Отиди на
Форум "Наука"

Е-номерата в етикетите на храните


Duke

Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Чел съм, че в котешката и кучешката храна има и доста соя.

Соя вече се слага почти навсякъде - от колбасите и каймата до вафлите. Защото зад соевата индустрия стоят големи икономически интереси на корпорации в САЩ. Но от друга страна се мълчи, че прекаляването със соя и соеви продукти увеличава риска от рак на дебелото черво.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

благодаря ви за информацията.

яд ме е, че на храните за хората пишат всеки консервант, но на котешки и кучешки храни се обощава "оцветители и консерванти позволени от ЕС" и съдържание обвито в мистерия :huh:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Някой беше казал, че натриевият хлорид също е обозначен с Е. Така е, но има особеност. Всички Е-та са получени по химичен път, ако натриевият хлорид е обозначен с Е, то това не е готварска сол, а да речем промишлена за химическата промишленост.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Нека осъвременим списъка от сайтове, където можем да научим повече:

http://en.wikipedia.org/wiki/E_number

http://e-vestnik.bg/2846

http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php#

http://www.bb-team.org/articles/777/

http://www.analytica-bg.com/pages/e/

http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php#

http://zoya.bg/kukuriak/

http://www.food-numbers.eu/news.php

http://www.first.gorichka.bg/

---

A тук можете да си изтеглите версия за мобилен телефон на програмата What additives? v. 1.3 - я показва данни за Е-номерата в храните.

http://www.lyubozar.com/mobile/

http://www.lyubozar.com/mobile/2009/12/wha...ate-for-vegans/

---

А в списание "Осем", бр. 12/2009, стр. 22-35 има подробна статия за Е-номерата, има и картонче с най-вредните и най-опасни Е-номера.

Те са разделени на няколко вида:

- много опасни:

е110, е123, е124, е128, е130, е143, е151, е226, е227, е 240, е319, е388, е319, е477, е951, е952, е960, е1520

- ракообразуващи

е210, е211, е217, е250, е 407, е553b, e905, e950, e954, e955

- създаващи стомашни проблеми

- създаващи кожни проблеми и алергии

- опасни за бебета и малки деца

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Потребител

Чел съм и аз разни и все лоши неща за подобни добавки и се чудя как след като от всякъде се доказва колко са вредни не се забраняват на мига. Вярно е, че тук играят много пари и огромни корпорации натискат за тях, но дали няма и нещо друго. Като например опити да се наложат нови "по- безвредни" добавки от конкуренти или опити да се насочат потребителите към продукти на фирми неизползващи подобни добавки?

Няма как да стане това все едно да позволят водородния двигател в масово производство . Ако това стане нали сам разбираш колко други компании ще фалират а нефта няма да струва нищо. Водата ще поскъпне като тай близкия източник на водород освен въздуха.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма как да стане това все едно да позволят водородния двигател в масово производство . Ако това стане нали сам разбираш колко други компании ще фалират а нефта няма да струва нищо. Водата ще поскъпне като тай близкия източник на водород освен въздуха.

На "водородния двигател" друг му е проблема, не нефтените фирми, нито поскъпването на водата...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Чел съм и аз разни и все лоши неща за подобни добавки и се чудя как след като от всякъде се доказва колко са вредни не се забраняват на мига. Вярно е, че тук играят много пари и огромни корпорации натискат за тях, но дали няма и нещо друго. Като например опити да се наложат нови "по- безвредни" добавки от конкуренти или опити да се насочат потребителите към продукти на фирми неизползващи подобни добавки?

Ами не е лесно, защото реално погледнато доказателствата не са толкова еднозначни. :dry: Важен факторе е количеството - например дадено вещество се води категорично вредно при количества, които няма как да бъдат погълнати, ерго до определени норми не е вредно. Не се отчита факторът натрупване, съчетание с други вредни съставки, които обикновено приемаме и пр. и пр. Има значение и как се провеждат самите изследвания.

Ето тук има пример за доста нееднозначно изследване:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4970406.stm и http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/Artificial-sweeteners-not-linked-to-cancer-Study

Link to comment
Share on other sites

Най- общо казано т.н. Е добавки обслужват интересите на три "отбора" - производители на храни, производители на Е добавки и търговци. Всички печелят от тях. За потребителите грижата е проформа и напълно имитационна. Основното предназначение на добавките е свързано с дълготрайността на продуктите, вкусовите качества и външния вид на стоката. Отборите инвестират средства в рекламата и "доказване" на безвредността, защото един немухлясващ и несъхнещ хляб, кекс и сладкиш носи големи печалби. Напитка с посладител, отворена не се разваля с години.

