Отиди на
Форум "Наука"

Празника св. Саркис през погледа на една българка


Recommended Posts

  • Потребители

Празника Св.Саркис през погледа на една българка

България е държава, която още със самото си създаване влизат три големи етнически групи. Това са прабългари, славяни и траки. През цялата ни средновековна история, българските земи са представлявали интерес за другите народи. В нашите предели са се заселвали представители на народи, чиято родина са южноруските степи и средния изток.

В различните периоди от нашата средновековна история в България се заселват гърци, турци, кумани, печенези, евреи, цигани и арменци.

Всеки един от изброените народи идва със своя бит и култура, със своята ценностна система и религиозен морал.

Тези заселвания по нашите земи са засвидетелствано в българските и чуждите исторически извори. Нашите и византийските хронисти в своите анали споменават наличието на арменско малцинство на Балканите. Това са предимно представители на арменската аристокрация, които се подвизават във висшия византийски държавен и военен апарат.

Истарията доказа, че това не са единствените културни и икономически връзки между двата народа. През следващите няколко века на няколко пъти различни арменски групи се заселват в българсктите предели. Но най-голямата заселване става след турския геноцит над арменския народ, където загиват 1 500 000 невинни хора. Това са предимно деца, жени и старци. Вследствие на тези кланета , много арменски бежанци напускат своите родни места и се разселват по света. В началото на 20 век много от тях намират своята втора родина именно тук в България.

Те идват в по тези земи със своя бит и култура.

Като всеки народ, който е лишен от своята родина и арменската общност в България прави всичко възможно да съхрани своя език и тради-

ции.

Историята на балканските народи сочи, че църквите и манастирите са играли важна роля в съхраняването на тяхната историческата памет. Това правило важи и за арменската етническа общност у нас. Поради това в големите български градове, където са съсредоточени големите групи на арменския етнос, представителите на които построяват свои християнски храмове. Традицията е спазена и началото на 19 век арменците във Варна построяват църквата „ Св. Саркис”. Тя носи името на небесния покровител на арменския народ. За арменците той има същото значение, каквото Св. Иван Рилски за нас българите.

Празника на Св. Саркис заема важно място в традиционния арменски календар. Той принадлежи към групата на подвижните празници.

Денят на този светец се празнува всяка година на различна дата. Датата на празника се определя спрямо Великден. Това става винаги преди Възкресение Христово.

На този ден се прави курбан, който се различава съществено от българския. Основната разлика е във вида на храната, която се приготвя за курбана. Докато българите приготвят яхния или супа, то арменците готвят варено месо. В случая става дума за варено овче месо. Това месо след като се свари се загъва в постен арменски хляб наречен лаваш. Този традиционен арменски хляб на външен вид прилича много на точени кори за баница. Освен това към обредната храна се подава и вино.

В миналото празника на Св. Саркис е имал важно значение за живота на арменците. И то предимно на младите мъже. На този ден юношите биват посвещавани. Те приминават от едно обществено и социално положение в друго. Седмица преди този празник те задължително постят.

Обредното значение на този прлазник донякъде напомня лазаруването на девойките на Лазаровден, който е един от големите пролетни български празници.

Днес празникът също е много популярен сред варненските арменци.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

:bye1: Здравей.

Този светец има ли някакъв аналог в българския календар или си е чисто арменски. Те арменците имаха някакво странно име за св. Георги.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Доколкото имам информация от самите арменци св. Саркис е национален светец- небесен покровител. Негов аналог в българската история е св. Иван Рилски.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Поздравявам те Еми за включването ти в нашия форум,надявам се да пракарваш тук приятно времето си.

Има едно предаване по скат ,,изгнаници клети,, та там доста разказват по въпроса,пускат арменски песни и радказват за арменската култура.

Та там казаха че навремето се е спорело какъв е Григорий Бакуриани,основателя на Бачковския манастир.Та през 50те нашите историци да се натегнат на Сталин го изкарали грузинец,пък имало необорими доказателства че е арменец.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...