Отиди на
Форум "Наука"

Увеличават се българите с висше образование


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

През последните години образователната структура на населението на възраст 25 - 64 години продължава да се подобрява, като следва ясно изразената тенденция на увеличение на броя и дела на населението с висше и средно образование при същевременно намаляване на броя и дела на хората с основно и по-ниско образование, съобщиха от пресцентъра на НСИ.

Относителният дял на населението с висше образование (колеж и университет) се увеличава от 21.7% през 2004 г. на 22.4% през 2007 г. и достига 22.8% през 2008 г.

Делът на населението със средно образование се увеличава от 50.0% през 2004 г. на 55.1% през 2007 г., а през 2008 г. е 54.8%.

Същевременно относителният дял на лицата с основно и по-ниско образование намалява от 28.4% на 22.6% през 2007 г. и на 22.5% през 2008 г. Това означава, че понастоящем 77.6% от населението в най-активната за трудова дейност възраст (25 - 64 г.). е със средно или висше образование.

http://education.actualno.com/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Само че качеството на Висшето образование се понижава. Университети под път и над път.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В най-скоро време някои университети ще бъдат дискредитирани , други затворени ,трети превърнати в частни колежи , четвърти преформатирани /ще бъдат открити нови специалности като туризъм и право ,които се цанят най-мног днес/ , в пети ще бъдат закрити много специалности и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чудо голямо! Даже аз си зех кетап за визшист :biggrin: То,май е по трудно да не станеш вишист,а?Имах колеги които полагаха огромни усилия в тази насока, но не ги огря и се дипломираха :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За съжаление, аз съм добър специалист в своята област не само ЗАРАДИ, но - и ВЪПРЕКИ образованието си, което е тъжно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Само че качеството на Висшето образование се понижава. Университети под път и над път.

Да, ама качеството трудно се изчислява, докато с количеството винаги можем да се бием по гърдите. То това е и основният фактор за развалянето на качеството де.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нищо, нищо, то не пречи. И без това не всички ще бъдат в академични места после, но като цяло така образователното ниво се вдига. Ще се обособят може би няколко елитни ВУЗ-а, дипломата от които ще бъде истински знак за качество. Както отвъд. ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аз се дипломирах преди 10 години. По мое време нямаше интернет за сметка на това постоянно бяхме в библиотеките. Аз не правих изключение. Запознаха ме доста библиотекари. Преди три години случайно срещнах една библиотекарка, която работи в библиотека Искра във Велико Търново и ме позна. Срещнах я не в Търново, а в околностите на курорта Св. Св. Константин и Елена ( бившата Дружба ). Беше дошла на семинар. Тези които са следвали в Търново сигурно я знаят тази библиотека. Тя се намира на центъра до старото кино Искра.

По време на моето студентство имаше постоянно съревнование кой колко от ценнни по-ценни книги да прочете. Освен това ревниво криехме местата от където вземахме учебниците си. Спомням си, че веднъш и на мен ми се беше усмихнало щастието. Открих така ценния учебник по История на балканските народи на Кръстьо Манчев и то съкратения вариант. :yes::book::clap:

С лекциите не беше така. Ако някой отсъстваше, то все се намираше колега, който да му услужи.

Като цяло по-голямата част от колегите обичаха историята и затова бяха там. Разбира се имаше и изключения.

Повечето от колегите ми изтрадахме в буквалния смисъл на думата дипломите си, защото само ние си знаем как сме изкарали изпитите. Колко труд и нерви сме изхабили.

Що се отнася до качеството на търновската школа мога да кажа, то не е просто добро, а много добро.

За съжаление времената се промениха. Както казаха някои от съфорумците по-горе - броя на висшистите се увеличил за сметка на качеството.

Аз познавам хора, които още със самото си влизане в университета изпозваха новите технологии за да преписват. И така изкараха цялото следване. И после какво?.............................

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...