Въпроса е за вредата. Почти всички Е добавки са вредни, някои от тях канцерогенни. Има много изседвания и доказателства за това. Това са сложни, в повечето случаи органични съединения, които влияят на човешката биология. Нарушават естествените процеси на усвояване на храната, предизвикват фалшиво чувство за глад и удоволствие. Повечето внесени в големи количества, дават странични ефекти и са бомба със закъснител. Възможно е да доведат и до генни модификации които се доказват след 50- 200 години. Те са много по - опасни от пушенето и алкохола ! Не давайте на малки деца "натурални" консервирани сокове и в никакъв случай с изкуствени посладители !

В съвременния живот не могат да бъдат избегнати, но по целия свят хората плащат по- скъпо за натурални и чисти продукти. Нашата бедност ни прави основни консуматори на по-евтина храна с много Е-та .Един ден това ще се плати за сметка здравето на поколенията. Както сега се плаща в САЩ , Канада, Франция... за излишните имунизации на деца довели до аутизъм, множествена склероза и диабет.

Истината е връщане към природните продукти и хранене, у нас все още се намират. :book:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В съвременния живот не могат да бъдат избегнати, но по целия свят хората плащат по- скъпо за натурални и чисти продукти. Нашата бедност ни прави основни консуматори на по-евтина храна с много Е-та .Един ден това ще се плати за сметка здравето на поколенията. Както сега се плаща в САЩ , Канада, Франция... за излишните имунизации на деца довели до аутизъм, множествена склероза и диабет.

Истината е връщане към природните продукти и хранене, у нас все още се намират. :book:

Етата могат да бъдат прекрасно избегнати /поне в съвсем задоволителна степен, ако не и на 100%/ в съвременния живот и не, бедността не е проблем. А залитането по биологични храни за мен си е чиста мания, подхранваща и подхранвана, уви, от поредната индустрия.

За съжаление предлагането на /и истерията с/ биологични храни също не е пощадена от комерсиални интереси и злоупотреби. В България има и допълнителен проблем - дори етикектът и цената да са за биологичен продукт, има огромна вероятност това да не е така. Също така, дори и да не съм бедна или неинформирана, или пък да не ми липсва съзнанието, няма как да давам баснословни суми за хляб, който дори може и да е наистина биологичен. Например защото вредите, които може да се получат от минималната или разумната употреба на нормален хляб /"Добруджа" или типов/ са пренебрежимо малки и не осмислят робуването, затормозяването и цената, свързани с избора на биопродукти, особено на фона на вечността.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Смятате ли, че толкова много вещества биха могли да се намират в храните без това да повлече дела срещу производителите им? Храните, произвеждани пред тези Е-та, безвредни ли бяха? Питам чисто лаически.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А ако веществото е с ггенотоксично действие то въобще не се допуска да се открива в храни!

Здрасти!

Закъсняхме. В най затънтените места и води има следи от хормони вземани от жените за антибеби таблети. Само ефектът при животинският свят е по-опасен. Нараства количеството на женските индивиди а плодотворноста на мъжките намалява.

Ще се сбъдне пророчеството на Роберт Мерле за застрахованите мъже....

Мерле

:whistling: :whistling: :whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Нека осъвременим списъка от сайтове, където можем да научим повече:

http://en.wikipedia.org/wiki/E_number

http://e-vestnik.bg/2846

http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php#

http://www.bb-team.org/articles/777/

http://www.analytica-bg.com/pages/e/

http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php#

http://zoya.bg/kukuriak/

http://www.food-numbers.eu/news.php

http://www.first.gorichka.bg/

---

A тук можете да си изтеглите версия за мобилен телефон на програмата What additives? v. 1.3 - я показва данни за Е-номерата в храните.

http://www.lyubozar.com/mobile/

http://www.lyubozar.com/mobile/2009/12/wha...ate-for-vegans/

---

А в списание "Осем", бр. 12/2009, стр. 22-35 има подробна статия за Е-номерата, има и картонче с най-вредните и най-опасни Е-номера.

Те са разделени на няколко вида:

- много опасни:

е110, е123, е124, е128, е130, е143, е151, е226, е227, е 240, е319, е388, е319, е477, е951, е952, е960, е1520

- ракообразуващи

е210, е211, е217, е250, е 407, е553b, e905, e950, e954, e955

- създаващи стомашни проблеми

- създаващи кожни проблеми и алергии

- опасни за бебета и малки деца

В списание "Осем" табличката е съставено мого практично, защото е-тата са оцветени в различни цветове според степента на вредност. Изрязваш си картончето и си го носиш в портфейла.

http://www.kukuriak.com/%D0%B5-%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Някой знаели за домашен тест за наличие на хидрогенирани мазнини? Какъв е начина и как се тества суровината или продукта? :post-20645-1121105496:

Редактирано от ivailo-m
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някой знаели за домашен тест за наличие на хидрогенирани мазнини? Какъв е начина и как се тества суровината или продукта? :post-20645-1121105496:

Незнам какво имаш пред вид но на кутиите за маргарин си пише. Или не?

