно аспартама.

На мен друго ми е по-интересно. Какво мислите за твърдението, че потенциалната вреда от изкуствените подсладители се изразява в това, че те предизивикват отделяне на инсулин, поради участието на асоциативния кортекс в цялата схема? Тоест, под "сладко" мозъкът разбира захар и реагира със съответната команда. От там следва хипогликемия, повишен апетит и качване на килограми. Има установено затлъстяване при мишките, но за хората данните са рехави или поне аз не намирам нещо кой знае какво.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Безспорно много псевдонаука крепи разните статийки и филмчета относно аспартама.

На мен друго ми е по-интересно. Какво мислите за твърдението, че потенциалната вреда от изкуствените подсладители се изразява в това, че те предизивикват отделяне на инсулин, поради участието на асоциативния кортекс в цялата схема? Тоест, под "сладко" мозъкът разбира захар и реагира със съответната команда. От там следва хипогликемия, повишен апетит и качване на килограми. Има установено затлъстяване при мишките, но за хората данните са рехави или поне аз не намирам нещо кой знае какво.

И изчерпване на инсулиновите депа при продължителна стимулация на бета клетките. Демек настъпване на диабет тип 2.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...