Отиди на
Форум "Наука"

Търновският надпис


Recommended Posts

  • Администратор

Търновският надпис на цар Иван Асен ІІ, изсечен на каменна колона в църквата “Св. Четиридесет мъченици”, съобщава за победата на цар Иван Асен ІІ в битката при Клокотница. Текстът на надписа е най-точният документ за битката и за нейните резултати: “В лето 6738 (1230), индикт 3, аз Иван Асен, в Христа Бога верен цар и самодържец на българите, син на стария Асен, издигнах из основи и с живопис украсих докрай пречестната тази църква в името на светите 40 мъченици, с помощта на които в дванадесетата година на царуването си, в която година се изписваше този храм, излязох на война в Романия и разбих гръцката войска, а самия цар кир Теодор Комнин взех в плен с всичките му боляри. И цялата му земя от Одрин та до Драч, гръцка и още арбанашка и сръбска; а пък градовете, които се намират около Цариград, и самия Цариград владееха фрънзите, но и те се покоряваха под ръката на моето царство, понеже нямаха друг цар и благодарение на мен прекарваха дните си, тъй като Бог така заповяда, понеже без него нито дело, нито слово не се извършва. Нему слава во веки, амин.”

Наименование на надписите, оставени от династията Асеневци. Имат различно съдържание и предназначение и са направени върху различен материал. Известни са пет надписа: 1. Кричимски надпис от цар Асен I (1187-1195), издълбан върху една скала при дн. гр. Кричим, Пловдивско. В него се съобщава за превземането на едно-именната крепост; 2. Търновски надпис от цар Иван Асен II (1218-1241), издълбан върху колона, поставена в черквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново по повод блестящата му победа над епирския владетел Тодор Комнин в Клокотнишката битка 1230; 3. Станимашки надпис също от цар Иван Асен II, издълбан на скала при Асеновата крепост, посветен на възстановяването и доизграждането на крепостта през 1230- 1231; 4. Батошевски надпис от цар Михаил II Асен (1246-1256), в който се съобщава за изграждането на черквата в Батошевския манастир (XIII в.), запазен в три фрагмента; 5. Врачански надпис от времето на същия цар. Представлява шест откъслека, намерени в развалините на черквата на средновековната крепост при Враца. В тях се споменава името Асен и се говори за местния "царски манастир".

post-1-1146910414_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Този сайт е златен!

Текста на Търновския надпис на цар Иван Асен ІІ, както и този на хан Омуртаг ще ги намериш във всяка една христоматия по история. Те са христоматийни примери. По мое време, колкото и да не ви се вярва ги научавахме наизуст. ;)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...