Инак ако сложищш в гореща тенджера маргарин и го оставиш да позагрее почва да пръска, както пръска когато случайно капне вода в гореща мас.....

:) :) :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Когато си купувам продукти от магазина искам да знам марките и имената които предпочитам дали съдържат хидрогенирани мазнини. Сирене, краве масло, кашкавал, кисело мляко, топено сирене, и мн.др. Дори домашното мляко от кравите на някой селянин може би има добавен маргарин.(Така изглежда по маслено и хората го харесват,освен това като го предават на мандрата им мерят масленоста.) Какво да кажа....освен че търся начин да избегна тая гадост.

Редактирано от ivailo-m
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някой знаели за домашен тест за наличие на хидрогенирани мазнини? Какъв е начина и как се тества суровината или продукта? :post-20645-1121105496:

Чистото масло от мляко, като го извадиш от хладилника е твърдо и трудно се реже и размазва на равномерен слой. Такова масло правят на село. Може да се получи като се смесят затоплено прясно и кисело мляко и малко вода и тази смес се разбърква продължително време с някое подходящо устройство.

eda92a8f8b0f486b25fefde81fe95cf0.jpg?1302343912

:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имах в предвид, тест при който да се хванат наситените двойни връзки на въглеродните атоми,или следи от катализатора който е евентуално алуминий,кобалт,никел или калай.

Но както и да е, явно не ме разбирате. Извинявам се че ви занимавам с глупости. Просто си мислех че съм в научен форум.

Ето ви малко иформация за тези които не разбират за какво става въпрос.

http://www.hlebarstvo-sladkarstvo.com/index.php?option=com_content&view=article&id=48:2011-01-10-12-56-48&catid=34:2011-01-10-12-52-03&Itemid=55

http://www.hlebarstvo-sladkarstvo.com/index.php?option=com_content&view=article&id=53:2011-02-21-12-52-41&catid=34:2011-01-10-12-52-03&Itemid=57

Редактирано от ivailo-m
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някой знаели за домашен тест за наличие на хидрогенирани мазнини? Какъв е начина и как се тества суровината или продукта? :post-20645-1121105496:

Едва ли съществува прост "домашен" тест.... Дори и да може да се постигне в домашни условия, би било твърде скъпо.

Иначе виж това:

http://lipidlibrary...._rev/index2.htm

Имах в предвид, тест при който да се хванат наситените двойни връзки на въглеродните атоми,или следи от катализатора който е евентуално алуминий,кобалт,никел или калай.

Но както и да е, явно не ме разбирате. Извинявам се че ви занимавам с глупости. Просто си мислех че съм в научен форум.

Ето ви малко иформация за тези които не разбират за какво става въпрос.

http://www.hlebarstv...52-03&Itemid=55

http://www.hlebarstv...52-03&Itemid=57

"наситените двойни връзки на въглеродните атоми" - това предполагам трябва да се чете "НЕ-наситените двойни връзки"

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Разговора почва да става по-съществен. :bigwink:

Имам в предвид дали няма някакъв метод който да е приложим в домашни условия. Например, както се хваща нишестето в млякото и други храни или напитки с йод. Едвали ще е толко просто но се надявам да има някакъв начин. За лабораторийте не се съмнявам. Остава и там да немогат да направят такъв анализ. Така като ви слушам ще излезе че това е най-трудно уловимата измама. Представете си че вместо масло, ядете маргарин. Или в био-шоколадите половината не е какаово масло а хидрогенирана мазнина. Какво да говорим за вафлите или колбасите. Че те вече и изкуствена сланина измислиха. Трябва да има някакъв начин. :post-20645-1121105496::hmmm::book:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Изглежда не си виждал истинско масло, за това не можеш да ми повярваш, че маслото, в което няма маргарин когато е охладено не може да се намаже на филията. Това е най-простия и верен начин за разпознаване (физичен).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Именно затова, в много държави закона задължава производителите да изписват съдържанието на т.нар. транс-мазнини (транс изомери на ненаситените мастни киселини), които се образуват при хидрогенирането на растителните масла. В естествените продукти има предимно цис-изомери. Не съм сигурен какво е положението в България, но при бърза справка в хладилника :), не открих такова обозначение на нито един от продуктите (4-5 различни проверих, без маргарин, защото такова чудо не консумирам).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...